Sigurnost na gradilištu

Savjeti za sigurno gradilište

2022/04/11

Bilo da se radi o padajućim predmetima, nedovoljno osiguranim skelama ili curenju opasnih tvari, na gradilištu vreba mnogo opasnosti. Često se tome pridružuju pritisak zbog roka i nepovoljno vrijeme. Nije ni čudo što je broj nezgoda na gradilištima visok. Neke završe s teškim ozljedama ili čak sa smrtnim ishodom.

Stoga je važno da što bolje zaštitite svoje zaposlenike tijekom rada. S pomoću naših savjeta Vaše će gradilište postati sigurno mjesto čak i u dinamičnim fazama rada.

Najveće opasnosti na gradilištima

Statistike pokazuju da su neki uzroci nezgoda na gradilištima posebno česti. Tu se ubrajaju sljedeći uzroci:
Pad

Padovi

Pri građevinskim radovima na skelama često dolazi do padova s teškim posljedicama. Ista stvar vrijedi i za radove u kanalima i šahtovima.

Važno: skele ne moraju biti posebno visoke, a šahtovi posebno duboki da bi pad uzrokovao teške ozljede. Ponekad je dovoljna samo mala razlika u visini.

Klizanje

Padovi na ravnom podu

Velik broj nezgoda nastaje tako da se osobe pokliznu na ravnom podu ili da se spotaknu. Na kiši ili jesenskom lišću ta je opasnost posebno visoka.

Kutija pada dolje

Padajući predmeti

Prilikom radova na skeli nisu u opasnosti samo osobe koje rade na skeli, već i osobe koje se nalaze ispod nje ako nisu dovoljno zaštićene. U najgorem slučaju na njih može pasti alat dok ne nose kacigu.

Opasne tvari

Opasne tvari

Također čest uzrok nezgoda na gradilištima su opasne tvari, npr. otapala, pare i vrlo zapaljive tvari. One podjednako ugrožavaju sigurnost ljudi i okoliš.

Elektricitet

Električna struja

Do električnog udara može doći ako su električni strojevi i uređaji oštećeni ili mokri, ako održavanje nije ispravno provedeno ili ako se zaposlenici nisu držali sigurnosnih mjera.

Ozljeda čekićem

Strojevi

Strojevi na različite načine mogu postati izvori opasnosti. Strojevi za piljenje, primjerice, u slučaju nepažnje mogu prouzročiti opasne posjekotine. Osim toga, uvijek se iznova događa da upravitelji građevinskih strojeva ili vozači teretnih vozila ne vide pješake prilikom vožnje unatrag.

Dobro planiranje ključno je za sigurna gradilišta

Temeljito planiranje ključno je za sprječavanje nezgoda na gradilištu. Posebno obratite pozornost na sljedeće aspekte za veću sigurnost.

 • Zakonski propisi:
  Ovisno o zemlji postoji cijeli niz zakonskih propisa za sigurnost na gradilištu kojih se potrebno pridržavati. Oni obuhvaćaju sve od procjene rizika do zaštitne opreme radnika.
 • Pojedinačne okolnosti:
  Svako gradilište je drugačije. Odgovorne osobe stoga moraju pojedinačno utvrditi potencijalne opasnosti i unaprijed sastaviti plan za smanjenje tih opasnosti.
 • Vrijeme:
  Vrlo je važno odvija li se rad ljeti ili na jesen. Uzmite u obzir čimbenike poput temperature, oborina ili već spomenutog jesenskog lišća.
 • Odgovornosti:
  Tko je odgovoran za što i tko se brine za sigurnost u određenom području? Jasna raspodjela uloga i strukturirani radni procesi pomažu u izbjegavanju opasnosti. Na taj način osiguravate i veću učinkovitost. Ovdje također obratite pozornost na zakonske propise, primjerice one koji se odnose na obvezno propisane nadzornike.

Savjeti za veću sigurnost na gradilištu

Sigurnost na gradilištu sastoji se od brojnih pojedinačnih mjera koje ovise o pojedinačnim okvirnim uvjetima. Ako slijedite sljedeće savjete, postavili ste čvrste temelje.

Savjeti za sigurno gradilište wt$

Osigurajte i zatvorite opasna područja

Ograde, bočne zaštite i pokrovi sprječavaju padanje s visine. Zaštitne mreže hvataju predmete koji su, primjerice, pali sa skele. Jednako važni su i elementi za ograđivanje i oznake na jednoj razini. Spriječite da se prolaznici izgube na Vašem gradilištu s pomoću ograda oko gradilišta, rešetki za blokiranje i oznaka za zabranu i označite opasna područja ili putove za vožnju za zaposlenike – najbolje toliko jasno da budu »vidljivi« čak i kada su zaposlenici pod stresom na poslu.

Savjeti za sigurno gradilište wt$

Dobro osvijetlite gradilište

Lošije obavljanje posla nije jedini problem u mraku. Može se dogoditi da pritisnete krivi gumb ili da ne vidite element za ograđivanje odnosno kolegu prilikom upravljanja viličarom. Zbog toga je važno dobro osvijetliti sve kutove Vašeg gradilišta. Moderni LED građevinski reflektori mogu se upravljati pametnim telefonom, a rade čak i na minusu i oborinama. Ako nemate priključak na struju tamo gdje Vam je potreban, nudimo Vam reflektor s akumulatorom.

Savjeti za sigurno gradilište wt$

Opremite zaposlenike zaštitnom odjećom

Prikladna odjeća na gradilištima od životne je važnosti: ona obuhvaća rukavice, zaštitne cipele za stabilnost i kapice za prste za zaštitu od padajućeg alata, komponenti i ostalih predmeta te građevinsku kacigu. Sve osobe na gradilištu trebale bi nositi kacigu. Gornji dijelovi odnosno jakne štite od hladnoće i vlage, a prilikom loših uvjeta vidljivosti bolju vidljivost pružaju reflektirajući elementi. Zaštita sluha za rad s glasnim strojevima ili zaštita za oči prilikom zavarivanja također ne bi smjele nedostajati u opremi.

Savjeti za sigurno gradilište wt$

Pravilno rukujte opasnim tvarima

Brtvene prostirke, jastuci za brtvljenje i prihvatna platna mogu pomoći ako opasne tvari istječu. Jednostavno pospite vezivi granulat. Nakon toga pustite da upije tvar, pometite i zbrinite. I tako ste već riješili slučaj nužde.

Upijajuća crijeva i upijajući jastuci pokazali su se učinkovitima u prevenciji. Njih postavite oko strojeva ili spremnika.

Savjeti za sigurno gradilište wt$

Pazite na čistoću

Na urednim gradilištima ima manje oštrih predmeta koji leže okolo te su manji izgledi da se netko spotakne. Također nemojte zaboraviti pripremiti građevinske usisivače koji usisavaju prašinu, strugotine, krhotine i ostale tvari koje su štetne za zdravlje. Usisivači za mokro usisavanje uklanjaju čak i tekućinu i na taj način pružaju još veću sigurnost na Vašem gradilištu.

Savjeti za sigurno gradilište 61?

Kontaktirajte nas!

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.