Ergonomsko stajanje

2020/06/03

Ispravno stajanje na radnom mjestu

Što je ustvari ergonomsko stajanje? Svaki djelatnik trebao bi redovito sam paziti na svoje držanje. Ako dugo stojite, trebali biste opustiti i uspravno držati glavu, prsnu kost podići prema naprijed, izbjegavati prejaku iskrivljenost kralježnice, ispraviti zdjelicu, lagano se spustiti u čučanj te laganu napetost u području stražnjice i trbuha uvijek održavati ugodnom. Tako to funkcionira u teoriji. U praksi stvari često izgledaju potpuno drugačije. Naposljetku, nismo na nastavi tjelesnog nego na radnom mjestu.

Ergonomsko stajanje na radnom mjestu naime uopće nije tako jednostavno. Tvrdi betonski podovi i nepopustljiva podloga čine zdravo držanje kralježnice za vrijeme rada gotovo nemogućim. Kako bi osigurala ergonomiju na radnom mjestu i u pogonima, brojna poduzeća sada posežu za ergonomskim prostirkama za radna mjesta.

Dobro opremljeno stojeće radno mjesto potiče produktivnost, koncentraciju i ergonomsko stajanje. Ergonomske prostirke i prostirke za sprječavanje umora radnicima olakšavaju bezbolno držanje na radnom mjestu za strojem, iza prodajnih pultova ili na pokretnoj traci. Investicija u ergonomske prostirke za radna mjesta isplati se jer se smanjuje trajanje bolovanja, a djelatnike u njihovom radu ne prekidaju bolne tegobe.

Ergonomija za stajaća radna mjesta wt$

Koja su svojstva ergonomskih prostirki?

Ergonomske prostirke za radna mjesta uglavnom se prepoznaju po tome što na njima stojite posebno mekano. Općenito bismo mogli reći da što je podna prostirka deblja to je ergonomičnija. Ali prostirka za radno mjesto ne može se samo izraditi od debele pjenaste gume te se tada staviti u pogonsku halu. Uvijek treba voditi računa i o tome kamo se prostirka stavlja. Primjerice, po ergonomskim prostirkama za radna mjesta na brojnim se radnim mjestima mora moći voziti. Neke prostirke su na rubovima plosnate kako se transportnim uređajima ne bi nepotrebno otežavalo kretanje, ali ti su modeli tada posebno izrađeni u tu svrhu i od čvrstog su materijala. Druge prostirke za sprječavanje umora imaju takve plosnate rubove samo kako se preko njih ne biste spoticali. 

Pogledajte profil ergonomske industrijske prostirke koja je posebno prikladna za radna mjesta za strojevima. Na rubovima je plosnata, a iznutra obložena, što omogućuje mekano i udobno stajanje na površini.

Ergonomija za stajaća radna mjesta wt$

Isto tako treba uvijek uzimati u obzir s čime površina prostirke dolazi u kontakt na radnom mjestu. U obradi materijala gdje se zavaruje i gloda neke prostirke neće dugo izdržati te će predstavljati dodatnu opasnost ako nisu otporne na vatru i prikladne za zavarivačka radna mjesta. Prilikom nabave ergonomskih prostirki trebali biste dakle voditi računa i o karakteristikama i funkcijama podne prostirke.

Ergonomija za stajaća radna mjesta ler

Ergonomske industrijske prostirke možda moraju biti i otporne na ulja i kemikalije u uobičajenim koncentracijama jer se na tim radnim mjestima radi sa spomenutim sredstvima. I o tome u nekim pogonima treba unaprijed voditi računa. Budući da su proizvođačima poznati različiti zahtjevi za ergonomske prostirke za radna mjesta, postoje i različiti modeli s različitim funkcijama.

Ergonomija za stajaća radna mjesta ler

Kako funkcionira ergonomsko stajanje na radnom mjestu?

Debele i mekane prostirke za radna mjesta potiču stalno gibanje tijela. Dok se tijelo i leđa tijekom dugotrajnog stajanja na tvrdoj betonskoj podlozi najčešće stalno nalaze u istom položaju i grče, ergonomske prostirke potiču stalno balansiranje tijela. Mišići i zglobovi ostaju u pokretu. To je osnovna pretpostavka za zdravo držanje kralježnice. Ne govore nam uzalud još od djetinjstva da ćemo zahrđati ako se ne krećemo. Pogledajte i sami koji dijelovi tijela ergonomskim stajanjem ostaju u pokretu i koje se tegobe time mogu ublažiti, a dijelom čak i spriječiti.

Bolovi u zglobovima i mišićima:

Učestali su simptomi zgrčenost i posljedične glavobolje. Mogu biti popraćeni smetnjama vida i osjetljivošću na zvučne podražaje. Zbog napetog držanja mogu se pojaviti i bolovi u trbuhu. Bolovi u nogama i stopalima praktički su nezaobilazni, a oslabljena cirkulacija krvi iz nogu do srca, nažalost, je učestao slučaj. Zbog fizičkih tegoba najčešće se javlja i psihički stres koji sprječava opuštanje na kraju radnog dana.

Sve te tegobe mogu se spriječiti ergonomskom podnom prostirkom.

Ergonomske prostirke u našoj internetskoj trgovini

Ergonomske prostirke za radna mjesta možete pronaći među našim industrijskim prostirkama. Uz ergonomska svojstva podne prostirke koje ovdje nudimo imaju još i niz drugih funkcija kao što su protuklizna svojstva ili otpornost na kemikalije. U našoj internetskoj trgovini pronaći ćete i praktične upute za podne prostirke koje sadrže opise različitih svojstava i pripadajuće slike. Te ćete slike pronaći i kod proizvoda u našoj online trgovini, tako da na prvi pogled možete prepoznati ispunjava li podna prostirka željene zahtjeve.