ESD radno mjesto

Neka Vam slobodno bude napeto – osim ako se radi o osjetljivim elektroničkim komponentama. Na ESD radnom mjestu sve se vrti oko kontroliranog izjednačenja napona. A time i oko savršene opreme za profesionalce.

Uređenje ESD radnih mjesta – tako ćete napone uvijek držati pod kontrolomElektrični naponi ne dolaze samo iz utičnice, nego nastaju i pri svim poslovima u kojima su u međusobnoj interakciji ljudi, strojevi i površine. Obično to ne predstavlja smetnju. No ako se radi o ESD radnom mjestu, stvari stoje drugačije. Što Vam je sve potrebno kako biste savršeno opremili svoje ESD radno mjesto, možete saznati ovdje.
Što čini ESD radno mjesto?Općenito pri uređenju radnog mjesta u radionici, industriji i upravi u prvom su planu ergonomija, stabilnost i funkcionalnost. Pri izradi, instalaciji i transportu elektroničkih komponenti prije svega je važno osjetljivu tehnologiju zaštititi od elektrostatičkog pražnjenja (electrostatic discharge, ESD).Već i najmanje neželjeno izjednačenje napona između površina različitog naboja može oštetiti ili čak uništiti tu osjetljivu tehnologiju. Na taj način mogu nastati visoki posljedični troškovi u obliku kvarova zbog istrošenosti, reklamacija i troškova popravka. Zbog toga se takvi dijelovi smiju obrađivati samo u tzv. Electrostatic Protected Areas (EPA) koja svojom specijalnom ESD opremom osiguravaju potpuno uzemljenje kod svih zahvata.ESD radno mjesto ne pomaže samo u osiguranju kvalitete. Kod određenih je proizvoda i u određenim gospodarskim granama ono i zakonska obaveza – od radne odjeće pa sve do dodatne opreme.
Kako trebam opremiti ESD radna mjesta?Norma DIN EN 61340-5-1 za zaštitu elektroničkih elemenata od elektrostatičkih pojava najvažnija je smjernica za uređenje Vašeg ESD radnog mjesta. Ona sadrži i najvažnije izvore za one koji ih odgovarajućom opremom neutraliziraju: ljude, radne površine i opremu prostora.  • Pri trčanju, radu pa čak i sjedenju čovjek se trenjem puni statičkim elektricitetom. Stoga je ESD radna odjeća obavezna u područjima EPA. Provodljivi potplati na radnoj obući i ESD dodatna oprema poput narukvica za uzemljenje moraju se nositi za vrijeme svakog zahvata.

  • Osnovu svakog ESD radnog mjesta čine ESD podne obloge. One osiguravaju da se odvedeni napon iz svih drugih elemenata zaista prenese u pod. Ako takvih prostirki nema, doslovno ćete igrati ping-pong s naponom.

  • Za obradu u obzir dolaze isključivo ESD stolice i stolovi, a za skladištenje proizvoda, alata i materijala uložite u ESD sustave regala i ESD kutije za skladištenje.

  • Ako neki dio iz područja EPA prelazi u druge dijelove pogona, to može biti kritično. ESD transportni uređaji i kolica sa specijalnim gumama opasnost od pražnjenja svode na najmanju moguću mjeru. Naknadno opremanje? Nema problema uz ESD kotače.Na što još moram obratiti pozornost na ESD radnom mjestu?  1. Neovisno o uređenje prikladnom za ESD, ponašanje Vašeg osoblja u područjima EPA najvažniji je čimbenik zaštite Vaših komponenti. Redovite su obuke obavezne.

  2. Za razliku od čistih prostora ESD radna mjesta ne moraju se izrađivati odvojeno od drugih radnih područja. Ali ona osiguravaju da ESD područje bude uočljivo za sve i da se u njega ne ulazi bez zaštitnih mjera. Ako tlocrt nije dobar, pomoći mogu sustavi za prostore.

  3. Redovito provjeravajte svoju ESD opremu. Zbog trošenja s vremenom slabi i provodljivost. Pravovremena zamjena uštedjet će Vam visoke troškove i škartiranje dijelova.


Više o uređenju područja EPA možete saznati u našem savjetniku za proizvode ESD: zaštita od kobnih pražnjenja.Slobodno nam se obratite ako imate pitanja o ESD radnim mjestima!