Oznake za spašavanje

Oznake za spašavanje – mogućnosti spašavanja su bliže. Uz preduvjet da se kao pružatelj prve pomoći znate orijentirati prema odgovarajućim oznakama. U tom ćete slučaju pronaći ono što trebate kako biste pružili pomoć ili, pak, brzo pronašli izlaz u nuždi.

Vaši filtri
Vrsta proizvoda
Materijal
Svojstvo
Relevantno
Količina proizvoda: 43

Slučaj nužde – hoćete li se snaći?Požarni alarm, kemikalije u oku, duboki rez prsta – kamo sada? Većinu oznaka za spašavanje poznajemo u obliku zeleno-bijelih oznaka koje nam u slučaju požara pokazuju put na otvoreno ili sigurno – takozvani put za spašavanje. No on Vas može odvesti i u tuš za slučaj nužde ili do najbliže bočice za ispiranje očiju.Oznake za spašavanje imaju puno veću funkciju od samog pokazivanja smjera – kao što to već proizlazi iz njihova naziva, one imaju funkciju spašavanja, pa su dakle potrebne za preživljavanje. Naravno da su zbog toga i zakonski propisane: i u Smjernici o radnim mjestima i u normi DIN EN ISO 7010. Upravo je kod oznaka za spašavanje vrlo važno normiranje diljem Europe jer se samo tako može osigurati opće razumijevanje sigurnosnih oznaka.Kamo nas upućuju strelice?Kada oznaka za spašavanje prikazuje strelicu za označavanje smjera, svi bi trebali znati kamo bi se trebali uputiti. Budući da Smjernica o radnim mjestima A1.3 ne daje jednoznačne upute za razumijevanje položaja strelica, ovdje ćemo Vam ih još jednom predstaviti prema međunarodno normiranim pravilima.  • Strelica pokazuje udesno: uputiti se udesno

  • Strelica pokazuje ulijevo: uputiti se ulijevo

  • Strelica pokazuje prema gore: uputiti se ravno (event. kroz vrata) ili na viši kat

  • Strelica pokazuje prema dolje: uputiti se na niži kat / prema dolje (pozor: ova se oznaka upotrebljavala i za „uputiti se ravno''*.)

  • Strelica pokazuje ukoso desno prema gore: uputiti se udesno prema gore ili prijeći slobodan prostor ukoso desno

  • Strelica pokazuje ukoso lijevo prema gore: uputiti se ulijevo prema gore ili prijeći slobodan prostor ukoso lijevo

  • Strelica pokazuje ukoso udesno prema dolje: uputiti se udesno prema dolje

  • Strelica pokazuje ukoso ulijevo prema dolje: uputiti se ulijevo prema dolje


*Napomena: normom ISO 16069 je utvrđeno da strelicu koja pokazuje prema gore treba razumjeti kao smjer „ravno''. To vrijedi i za postavljanje oznaka iznad vrata i izlaza u nuždi. Ako, dakle, za to još uvijek upotrebljavate oznaku za spašavanje sa strelicom prema dolje, trebali biste je svakako promijeniti. Samo će se tako oznake za spašavanje točno razumjeti u slučaju nužde.Što se postiže oznakama za spašavanje?Oznake za spašavanje označavaju izlaze u nuždi, putove za spašavanje i opremu za prvu pomoć. Njihov je cilj uvijek spasiti ljudski život ili brzo pružiti pomoć u slučaju nezgode.Važna je osvijetljenost u mraku


Kako bi putovi za spašavanje bili vidljivi i u mraku, oznake za spašavanje moraju biti u fotoluminiscentnoj izvedbi prema normi DIN 67510. Ta norma regulira minimalno trajanje fluorescencije. Osim toga, potrebno je osigurati vidljivost oznaka na način da se one uvijek postave na odgovarajućoj udaljenosti. Više o tome možete saznati u našem Savjetniku za kupnju Daljine raspoznavanja.