Radni prsluci

Za bolju i bržu preglednost u pogonu, skladištu ili proizvodnji: certificirani radni prsluci i upozoravajući prsluci sigurnost čine glavnim prioritetom. Sada naručite svoju sigurnosnu opremu – bilo da se radi o upozoravajućim zaštitnim prslucima, radnim prslucima, prslucima za toplinsku zaštitu ili pojasevima i jednokratnim pregačama za muškarce i žene. Ovdje možete pronaći i zakonom propisane upozoravajuće zaštitne prsluke koje morate imati u svojem osobnom vozilu ili u komercijalnim vozilima. Informirajte se sada!

Radni prsluci: zaštita koja se navlačiZa vozače automobila obavezni su, za bicikliste su u međuvremenu postali standard, a za profesionalce koji rade na otvorenom ili u opasnim okruženjima se podrazumijevaju: reflektirajući prsluci dio su osnovne opreme u osobnoj i profesionalnoj zaštiti na radu.Kakvi radni prsluci postoje?U asortimanu radnih prsluka mi objedinjavamo različite oblike bezrukavne zaštitne i radne odjeće koja se navlači. Ovisno o području primjene i propisima na Vašem radnom mjesto odabrat ćete: • pregače s prsnim dijelom za zaštitu od topline u skladu s Uredbom o osobnoj zaštitnoj opremi 2016/425 i DIN EN ISO 11612

 • upozoravajuće zaštitne prsluke narančaste boje u skladu s normom EN ISO 20471:2013+A1:2016

 • potporne pojaseve za leđa s naramenicama za rasterećenje trupa

 • pregače od PVC-a i jednokratne pregače za upotrebu u prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu


Na što treba paziti kod upozoravajućih zaštitnih prsluka?U njemačkom cestovnom prometu od 2014. obavezan je upozoravajući prsluk za vozače. Mnogobrojne europske države imaju ista pravila. Zato svako vozilo mora imati upozoravajući zaštitni prsluk narančaste, crveno-narančaste ili žute boje.Reflektirajuće trake radne prsluke za žene i radne prsluke za muškarce čine izuzetno vidljivom upozoravajućom odjećom prema EN 20471. Budući da pokrivaju samo trup, spadaju u 2. klasa osobne zaštitne opreme koja pokriva srednje rizike. Ta se klasa između ostalog primjenjuje na: • radove na otvorenom, u željezničkom i cestovnom prometu

 • radove pri slaboj vidljivosti i/ili lošim atmosferskim uvjetima

 • prijevoz na vanjskim površinama odn. u tvorničkom krugu

 • rukovanje podiznim uređajima i uređajima za podizanje

 • gradilišta

 • građevinske radove na vodi


Radni prsluci biraju se na temelju ocjene opasnosti u pogonu. Tu su još i detalji poput držanja tijela za vrijeme rada ili moguće pokrivanje reflektirajuće odjeće pri rukovanju sredstvima za rad.Pažnja: ako tražite osobnu zaštitnu opremu najviše razine sigurnosti (3. klasa), morate upotrebljavati dugačke rukave i nogavice – a to znači i upozoravajuće radne jakne i reflektirajuće radne hlače.Na što trebam paziti kod pregača s prsnim dijelom?

 1. Višekratne i jednokratne pregače od PVC-a, vinila i drugih plastičnih materijala štite od prskanja kemikalija, otopina za čišćenje ili drugih tekućina. Razinu otpornosti obavezno treba prilagoditi radnom mjestu i njegovim zahtjevima.

 2. Pregače za zaštitu od topline moraju biti otporne na visoku temperaturu te udovoljavati Uredbi o osobnoj zaštitnoj opremi 2016/425 i normi DIN EN ISO 11612. Pritom se uvijek moraju kombinirati s drugim proizvodima za zaštitu od topline kao što su radne rukavice za zaštitu od topline i jakne za zaštitu od topline.


Za svu zaštitnu i radnu odjeću vrijedi: čak i kad nema službenog propisa, oprez je majka mudrosti. Zato se informirajte o našoj ponudi za zaštitu i sigurnost u pogonu, a ako imate pitanja, slobodno nam se obratite.