Kotači dizalice

Kotači dizalice predstavljaju onu vrstu kotača koju biste svakako trebali imati na zalihi kako biste uvijek bili mobilni. Bez obzira jesu li Vam potrebni rezervni kotači za dizalice ili okretni kotači i kotači za vilice za proizvodnju novih dijelova, mi ćemo Vas rado opremiti.

Kotači za viličare: oni su mali, ali su veliki!Pri pogledu na tipične, male kotače za viličare rijetko bi koji laik pomislio da mogu nositi nekoliko stotina kilograma. Ali ti neprimjetni pomagači u skladišnoj i transportnoj logistici teški su fizički radnici.Kakvi kotači za viličare postoje?Svaki viličar ima kotače koji osiguravaju optimalnu transportnu nosivost:


  • Okretni kotači većeg promjera i s odgovarajuće lakohodnim gumama osiguravaju savršenu mogućnost manevriranja i pod teškim opterećenjem. Ovi kotači za viličare nose manji dio tereta.

  • Kotači za vilice nose teške terete te im konstrukcija zato mora biti stabilna i posebno prikladna za dotičnu podnu oblogu.


Mi imamo prave kotače za svako radno okruženje i svaku namjenu. Kako ih možete odabrati, saznat ćete u Savjetniku za kupnju Kotači.Koji čimbenici utječu na odabir kotača za viličare?Kombinacija kotača, materijali obloge i veličina kotača moraju biti međusobno kompatibilni. Čim se odlučite za neki polazni kriterij, mi ćemo Vam olakšati odabir i na svakoj ćemo stranici proizvoda složiti optimalnu kombinaciju karakteristika. Među polazne kriterije između ostalog spadaju:1. Materijal oblogePoliuretan i poliamid najuobičajeniji su i dokazano najoptimalniji materijali za kotače za viličare. Poliamid oduševljava svojim lakim hodom i uglavnom dobrom kemijskom otpornošću. Ali on nije toliko miran u radu kao kotači od poliuretana, koji su zauzvrat nježniji prema osjetljivim podovima.


Puna guma povoljna je alternativa koja omogućuje lako manevriranje okretnim kotačima. Druge savjete za materijale možete pronaći u Savjetniku za kupnju Vrste plastike.2. Promjer i širina kotača, dužina ugradnje te promjer osovine

Ovi su čimbenici međusobno usko povezani. Zato su, čim definirate neku vrijednost, moguće kombinacije vizualno istaknute na stranici proizvoda. Time Vam osiguravamo da – polazeći od odabranog viličara – uvijek pronađete pravi rezervni dio.3. NosivostRadna sposobnost Vašeg viličara uvelike ovisi o nosivosti kotača za vilice. Zato se ovdje trebate uvijek detaljno trebate koristiti kalkulatorom i obratiti pozornost na podatke o nosivosti na tipskoj pločici svakog viličara. Pridržavajte se maksimalnih vrijednosti vozila.


Okretni su kotači zbog težišta tereta manje opterećeni od kotača za vilice, ali i tu vrijedi sljedeće načelo: uređaj i teret određuju koje minimalne zahtjeve treba ispuniti. A temeljiti izračun spriječit će nezgode i oštećenja.Trebam li uputu za zamjenu kotača za viličare?Kotače na viličarima najčešće treba zamijeniti tek nakon višegodišnje intenzivne upotrebe. To osiguravaju kvalitetni materijali i izvrsna obrada. Sama je zamjena samorazumljiva i moguća bez posebnih uputa. Morate se samo pobrinuti o tome da uređaj za vrijeme zamjene bude osiguran, a nakon zamjene morate provjeriti funkcionalnost, kao što to ionako treba činiti svaki dan.Zato su kotači na viličaru također sastavni dio godišnje inspekcije u skladu s DGUV V 68, a nju smije provoditi isključivo kvalificirani djelatnik.Ako trebate kotač koji nije naveden u standardnom asortimanu, ispunite naš upit za proizvod. U njemu nam također možete postaviti pitanja o asortimanu kotača za viličare i o našoj cjelokupnoj ponudi.