Okretni kotači, fiksni kotači

Praktični i nezamjenjivi za brojne transportne uređaje: bez okretnih i fiksnih kotača teško je zamisliti logistiku u pogonu. Dobro je ako si odmah nabavite zalihu. Kod tvrtke kaiserkraft pronaći ćete okretne i fiksne kotače u mnogo različitih izvedbi – od okretnih kotača od poliamida pa sve do okretnih kotača od pune gume.

U kategoriji Okretni kotači, fiksni kotači nudimo Vam proizvode sljedećih marki: Proroll, Wicke, eurokraft basic, TENTE, Wagner.

Vaši filtri
Marka
Vrsta proizvoda
Održivost
Relevantno
Količina proizvoda: 512

Okretni kotači i fiksni kotači: po čemu se razlikuju?Okretni kotači mogu se vertikalno zakretati. Tako se mogu samostalno usmjeriti prema aktualnom smjeru kretanja, što ih čini posebno praktičnom dodatnom opremom u transportnoj logistici. Za razliku od toga, fiksni se kotači ne mogu zakretati. Oni se mogu pomicati ravno samo u jednom smjeru, ali ipak brzo i stabilno.Kombinacija okretnih i fiksnih kotačaNačelno je dobra ideja iskoristiti prednosti obiju vrsta transportnih kotača. Tako ćete na ravnijim dijelovima napredovati vrlo precizno i zadržavati smjer puta, ali ćete ipak sve zavoje i prepreke svladavati bez velikog napora. Zato je kombinacija dvaju okretnih i dvaju fiksnih kotača najčešća varijanta.Međutim, četiri okretna kotača idealna su ako morate manevrirati na uskom prostoru i primjerice upravljati kolicima za posluživanje u uskim uredskim hodnicima ili montažnim kolicima oko brojnih radnih stanica. Teoretski bi se na asfaltiranim putovima četiri fiksna ili okretna kotača s blokadom mogla kretati ravno, izrazito mirno i uz zadržavanje smjera. Međutim, u stvarnosti ta varijanta nije uobičajena.Koje su prednosti materijala kod okretnih i fiksnih kotača?Ovisno o radnom zadatku razlikuju se i prednosti različitih materijala okretnih i fiksnih kotača:  • Okretni kotači od sivoj lijeva robusni su i otporni na habanje, pa su stoga prikladni za intenzivnu trajnu primjenu. Materijal je glasan te je manje pogodan za podove, ali ga zato gotovo ne treba održavati.


  • Termoplastični elastomeri pozitivno djeluju na otpor kotrljanja. On je mali kod okretnih kotača od ovog materijala. Osim toga, oni ne ostavljaju tragove na podu.


  • Poliuretan je prikladan za osjetljive, ravne podove i može izdržati velike terete. PU fiksni kotači otporni su na kemijske utjecaje iz okoliša i odlikuju se vrlo mirnim hodom.


  • Poliamid i najlon otporni su na udarce, lomljenje i temperaturu te imaju mali otpor kotrljanja. Stoga su ovi materijali prikladni za okretne kotače koji nose težak teret prvenstveno u područjima s vrlo niskim temperaturama. Njihov je nedostatak to što su glasni.


  • Puna guma i neravni podovi dobra su kombinacija za okretne i fiksne kotače. Kotači su tihi i povoljni te se njima lako manevrira. Osim toga, sivi kotači od pune gume ne ostavljaju tragove na podovima.


Više informacija o najvažnijim kriterijima za odabir pronaći ćete u Savjetniku za kupnju Kotači.Odaberite okretne i fiksne kotače kod tvrtke kaiserkraftKako bismo Vam odabir okretnih i fiksnih kotača učinili što ugodnijim i jednostavnijim, nudimo Vam na svakoj stranici proizvoda mogućnost odabira različitih postavki. Ako ste kliknuli na glavni kriterij za odabir, prikazat ćemo Vam najbolje kombinacije. Dobro je znati sljedeće:  1. Konstrukcija: praktički je svaki kotač dostupan kao fiksni ili okretni, s blokadom ili bez nje.


  1. Uležištenje kotača: ovisno o modelu možete birati između kliznih, valjkastih i kugličnih ležajeva. Klizne ležajeve preporučujemo za primjenu u vlažnim područjima. Za sva ostala područja primjene savjetujemo valjkaste i kuglične ležajeve.


  1. Nosivost: za utvrđivanje potrebne nosivosti okretnih ili fiksnih kotača primijenite sljedeću formulu: težina transportnog uređaja + teret / 3. Faktor 3 osigurava da kotači mogu izdržati težinu čak i kada sva četiri kotača nisu u dodiru s podlogom.


Ako imate još pitanja o okretnim i fiksnim kotačima, rado ćemo Vam osobno pomoći.Mogli bi Vas zanimati i ovi proizvodi:Kotači transportnih uređaja | Okretni kotači TENTE | Okretni kotači Wicke