mybeachproject na Sejšelima

Za more bez smeća

Što Stefanie radi na Sejšelima? Odmara? Nikako – sakuplja smeće, pretvara ga u umjetnost i uz potporu lokalne zajednice čuva ljepotu raja na otoku. Naravno, to rado podržavamo sa svojom profesionalnom opremom posve u skladu s maksimom »Equipped for tomorrow«.

Saznajte ovdje više o projektu mybeachproject

i o načinima na koje podržavamo Stefanie u njezinoj misiji da očuva ljepotu Sejšela

»Dobar dan, ja sam Stefanie Wichmann. Godine 2019. došla sam na Sejšele kako bih za jednu lokalnu agenciju vodila brigu o njemačkim turistima tijekom njihova odmora na otoku Praslin i ... ovdje sam ostala do danas.

Već prilikom prve šetnje plažom za oko mi je zapelo nekoliko plastičnih boca i tako je zapravo nastao moj projekt. A samo nekoliko dana poslije otvorila sam račun za Instagram mybeachproject. U početku sam samo fotografirala vreće koje sam napunila sakupljenim plastičnim bocama, no dugoročno gledano to mi se nije činilo dovoljno zanimljivim. Jednom su mi prilikom pri pronalasku nekih komada smeća na pamet pali motivi koje bih spontano mogla stvoriti od njih. Tako je to postala moja »fora«. U godinu dana skupila sam 40 000 komada plastike, što me u jednakoj mjeri iznenadilo i šokiralo.

Cilj mog projekta je na kreativan način potaknuti ljude oko mene na veću ekološku svijest. Svatko može dati svoj doprinos, bez obzira na to koliko se malim činio. Na ovaj način možete inspirirati druge i na kraju stvoriti nešto veliko.

Umjetnost od smeća – Snježno kraljevstvo
mybeachproject sponzorira tvrtka KAISER+KRAFT

Sejšeli se doista smatraju jednom od destinacija iz snova, s prirodom koja oduzima dah i nadilazi rajske plaže. Jednostavno na licu mjesta moramo postati svjesniji ovog blaga. Svi mi, domaći stanovnici, strani radnici poput mene i turisti, svi bismo trebali dati svoj doprinos u jednakoj mjeri i svoj ekološki otisak držati što manjim. Za ovu otočnu državu poseban izazov predstavlja smeće koje donosi voda, na koje može utjecati samo u ograničenoj mjeri. Međutim, na licu mjesta se može puno toga učiniti kako bi se kao prvo proizvelo manje smeća, a kao drugo kako bi se spriječilo njegovo nemarno odlaganje u prirodi. Kada vidim da se nešto pokreće u zajednici, imam osjećaj da mi se vraća uloženi trud.

Prošle godine skupina lokalnih prijatelja okupila se na projektu Fresh Focus. Njihov cilj je mladima približiti prirodu, život na otoku učiniti zanimljivijim i pokazati im nove mogućnosti za to: organiziraju izlete uz logorsku vatru, stvaraju i održavaju planinarske staze, a u bliskoj budućnosti namjeravaju i prenijeti svoja znanja o surfanju, slackliningu, penjanju i kalistenici. Zajedno smo već uspjeli provesti nekoliko većih akcija sakupljanja otpada poput one u poznatom prirodnom rezervatu Vallée de Mai, koji je dio UNESCO-ove svjetske baštine i turistička atrakcija otoka. U travnju smo, primjerice, sakupili 370 kg smeća duž prometnice, što je izazvalo veliku pažnju i dalo nam vjetar u leđa. Trenutak je savršen i svaki korak, bez obzira koliko mali bio, korak je naprijed.«

Ako i Vi želite podržati Stefanie u njezinoj misiji, više informacija možete saznati ovdje:

Oprema kojom se koristi Stefanie