0800 - 68 00       servis@kaiserkraft.hr
  Ispis stranice

STRETCH FOLIJA: OVO JE SEDAM NAJVAŽNIJIH ČIMBENIKA.

12 ili 23 mikrometra? Prethodno rastegnuta ili normalna? Prozirna ili u boji? Tko traži pravu stretch foliju, vrlo će brzo zaključiti da to uopće nije tako jednostavno! Razlog više da Vam pružimo nekoliko važnih informacija i savjeta kako biste u našem asortimanu odmah mogli pronaći pravo rastezljivo rješenje za svaki problem u pogledu ambalaže.

OSNOVE OMATANJA STRETCH FOLIJOM.... NAMJENA ...


Zaštita
: stretch folija štiti Vašu robu od vlage, prašine i ostale prljavštine. I krađe. Ali to su ustvari dobrodošli sporedni učinci. Glavno područje primjene je …
 

Zaštita tereta: natovarene palete omataju se stretch folijom prije svega kako bi se roba stabilizirala i osigurala za transport. Rastezljiva folija uspostavlja čvrstu vezu između podnožja palete i tereta te istovremeno zatezanjem međusobno fiksira pojedine slojeve. No naravno samo ako je sve ispravno napravljeno …


 

... IZAZOV ...

Zamislite sljedeću situaciju: Vaš je djelatnik iscrpljen i bespomoćno odlaže stretch foliju ustranu. A teret? Pa sad: paleta nije ispravno omotana. Stretch folija je labavo omotana oko robe. Posvuda su rupe. A prilikom utovara robe njiše se kao kuća od karata i sav je trud bio uzaludan … Vidite: kad govorimo o stretch foliji prije svega je važno jedno, a to je…


 

.. PRAVI ODABIR ...


… Ispravnom rastezljivom folijom i tehnikom omatanja ne štedite samo vrijeme i snagu već i troškove. Manje snage. Manja potrošnja materijala. Manji troškovi. Veća učinkovitost! Pogledajmo u donjem video zapisu kako se to ispravno radi. A onda ćemo Vam otkriti što je najvažnije pri kupnji stretch folije.

SEDAM NAJVAŽNIJIH ČIMBENIKA.+ BR. 1: ISPRAVNA TEHNIKA OMATANJA.

 

U našem ste video zapisu vidjeli koliko je važna ispravna tehnika omatanja. U načelu uvijek trebate paziti da stretch foliju dovoljno zategnete. Osim toga je važno da se pojedine staze prilikom omatanja uvijek dijelom preklope, čime se osigurava stabilnost; preporučuje se otprilike 10 cm.

Druge važne ključne riječi su omatanje podnožja omatanje gornjeg dijela. Omatanje stretch folijom počinje omatanjem podnožja na donjem dijelu zapakirane robe: roba se povezuje s paletom. Ovdje je, ovisno o visini i težini tereta, dobro napraviti najmanje dva do četiri omatanja. U slučaju dvojbe vrijedi: bolje jedno previše nego jedno premalo. Omatanje gornjeg dijela tereta po potrebi daje dodatnu stabilnost. Do dva omatanja ovdje su u pravilu dovoljna.


 

+ BR. 2: OPTIMALNA DUŽINA, ŠIRINA I DEBLJINA.

 

Jedan od najvažnijih kriterija za odabir po pitanju stretch folije je debljina. Navodi se u mikrometrima (µ = izgovor: mi) i može iznositi od otprilike 8 pa sve do 23 µ i više. Grubo okvirno pravilo: što je stretch folija deblja to je veća povratna sila – sila kojom se folija u slučaju rastezanja opet vraća u normalan položaj. Zato možemo reći: što je teret teži i nezgrapniji to deblja treba biti stretch folija kako bi osigurala maksimalno zatezanje i stabilnost. Za lagani teret s glatkim rubovima dovoljna je proporcionalno tanja folija.

Potrebno je razmišljati i o širini stretch folije. Šire folije s jedne strane jamči manji napor jer nije potrebno toliko omatanja. Ona je istovremeno, kao i deblja folija, teža – što pak rukovanje za Vas i Vaše djelatnike čini nepraktičnijim i napornijim. Isto vrijedi i za dužinu: što je dulja rola stretch folije, to je teža. Dakle, ovdje trebate pronaći pravu mjeru – a to uvijek ovisi o vrsti tereta.

Kad smo već kod prave mjere: za male dijelove, robu koja se slaže, oblu i dugačku robu u asortimanu imamo i specijalne mini stretch folije. Njima se posebno lako rukuje jer nisu velike.

 


 

+ BR. 3: PRETHODNO RASTEGNUTA ILI NORMALNA FOLIJA.

 

Još jedan kriterij za odabir uz debljinu je rastezljivost stretch folije. Ovdje grubo razlikujemo prethodno rastegnutu i normalnu foliju, pri čemu su prijelazi fluidni. U konačnici će ukus i Vaš teret biti ključni za Vašu odluku.

 

  • Normalna stretch folija vrlo je rastezljiva – do 300% i više. Prilikom omatanja morate stvoriti jaku napetost kako biste osigurali jednako veliku silu držanja i stabilnost. To će Vam najbolje uspjeti tako da hodate unatrag oko palete i zatežete. Usput i malo vježbate. Velika prednost ove metode: mali utrošak materijala.
     
  • Prethodno rastegnuta folija za razliku od toga ima vrlo malu dodatnu rastezljivost. Prilikom omatanja Vam zato treba malo snage jer foliju morate samo malo nategnuti. Praktično: prilikom omatanja možete ugodno hodati ravno oko robe.

 + BR. 4: ODGOVARAJUĆA DODATNA OPREMA.


Gotovo jednako ključno kao i ispravna tehnika omatanja: prava dodatna oprema. U video zapisu na gornji se sloj kartona stavlja list za prekrivanje paleta kako bi se roba dodatno zaštitila s gornje strane. Alternativno se za to može koristiti i neperforirana plosnata folija. Teret se dodatno savršeno osigurava odgovarajućim kutnicima za zaštitu rubova. Ah, da ne zaboravimo: nikada ne podcjenjujte vrijednost savršenog rezača za foliju.

+ BR. 5: PROZIRNA FOLIJA ILI FOLIJA U BOJI.


Stretch folija u boji pouzdano štiti Vašu robu od tuđih pogleda – upravo kod vrijedne zapakirane robe to može biti važan argument po pitanju sprječavanja krađe. Osim toga stretch folije u različitim bojama izuzetno su prikladne za očuvanje preglednosti skladišta: čim morate razlikovati ili sortirati 50 jedinica, znat ćete cijeniti prednosti sortiranja pomoću boja …

+ BR. 6: RUČNO ILI STROJNO OMATANJE.


Ako svaki dan morate osigurati veću količinu paleta istog oblika, u određenim okolnostima može biti korisno da nabavite automatski uređaj za omatanje stretch folije. On će od Vas preuzeti posao, a uz to će osigurati nepromijenjenu kvalitetu omatanja. Za takve uređaje za omatanje stretch folija u asortimanu imamo specijalnu stretch foliju za strojno omatanje koja je u pravilu šira i duža – stroju je na kraju krajeva svejedno koliko je stretch folija teška…


+ BR. 7: RASTEZANJE ILI STISKANJE.

 

Čak i ako znate skoro sve o stretch foliji: ponekad ona jednostavno nije ono pravo. Na primjer kad niste sigurni kolika je stvarna otpornost Vaše paletne robe na tlak – u konačnici jedinicu u slučaju omatanja stretch folijom drži napetost koju ne treba podcijeniti. Posebno kod zapakirane robe s oštrim bridovima brzo mogu nastati pukotine ako rastezljiva folija nije dovoljno debela. A i u slučaju neravnomjerno raspoređene robe na paleti stretch folija ponekad dolazi do svojih granica. Zato u takvim slučajevima stiskanje može biti bolja alternativa. Mi i za to u svojem asortimanu imamo odgovarajuće rješenje – jednostavno nam se obratite!

 

RADO ĆEMO VAS SAVJETOVATI.
 

Naravno da Vam u ovom savjetniku za kupnju možemo dati samo osnovne informacije i savjete. U stvarnosti uvijek – bez iznimke – sve ovisi o pojedinom slučaju.

 

Zato Vam predlažemo da uzmete telefon u ruke i jednostavno nas nazovete ili nas kontaktirate e-poštom ili putem obrasca. Rado Vam riječima i djelom stojimo na raspolaganju za sva pitanja o stretch folijama. Radujemo Vam se!

Naši TOP proizvodi iz ovog savjetnika
PE stretch folija
širina folije 450 mm, pak. 6 kom.
Neto
od 589,- kn
PE stretch folija
širina folije 500 mm, pak. 6 kom.
Neto
od 569,- kn
Komplet PE stretch folije
6 rola stretch folije, 1 ručni uređaj za odmotavanje
Neto
1.395,- kn
PE ručna stretch folija
pak. 6 rola širine 500 mm
Neto
od 949,- kn
PE stretch folija za strojeve
širina 500 mm, od 1 pak.
Neto
od 9.600,- kn
Komplet malih stretch folija
1 uređaj za odmotavanje, 10 rola stretch folije
Neto
od 499,- kn
na početak stranice
Mogle bi Vas zanimati i ove kategorije

ŽELITE PRIKAZ OPTIMIRAN ZA MOBILNE UREĐAJE?

Internetska trgovina KAISER+KRAFT sada je dostupna i u mobilnoj verziji koja se za Vas neprestano razvija.
Isprobajte mobilnu verziju
Usporedba proizvoda