Protupožarna zaštita

Koliko s jedne strane želimo da Vam nikada ne zatreba, toliko nam je s druge strane važno da to imate: sve za zaštitu od požara. Kod požara ništa nemojte prepustiti slučaju i svoja sredstva protupožarne zaštite skladištite pravilno.

Vaši filtri
Vrsta proizvoda
Visina [mm]
640
640
800
800
-
Širina [mm]
300
300
340
340
-
Relevantno
Količina proizvoda: 19

Želite li ugasiti vatru prije nastanka požara?Gori. A što sada? U najgorem slučaju svi bježe jedni preko drugih, a Vi želite ugasiti vatru, no ne znate gdje se nalaze najbliža sredstva protupožarne zaštite. No u idealnom slučaju vidite oznake za protupožarnu zaštitu pokraj aparata i pokrivača za gašenje požara, a Vaši kolege slijede oznaku za izlaz u nuždi i napuštaju zgradu. K tomu u idealnom slučaju znate što točno gori i kako ćete najbolje ugasiti vatru. Naime, preporučena sredstva protupožarne zaštite razlikuju se ovisno o svojstvima materijala izvora požara. Kako biste znali koja su Vam sredstva za gašenje potrebna, trebali biste poznavati klase požara relevantne za Vaše poduzeće.Koliko klasa požara postoji?Kod zaštite od požara razlikujemo pet klasa požara: klase A do D i klasa požara F.Klasa požara A:


Požar se pretežno gasi vodom, pjenom, gelom i ABC prahom. Ta sredstva protupožarne zaštite prikladna su ponajprije za gašenje požara krutih tvari poput papira, drva i ugljena, ali i nekih tkanina i plastika koje izgaraju uz stvaranje žara. Osim toga, u ovoj razred vatrootpornosti ubrajaju se i mali uređaji za gašenje požara poput vatrogasnih metlanica ili pokrivača za gašenje požara. Pokrivači za gašenje požara prikladni su prvenstveno za gašenje manjih požara u nastanku, primjerice stolnih svijeća i požara u kuhinji (požari uzrokovani mašću i uljem).Klasa požara B:


ABC prah, BC prah, pjena i ugljikov dioksid ovdje predstavljaju sredstva za gašenje požara tekućina ili tvari koje na vrućini postaju tekuće: primjerice benzin, lak, katran, vosak i plastike poput termoplastike.Klasa požara C:


Ako gore plinovi – poput vodika, zemnog plina, butana, propana, metana – ABC i BC prah mogu također pomoći. Pomoću ugljikovog dioksida možete ugasiti požar samo ako aparat za gašenje požara ima mlaznicu za plin.


Pozor: prije gašenja požara plina potrebno je najprije osigurati prekid dovoda plina. U protivnom može nastati smjesa plina i zraka koja dovodi do eksplozije.Klasa požara D:


Ako gore metali, potrebna su Vam specijalna sredstva za gašenje požara. Nikada ne smijete pokušavati vodom gasiti požare metala. Takozvani D prah ili prah za gašenje požara metala najbolje je sredstvo za gašenje. Nije Vam pri ruci? U tom Vam slučaju mogu pomoći pijesak, sol za posipavanje ili strugotine lijevanog željeza.Klasa požara F:


Voda se također ne smije upotrebljavati kod požara jestivog ulja i masti. Za to postoje dodatna sredstva za gašenje iz klase požara F, koja se većinom sastoje od jedne vrste pjene.Dodatna napomena: klasa požara E (za požare u električnim niskonaponskim postrojenjima) je ukinuta jer standardni aparati za gašenje požara mogu ugasiti takve požare.Prah ili pjena?ABC prahom možete ugasiti požare iz prve tri klase. Zbog toga se to sredstvo za gašenje često nalazi u privatnim kućanstvima. Ta sredstva imaju dobar kapacitet gašenja i brzi učinak gašenja.


Nedostatak: ABC prah osim ishodišta požara ima učinak i na okolinu. To krije opasnosti od posljedičnih šteta koje u određenim okolnostima mogu biti veće od same štete uzrokovane požarom.


S druge strane, pjena za gašenje požara prikladna je za klase A i B i može se ciljano primijeniti na ishodište požara. Tu okolina trpi manje štete. Doduše, kapacitet gašenja pjene manji je u odnosu na prah.Zaštita od požara – najvažniji dio sigurnosti u Vašem poduzećuPožar može ugroziti egzistenciju Vašeg poduzeća. Obustava proizvodnje i materijalna šteta jedan su problem, a narušenost imidža marke, nepovjerenje investitora i zaposlenika drugi. Kvalitetnom strategijom protupožarne zaštite možete nastojati suzbiti taj rizik. A znate što se u tu strategiju također ubraja? Točno. Skladištenje sredstava protupožarne zaštite: aparati i pokrivači za gašenje požara mogu se čuvati u čeličnim nadžbuknim ormarima u unutrašnjem i vanjskom području, u kutijama za aparat za gašenje požara koje se također upotrebljavaju u teretnim vozilima i transporterima te u zaklonima s nastavkom za pepeljaru. Oni su izrađeni upravo za tu svrhu, pa su stoga označeni odgovarajućim signalnim bojama.K tomu neizostavan detalj predstavlja jasna orijentacija pomoću oznaka protupožarne zaštite. U kategoriji oznaka za protupožarnu zaštitu saznat ćete kako ih pravilno postaviti, a u Savjetniku za kupnju Daljine raspoznavanja pokazat ćemo Vam na kojoj bi se udaljenosti od radnih mjesta oznake trebale nalaziti.Napomene: što češće osvježite svoje znanje i što bolje poznajete sigurnosne napomene na svojim sredstvima protupožarne zaštite to ćete brže moći reagirati u slučaju nužde. Usto je potrebno uvažiti i zakonski propisan ciklus održavanja. Imate li pitanja? Kontaktirajte nas.