Rukovanje plinskim bocama

Pri rukovanju plinskim bocama postoje mnogi izvori opasnosti: ako boce za vrijeme transporta nisu dovoljno zaštićene, mogu se prevrnuti i u najgorem slučaju eksplodirati. To naravno vrijedi i za skladištenje! Ali uz prave i kvalitetne proizvode kao što su naprave za podizanje plinskih boca, držači za plinske boce ili kolica za čelične boce Vašoj sigurnosti u profesionalnom rukovanju plinskim bocama više ništa neće stajati na putu. Informirajte se sada!

U kategoriji Rukovanje plinskim bocama nudimo Vam proizvode sljedećih marki: eurokraft pro, eurokraft basic.

Vaši filtri
Marka
Vrsta proizvoda
Održivost
Relevantno
Količina proizvoda: 21

Rukovanje plinskim bocama: uvijek na sigurnoj straniAko za skladištenje plinskih boca ima mnogo propisa, za rukovanje plinskim bocama sigurno ih nema ništa manje. Uz držače za plinske boce, naprave za podizanje plinskih boca i slično na sigurnoj ste strani. Ne samo u pravnom smislu.Što spada u rukovanje plinskim bocama?Rukovanje plinskim bocama obuhvaća sve sigurnosne mjere u radu s plinskim bocama u pogonu. Tu spadaju transport kao i zamjena boca te njihovo čuvanje odn. priprema na radnom mjestu. Ti proizvodi za rukovanje opasnim tvarima općenito trebaju značajno smanjiti opasnost od ozljeda i nezgoda:  • Držači za plinske boce za zidnu montažu sprečavaju prevrtanje uskih cilindara prilikom skladištenja i pripreme.

  • Kolica za plinske boce s držačima i optimalnom ergonomijom omogućavaju siguran transport plinskih boca različitih izvedbi.

  • Palete za plinske boce omogućavaju siguran transport većeg broja cilindara na viličaru.

  • Regali za plinske boce optimiraju pripremu plinskih boca i bačava.


Na što se mora paziti pri rukovanju plinskim bocama?Kao i u slučaju dugotrajnijeg skladištenja plinskih boca u rukovanju teškim i zapaljivim cilindrima primjenjuju se mnogi propisi – između ostalog i TRGS 510. U načelu treba spriječiti oštećenje boca, a time i iznenadno curenje plinova koji su pod tlakom. To se može dogoditi preko ventila, ali i preko tankih stijenki plinskih boca.Procjena rizika i obuka u pogonu najvažnija su osnova za rukovanje plinskim bocama. Obuku za rukovanje treba ponavljati najmanje svakih godinu dana.Pri transportu plinskih boca unutar pogona vrijedi:  • Transportirati samo sa zavrnutim čepom ventila i nepropusnim ventilom.

  • Premještati samo uz upotrebu zaštitne radne odjeće. Osobito su važne rukavice i zaštitne cipele.

  • Plinske boce premještajte isključivo na za to predviđenim transportnim uređajima. Ne kotrljajte ih, ne pomičite i ne nosite u ležećem položaju.

  • Ljudi i plinske boce ne smiju se voziti istim dizalom.

  • Plinske boce moraju se na svakom (kratkotrajnom) mjestu skladištenja osigurati od prevrtanja ili sudaranja.

  • Ako se plinske boce moraju premještati dizalicama, to je moguće samo uz pomoć odgovarajućih paleta.


Ako se plinske boce prevoze javnim cestama, moraju se poštovati propisi ADR-a o prijevozu opasnih tvari. Pritom se primjenjuju ograničenja u pogledu broja transportnih jedinica i tereta. Osiguranje tereta, oznake i obučeno stručno osoblje jednako su važni elementi.Za detaljnije informacije trebali biste proučiti relevantne zakone i smjernice. Osim toga tu može pomoći i pogled na naše informacije o propisnom skladištenju opasnih tvari. Ako imate pitanja, slobodno nam se javite – obratite nam se sada.