3 čimbenika rizika za zdravlje na radnom mjestu: zrak, svjetlo, buka

2020/09/15

Ustajali zrak u prostoriji za sastanke, skladište bez prozora i stalna razina buke u proizvodnom pogonu. Kao i većina zaposlenih, vjerojatno i Vi većinu svojih radnih sati provodite u zatvorenim prostorijama.

Budući da klima u prostoriji, osvjetljenje i akustika imaju značajan utjecaj na produktivnost, a mogu čak biti i štetni za zdravlje, uvjeti okruženja kao sastavni dio ergonomije na radnom mjestu ključna su tema za funkcionalnu zaštitu zdravlja u Vašem poduzeću.

U ovom smo prilogu saželi sve najvažnije zahtjeve u pogledu radnog mjesta koji se prvenstveno odnose na sljedeće čimbenike: zrak, svjetlo i buku. Uz to ćete ovdje naravno pronaći i odgovarajuće proizvode kojima ćete moći na savršen način opremiti svoje uredske prostorije u pogledu klime, osvjetljenja i akustike.

1. Klima u prostoriji

Na prvi pogled »loš zrak« ne djeluje baš kao nešto što bi moglo ugroziti radnu sigurnost u Vašem poduzeću. Hoće li se zrak za disanje na određenom radnom mjestu službeno smatrati »pogodnim za zdravlje«, ovisi o nekoliko važnih čimbenika s unaprijed određenim graničnim vrijednostima:

Proizvodi za savršenu klimu u prostoriji

Jeste li znali?

Ako primjetan broj djelatnika u istoj zgradi pati od istih simptoma, poput poteškoća s disanjem ili bolnog grla, a uzroke nije moguće pronaći, radi se o »sindromu bolesne zgrade« (eng. »Sick Building Syndrome«). U tom je slučaju potrebno provesti objektivnu procjenu kvalitete zraka ili mjerenje razina štetnih tvari.

Zrak, svjetlo, buka na radnom mjestu 594

2. Rasvjeta

Ne može se poreći utjecaj svjetla na naš bioritam. Ako je prostor u kojem boravimo stalno taman, to može uzrokovati umor, slabiji radni učinak i smanjenu motivaciju. S druge strane, više svjetlosti čini nas aktivnijima. Ovaj fenomen sigurno Vam je poznat iz zimskog razdoblja.

Osvjetljenje na radnom mjestu može imati slične negativne ili pozitivne posljedice na Vašu produktivnost. Da bi uvjeti osvjetljenja na radnom mjestu bili ispravni, treba uzeti u obzir nekoliko stvari:

Ured s upadom svjetlosti

Proizvodi za optimalno osvjetljenje u uredu

Zrak, svjetlo, buka na radnom mjestu 594

Pozor

Vrlo žarko, izravno svjetlo, odsjaji i trajno treperenje mogu negativno utjecati na koncentraciju, pa čak i uzrokovati nezgode. Kako biste osigurali sigurnost i zaštitu zdravlja u Vašem poduzeću, trebali biste uzeti u obzir upad svjetlosti tijekom procjene rizika.

U Savjetniku za osvjetljenje radnog mjesta tvrtke kaiserkraft pronaći ćete i korisne informacije o odgovarajućem svjetlu za razna radna područja kao što su skladište, proizvodnja, pisaći stol ili radionica.

Zrak, svjetlo, buka na radnom mjestu 475

3. Akustika

Ometajući zvukovi ili neprekidna razina buke na radnom mjestu mogu smanjiti sposobnost koncentracije i reagiranja, povećati spremnost na riskiranje i stopu pogrešaka, a time i smanjiti sigurnost tijekom obavljanja fizičkih poslova. Na kraju, ali ne i najmanje važno, dugotrajna buka uzrokuje stres i može imati dugoročne štetne posljedice za zdravlje (npr. oštećenje sluha).

Propisane maksimalne vrijednosti za razinu buke u decibelima

Za aktivnosti koje zahtijevaju visoku razinu koncentracije maksimalna razina buke smije iznositi 55 dB(A). Za aktivnosti koje uglavnom uključuju rutinske radove razina buke ne smije premašiti 70 dB(A).


U područjima u kojima se visoka razina buke ne može izbjeći (npr. proizvodni pogon ili skladište), u okviru zaštite na radu izloženost buci morate suzbiti odgovarajućom zaštitom od buke.

Zrak, svjetlo, buka na radnom mjestu 582

Za okvirnu procjenu

Vrijednost za šaptanje iznosi otprilike 30 dB(A), za kišu ili zvukove hladnjaka 50 dB(A), za vikanje ili zvuk kosilice 70 dB(A), dok motorna pila ili disko-glazba proizvode buku vrijednosti 110 dB(A).

Procjena razine buke

Različite osobe različito percipiraju čak i jake i slabe glasnoće. Iz tog razloga inspekcija radnog mjesta u pogledu razine buke pomaže pri procjeni razine buke na radnom mjestu i pri utvrđivanju uzroka opterećenja bukom. Pritom bi najmanje dvije osobe trebale neovisno procijeniti pozadinsku buku i uznemirujuću buku tijekom normalnog tijeka rada.

Proizvodi za idealnu akustiku u Vašem uredu

Zrak, svjetlo, buka na radnom mjestu mg$

Mi smo Vaš partner za zdravo uređenje radnog prostora

Ergonomija na radnom mjestu iznimno nam je važna. Možete se pouzdati u nas ako Vam je potrebna podrška pri izboru odgovarajućih mjera zaštite na radu za Vaše poduzeće ili pri izboru ergonomskih uredskih rješenja.