Ljestve i skele

Za svaki cilj i svaku vrstu rada ovdje ćete pronaći odgovarajuće ljestve, stepenice, podeste i skele. Budući da su sve varijante i izvedbe sigurne, stabilne i ergonomske, svejedno je za što ćete se odlučiti jer ćete uvijek donijeti dobru odluku.

Ljestve i skele za sigurno penjanje.


»Za rad na visini potrebne su ljestve.« Nešto što zvuči tako jednostavno u stvarnosti može predstavljati pravi izazov jer se – bez obzira na to je li riječ o ljestvama ili skelama – moraju ispuniti određeni preduvjeti kako bi tehnika penjanja bila sigurna i kako biste u slučaju pada bili zaštićeni. U nastavku ćete saznati na što trebate odnosno morate paziti tijekom kupovine.Koji proizvod i za koju svrhu?Kako biste bili sigurni da ste odabrali odgovarajući proizvod, prethodno si možete postaviti pitanja koja će Vam olakšati potragu za proizvodom. 1. Koja se najveća radna visina mora postići? Visina djelatnika ovdje također igra važnu ulogu.

 2. Koliko radnog materijala nosite sa sobom za rad na visini? To je također važno za nosivost i širinu stepenica ili radne platforme.

 3. Koliku nosivost moraju imati ljestve, stepenice ili skela? Pri tome svakako obratite pozornost na težinu osobe i radnog materijala.

 4. Koliko bi širok proizvod trebao biti na strani za penjanje?

 5. Hoće li se pomagalo za penjanje često nositi ili transportirati u vozilu?

 6. Jesu li mi potrebni proizvodi od materijala koji moraju biti prikladni za određene utjecaje iz okoline kao što su kemikalije, temperature, elektrika?


Nemojte se bojati postaviti ova pitanja korisnicima ljestvi i skela kako bi se tijekom rada osjećali sigurno i bili zadovoljni odabranim radnim sredstvom.I kada smo već kod sigurnosti: ljestve i skele moraju se jednom godišnje podvrgnuti ispitivanju, pri čemu se provjerava smiju li se i dalje koristiti. To ispitivanje ni u kojem slučaju ne smije zaboraviti.


DIN norme za ljestve i skele također uvijek moraju biti ispunjene tijekom proizvodnje za komercijalni sektor: za zaštitu Vašeg pogona i sigurnost Vaših djelatnika.Koje norme vrijede za ljestve i skele? • Prijenosne ljestve moraju ispunjavati norme DIN EN 131-1 do 4. U njih se ubrajaju kako ljestve za naslanjanje i klizne ljestve tako i višenamjenske ljestve te vodeće ljestve. Pozor: od 01. 01. 2018. na snagu stupaju promjene norme DIN EN 131 za dio 1 i 2: ljestve za naslanjanje od/duže od 3 m moraju biti opremljene proširenjem postolja.

 • Stepenice moraju ispunjavati normu DIN EN 14183. Stepenice su prijenosna pomagala za penjanje, kod kojih je najviša stepenica po kojoj se može hodati visoka maks. 1,0 m.

 • Pomične skele moraju ispunjavati normu DIN EN 1004. To uključuje male skele, skele za fasade ili zaštitne skele.

 • Industrijske stepenice, radna postolja i sustavi pista za hodanje moraju ispunjavati normu DIN EN ISO 14122-1 do 4. Pri tome je riječ o pristupima strojevima s fiksnom lokacijom.

 • Fiksne ljestve za penjanje moraju ispunjavati norme DIN EN 18799-1 ili DIN EN 14094-1. One mogu služiti i kao ljestve za slučaj nužde te kao pristup i prometni put do strojeva.


Koju ćete vrstu tehnike penjanja dobiti od nas?Sve ljestve i skele iz naše ponude uvijek odgovaraju potrebnim normama. Surađujemo s poznatim dobavljačima kao što su Zarges, MUNK ili Hailo te Vam također nudimo ljestve i skale naše marke EUROKRAFT. Na taj Vam način nudimo samo pouzdane i sigurne proizvode. • Ljestve: uz višenamjenske ljestve, koje možete primjenjivati kao ljestve za naslanjanje ili stojeće ljestve, po potrebi ćete dobiti pomične ljestve ili ljestve s ergonomskom ručicom za nošenje »ergo-pad«. Ako se ljestve često moraju transportirati, tada su moguće rješenje sklopive ljestve i ljestve s mogućnošću namještanja visine. Za velike težine postoje ljestve za teške terete.

 • Pomične skele: naše pomične skele možete transportirati i skladištiti u malom i kompaktnom obliku. Pomoću jednostavnih mehanizama za pričvršćivanje pomične se skele brzo postavljaju. Kod proizvoda možete praktično filtrirati radnu visinu, visinu skele i visinu platforme.

 • Radne platforme: tko dugo radi na visini, taj se bolje osjeća na širokoj radnoj platformi nego na uskim prečkama ljestve. Naše radne platforme dostupne su u različitim dužinama i širinama kako biste na njima mogli opušteno raditi.

 • Industrijske stepenice: s našim industrijskim stepenicama brzo ćete dospjeti na radna mjesta na visini i stvoriti brže putove. Bez obzira na to je li riječ o gradilištu, dostavi robe ili stroju, pomoću industrijskih stepenica sigurno ćete se popeti gore, sići dolje i još puno toga.

 • Stepenice: ponekad je dovoljna samo jedna ili dvije stepenice kako biste nešto dosegli. A to je moguće kako sa sklopivim stepenicama lijepog izgleda za ured i kuhinju tako i stabilnim čeličnim stepenicama za pogon i radionicu.


Želite još informacija?Dobit ćete ih od naših savjetnika za kupovinu:
Ovdje se nalaze sve informacije o promijenjenoj normi DIN EN 131.