Brusilice, blanje

Električne brusilice i blanje profesionalne kvalitete osiguravaju glatke rezultate bez potrebe za mišićima – i to pri svakom zadatku na drvu u radionici ili obrtu.

U kategoriji Brusilice, blanje nudimo Vam proizvode sljedećih marki: Bosch.

Brusilice i blanje: programirane za glatke vrhunske rezultate



Drvo kao materijal upravo doživljava novi procvat. Zato je krajnje vrijeme za modernizaciju alata. Električne brusilice i blanje profesionalne klase obradu drva čine jednostavnom – za izrazito glatke vrhunske rezultate.



Koja je razlika između blanjanja i brušenja?



Slična konstrukcija, isti cilj: brusilice i blanje zaglađuju površinu drva i pripremaju je za lakove, zaštitne slojeve ili odgovarajući prirodni izgled.



Brusilice rade sa zrnatom brusnom pločom koja, ovisno o granulaciji, drvo čini hrapavim uklanjajući sitne dijelove. Električne blanje površinu skidaju u slojevima. Brušene površine bolje prihvaćaju ulja, lazure i sl., dok blanjane površine i bez daljnje obrade imaju odgovarajući sjaj i glatkoću.



Za ispravno rukovanje električnom blanjom potrebno je nešto više iskustva i vještine kako bi se pokret blanjanja prenio iz prvog pokušaja. Ali tada se slojevi laka, primjerice, uklanjaju vrlo brzo i učinkovito.



Brusilica je relativno povoljan električni alat za obradu drva koji i početnici brzo savladaju. Svoje prednosti posebno pokazuje na manjim površinama jer tamo radi osjetno preciznije od blanje.



Kako mogu pronaći pravu brusilicu za određenu upotrebu?



Vibracijske brusilice i ekscentrične brusilice vrlo su slične, ali rade s posve drugačijim pokretom brušenja. Vibracijska brusna ploča istovremeno uklanja manje materijala i posebno je prikladna za kutove i rubove.



Ekscentrična se brusilica služi rotacijom okruglog brusnog tanjura. Ona uklanja više materijala, brže napreduje na većim površinama i najčešće će, čak i bez velikog iskustva, dati ravnomjerne rezultate brušenja.



Posebno mjesto zauzimaju kutne brusilice. One uklanjaju puno materijala i izuzetno su prikladne za rezanje. Upotrebljavaju se u obradi kamena, metala i pločica.



Na što bi trebalo obratiti pozornost pri odabiru električnih brusilica i blanja?



Profesionalne brusilice i blanje najčešće namjerno nemaju bateriju jer je konstantna učinkovitost koju osigurava opskrba strujom važnija od velike mobilnosti. Budući da je većina brusilica i blanja konstruirana za određeno područje primjene, pri kupnji bi trebalo dobro paziti. Materijal, prosječna veličina površine i oblik uobičajenih obradaka najsigurnija su osnova za kupnju. Naravno da i brusne ploče treba uskladiti s uređajem. Rado ćemo Vas savjetovati o našem izboru električnih alata, od brusilice do bušilice.