Sigurnosne oznake i znakovi

Zašto su pčele crno-žute, muhare crvene, a neke otrovne žabe plave? Zato što su opasne. Upozoravajuće boje odmah se uočavaju: crvena u kombinaciji s bijelom, narančasta i žuta u kombinaciji s crnom u europskim su konvencijama priznate kao boje za sigurnosne oznake i znakove.

Postavite sigurnosni znak!ASR A1.3 i EN ISO 7010 ih propisuju, a zdravi ljudski razum ne želi ih se odreći: sigurnosne oznake i znakovi. Smjernice o zaštiti na radu i norme ipak su važne jer osiguravaju ujednačene sigurnosne oznake koje zahvaljujući toj normi vrijede diljem Europe. Tako će se znakovi za zaštitu zdravlja i sigurnosni znakovi jednako razumjeti na svakoj od Vaših lokacija. S pomoću znakova možete se zaštititi ili brzo pronaći pomoć, a sredstva za rad, opasna područja i prometnice zbog znakova se upozorenja i znakova obveze upotrebljavaju s oprezom. A koji su Vam znakovi sigurnosti potrebni u Vašem pogonu?Podijeljeni u kategorije: naši sigurnosni znakoviRuku na srce: poznajete li sve sigurnosne oznake koje postoje? Na svu sreću ih niti ne morate poznavati jer su jasno podijeljene po kategorijama i područjima. Ovisno o tome u kojem Vam je području sigurnosna oznaka potrebna, imamo i izbor odgovarajućih znakova.1. Kategorija E: oznake za spašavanje


Ovi zeleni znakovi kvadratnog su oblika, a oznake i slova na njima u signalno su bijeloj boji. S njima ćete brzo pronaći opremu za prvu pomoć, izlaze u nuždi i evakuacijske putove. Oznake za spašavanje moraju svijetliti u mraku i zbog toga su u normalnom radu neprestano osvijetljene. U slučaju kvara opće rasvjete bit će napunjene i moći će samostalno svijetliti fluorescentnom svjetlošću.


2. Kategorija P: oznake za zabranu


Ovdje je sve crveno – u signalno crvenoj boji. Ono što se ne smije raditi ili upotrebljavati najčešće je izdašno prekriženo.


3. Kategorija W: oznake upozorenja


U pogonima, na zidovima i strojevima: trokutasti znakovi upozorenja piktogramima u crnoj boji označavaju potencijalne opasnosti, a svojom signalno žutom bojom pobuđuju pozornost. Zahvaljujući njima bi ljudi trebali više paziti na svoje okruženje.


4. Kategorija M: oznake obveza


Okrugli znakovi obveze sprječavaju nezgode na radnom mjestu. Upotreba proizvoda za zaštitu na radu ovim je znakovima u plavoj boji jasno uređena: piktogrami u bijeloj boji upućuju na određeno ponašanje.


5. Kategorija F: oznake za protupožarnu zaštitu


Piktogrami u bijeloj boji na podlozi u crvenoj boji: kada gori, ovi kvadratni protupožarni znakovi pokazuju Vam gdje možete pronaći najbliži dojavnik požara, ljestve ili aparat za gašenje požara. Kako bi ostali vidljivi u slučaju kvara opće rasvjete, i ovi znakovi moraju svijetliti u mraku.Iz neposredne blizine


Inače: tijekom postavljanja svojih sigurnosnih oznaka morate se uvjeriti da nisu previše udaljeni od oka promatrača. To osobito vrijedi za znakove evakuacijskih putova. Naš savjetnik za kupnju pokazuje Vam kojih se daljina raspoznavanja morate pridržavati tijekom planiranja sigurnosnih znakova. Ako imate dodatna pitanja u vezi s time, jednostavno nas kontaktirajte.Još jedna stvar:


Samoljepljivi znakovi na očišćenim su površinama vrlo dobra opcija i nadopuna drugim sigurnosnim oznakama. Ali to znači i da površine tapeta, ormara i stijenki regala treba očistiti od masnoća i prljavštine prije nego što na njih stavite samoljepljivu foliju.