Element za skladištenje plinskih boca

Kvalitetni proizvodi za sigurno skladištenje plinskih boca u pogonu: bilo gdje i tamo gdje trenutno ima mjesta? Nažalost, nije baš tako jednostavno. No odabir sigurnih rješenja za čuvanje ipak jest. Ovdje ćete pronaći ormare za plinske boce, kontejnere za plinske boce i dodatnu opremu za skladištenje opasnih tvari, a k tome i dodatne informacije na tu temu.

U kategoriji Element za skladištenje plinskih boca nudimo Vam proizvode sljedećih marki: eurokraft pro, eurokraft basic, asecos.

Vaši filtri
Marka
Vrsta proizvoda
Održivost
Relevantno
Količina proizvoda: 33

Skladištenje plinskih boca: u ormar za plinske boce, van iz opasnog područjaNevidljive, lagane i itekako reaktivne: plinske su boce, doduše, dobro, ali ne i optimalno rješenje za skladištenje plina. Zato zakonodavci i razum zahtijevaju dodatne mjere za sigurno skladištenje plinskih boca.Kako treba skladištiti plinske boce?Dok je u kućanstvu uglavnom dovoljno plinske boce čuvati u uspravnom položaju, dobro zatvorene i na prikladnom mjestu, pri skladištenju plinskih boca u pogonu vrijede stroža pravila – već i zbog same količine spremnika koji se skladište. Za to su mjerodavna tehnička pravila TRGS 510 koja za početak navode tri osnovna uvjeta: • Kao plinski spremnici pod tlakom plinske boce podliježu rigoroznoj procjeni rizika.

 • Čim se stvara zaliha plinskih boca, to se smatra skladištenjem i primjenjuju se najstrože smjernice o sigurnosti.

 • Plinske boce moraju se zaštititi od visoke temperature, vatre, mehaničkog oštećenja, korozije i krađe.


Praktična pravila za postavljanje i upotrebu ormara za plinske boce ili kontejnera za plinske boce vrlo su detaljna. Za skladišta plinskih boca općenito vrijedi: • Osiguranje pristupa bravama

 • Označavanje skladišnog prostora znakovima zabrane

 • Označavanje zaštićenog područja oko skladišta

 • Najmanje 5 m sigurnosnog razmaka od drugih izvora opasnosti

 • U slučaju gorivih plinova mora se u neposrednoj blizini držati vatrogasni aparat

 • U slučaju skladištenja u zatvorenim prostorima bar jedna vrata vode izravno na otvoreno


U načelu razlikujemo između postavljanja skladišta plinskih boca na otvorenom i postavljanja u zatvorenim prostorima.Skladištenje u unutrašnjosti smatra se iznimkom jer odabrano mjesto mora ispunjavati jako puno zahtjeva. Plinske su boce na otvorenom sigurnije u ormaru za plinske boce, kontejneru za plinske boce ili mrežastom ormaru. Tu je ključno trajno prozračivanje ipak prirodno.Ako Vaše skladište opasnih tvari nije pod krovom, odaberite izvedbe s vlastitom nadstrešnicom. Pri odabiru nemojte paziti samo na broj plinskih boca koje se mogu skladištiti, nego i na detalje kao što su naprave za držanje kojima se sprečava prevrtanje.Gdje se ne smiju skladištiti plinske boce? • U stubištima

 • U prolazima za vozila i pješake

 • U garažama ili radnim prostorijama (iznimka: priprema za skorašnju upotrebu)

 • Na prometnicama ili evakuacijskim putovima

 • U prostorijama ispod razine zemlje (osim ako se poštuju najstroža pravila o sigurnosti)


Zašto se plinske boce ne smiju skladištiti u ležećem položaju?Stijenke plinskih boca tanje su od njihovog dna. Zato bi se u slučaju ležećeg skladištenja povećala opasnost od mehaničkog oštećenja. Ipak, još je važnije da plinske boce ne leže prilikom vađenja jer u protivnom prijeti opasnost od požara ili eksplozije.

Više od sigurnom čuvanju možete saznati u našim informacijama o propisnom skladištenju opasnih tvari. Sve dodatne informacije otkrit ćemo Vam i osobno – obratite nam se sada.