Vezivi granulati

Pravim vezanjem protiv propuštanja: vezivi granulat u par sekundi upija opasne tekućine. A te sekunde mogu biti ključne. Kako je dobro da ovdje možete pronaći sve što trebate: univerzalni vezivi granulat, granulat za kemikalije i pribor za upravljanje propuštanjima za sigurnost u Vašoj tvrtki. Imamo i održive i biološki razgradive granulate – nastavite čitati!

Vaši filtri
Vrsta proizvoda
Održivost
Izvedba

Vezivi granulat: jednostavno upija opasnostiU slučaju nužde mora se postupati brzo. Vezivi granulati ne upijaju samo opasne tekućine, nego ih i zadržavaju te osiguravaju brzo zbrinjavanje. To ih čini prvim izborom u pogledu sigurnosti u tvrtki i zaštite okoliša u slučaju štete.Što su vezivi granulati?Baš poput upijajućih krpa vezivi granulati spadaju u sredstva za upijanje kao osnovni dio upravljanja propuštanjima. Obje varijante upijaju cureće tekućine, adhezijom ih zadržavaju u svojoj strukturi te tako olakšavaju zbrinjavanje.Vezivi granulati upijaju ulja i kemikalije, lakove ili boje, smole ili svaku drugu tekućinu o kojoj se govori u postupanju s opasnim tvarima. Kako granulati ne bi onečistili i same vode ili tla, većina se vezivih granulata sastoji od mineralne gline, pluta, plovućca ili drugih neškodljivih prirodnih sirovina.Vezivi granulat ili upijajuća krpa: kad mi je što potrebno?Upijajuće krpe prikladne su kao tekstilna podloga kod svih radova kod kojih bi mogle curiti opasne tekućine. Granulati se pak upotrebljavaju kad je nešto već iscurilo. Zato su važni pomagači u slučajevima nužde i dio su mnogih kompleta za upijanje u slučaju nužde kod propuštanja.Dok upijajuća krpa može bez problema upiti ulje i s vodenih površina, granulat za upijanje kemikalija koji se posipa prvenstveno je specijalist za sve vrste podova. Vezivi granulat dobro će doći upravo na poroznim ili neravnim površinama jer granule prodiru u mala udubljenja ili žljebove i tamo obavljaju svoju zadaću. Tipični primjer upotrebe je uklanjanje motornog ulja ili benzina koji su iscurili na asfalt.Kad želite kombinirati najbolja svojstva ovih dviju izvedbi, upotrebljavaju se upijajuće cijevi i upijajući jastuci kao krpe punjenje granulatom.Koji vezivi granulat za koju upotrebu?Univerzalni vezivi granulat upravo je to: univerzalni proizvod u slučaju nužde za najčešće tekućine, za vanjsku i unutarnju upotrebu i za većinu asfaltiranih površina. Univerzalni granulati mogu upijati ulje, maziva i goriva te mnogobrojne kemikalije – među njima i agresivne kiseline.Kad se radi o upotrebi u obliku sredstva za upijanje kemikalija, za to su prikladni i mnogi višenamjenski vezivi granulati, ali osobito su dobri proizvodi s ispitnim certifikatom DEKRA. Slično vrijedi i za upijanje biodizela i drugih ulja. Dodatne detaljne upute u vezi s navedenim možete pronaći u Zahtjevima koji se odnose na vezanje ulja (1998.) Saveznog ureda za zaštitu okoliša pružaju. Na temelju toga prilikom odabira pazite na:  • Izdašnost: ovisno o materijalu, propuštanju i svojstvima granulata jedna vreća sredstva za upijanje može upiti različite količine tekućine. Guste ili vrlo viskozne tvari trebaju za sigurno i potpuno upijanje više granulata nego rijetke tvari.

  • Prikladnost: vezivi granulati za ulja klasificiraju se prema tipovima. Tip I osobito je prikladan za upotrebu na vodama, tip II odobren je za kratkotrajnu upotrebu na malim vodenim površinama i na kopnu, tip III namijenjen je posebnim slučajevima na čvrstoj podlozi. Oznaka »R« označava dostatno prianjanje na prometnici nakon uklanjanja granulata.


U slučaju nužde važno je pri ruci imati pravo sredstvo za upijanje i brzo djelovati. Na pitanja o odabiru osobno ćemo odgovoriti ako nam se obratite.