Učinkovito uređenje

Do odgovarajućeg uređenja ureda u 4 koraka

2021/08/16

Željeli biste osvježiti izgled svog uredskog prostora? Neke prostorije djeluju nabacano i nedostaje učinkovit prostorni koncept? Možda ste u procesu redizajniranja čitavog ureda?

Onda je sada pravo vrijeme da razmislite o pravilnom uređenju ureda. Dobro uređeni ured svakako je isplativ za Vaše poduzeće

Da biste iskoristili ove prednosti, potrebno je uložiti nešto vremena u planiranje uređenja ureda. Ovaj prilog sadrži vrijedne savjete o zakonskim propisima u pogledu uređenja ureda i praktične savjete za odabir osnovne opreme, boja i ukrasa za Vaše poduzeće.

1. Priprema: osnove uređenja ureda

Učinkovito uređenje: za optimalno opremanje ureda najbolje bi bilo početi s općom infrastrukturom, a zatim se pozabaviti detaljima kao što su namještaj i ukrasi. Sljedeći savjeti pomoći će Vam pri ciljanom planiranju uređenja ureda:

Plan raspodjele prostora

Prvi je korak dobiti pregled prostornih uvjeta. U planu raspodjele prostora određujete koja su funkcionalna područja (npr. recepcija, kuhinja ili soba za sastanke) potrebna u Vašem poduzeću i gdje ih treba smjestiti. Uzmite u obzir planirani broj radnih mjesta i zakonske propise pri planiranju.

Prostorni koncept

Sada za svaku prostoriju odredite odgovarajuću strukturu. Želite li radni prostor otvorenog dizajna ili pojedinačna područja odvojena elementima za odvajanje prostorija? Želite li uredsku kuhinju podijeliti u prostor blagovaonice i kuhinje? Gdje mora biti ostavljen slobodan prostor za putove za spašavanje?

Tehnička infrastruktura

Sve više radnih procesa odvija se digitalno – ovaj trend bit će sve izraženiji u budućnosti. IT infrastruktura Vašeg poduzeća stoga je od velike važnosti i treba je odmah dobro isplanirati. Kuda će ići kabeli? Gdje ćete smjestiti ruter ili WLAN repetitor?

2. Osnovna oprema: optimalno uređenje svake prostorije

Uređenje bi trebalo odražavati funkciju svake prostorije i poticati njezinu predviđenu namjenu. U nastavku ćete pronaći pregled idealne namjene različitih uredskih prostorija i prijedloge za odgovarajuće komade namještaja.

Područje prijma

Ulazno područje je prostorija u koju Vaši klijenti i poslovni partneri prvu ulaze. Tu posvetite posebnu pažnju dopadljivom ambijentu. Biljke čine prostor živahnijim, a udobnim namještajem za sjedenje u čekaonici stvara se atmosfera u kojoj se klijenti osjećaju dobrodošlo.

Uredska kuhinja

Namještaj u Vašoj kuhinji treba se moći jednostavno čistiti. Opremite uredsku kuhinju potrebnim elektroničkim uređajima za kavu te za hlađenje i grijanje jela. Ako su kuhinja i prostorija za odmor u istom prostoru, ne bi smjeli nedostajati ni prikladni stolovi i garniture za sjedenje.

Prostorije za sastanke

U prostoriji za sastanke u prvom su planu komunikacija i produktivnost. Opremite svoje prostorije za sastanke konferencijskim stolovima, dovoljnim brojem stolica i pomagalima za prezentacije.

Uredske prostorije

U ovom radnom području prioritet je da Vaši djelatnici rade učinkovito i da se dobro osjećaju. U osnovnu opremu uredskih prostorija spadaju pisaći stolovi, uredske stolice koje potiču pravilan položaj leđa, sustavi za organizaciju i ormari za radne dokumente te dodatna oprema za ergonomski rad na računalu, primjerice svjetiljke ili podloge za laptop.

Prostorija za pauzu

Ova prostorija trebala bi djelatnicima dati priliku za opuštanje i predah. Stvorite opuštenu atmosferu udobnim površinama za sjedenje, odgovarajućim bojama i ukrasima.

3. Boje: promišljeni odabir

Boje na određeni način djeluju na našu psihu: mogu stimulirati, umiriti ili pospješiti koncentraciju. Stoga odabir boja u uredu ne treba podcijeniti.

Veličina prostora

Zelena, menta, tirkizna, plava, žuta i krem boja kao boje zida imaju učinak povećanja prostora, dok crna, nijanse sive, taupe boja i općenito tamne nijanse čine da prostorija djeluje manja.

Ugođaj

Tople boje poput žute, krem, oker, narančaste, boje breskve ili smeđe djeluju stimulirajuće, dok hladne boje poput zelene, mente, žada, tirkizne, plave, nebesko plave, kraljevsko plave ili bijele djeluju umirujuće i mogu pospješiti koncentraciju.

Snažne boje

Jako dominantne boje poput crvene ili jarkocrvene prikladnije su za postavljanje akcenata nego za bojenje cijelih površina. Što je boja jača, to bi površina na kojoj se upotrebljava trebala biti manja.

Bijeli zidovi

Ako je bijela dominantna boja, prostorije bi mogle djelovati sterilno. Kombinirajte bijelu s drugim bojama za živahan učinak.

4. Ukrasi: pametno dozirane točke na i

Za ukrase u Vašem uredu vrijedi pravilo: manje je više. Previše ukrasa može stvoriti kaotičan dojam i ometati koncentraciju. Promišljeno odaberite ukrase za ured i pripazite na dosljedan stil koji je u skladu s ostatkom namještaja. Posebno u prostorijama gdje je produktivan rad prioritet (sobe za sastanke ili uredi) ukrasi ne smiju odvraćati pažnju

Biljke su često birani dodatak kojim se prostorija oživljava na suptilan način. Ipak pripazite ako je u uredu povišena vlažnost zraka. Previše biljaka povećava vlažnost zraka.

Djelatnici na vlastiti pisaći stol mogu staviti male okvire sa slikama i osobne predmete – to će prostoriju učiniti živahnijom, a Vaši će se djelatnici osjećati ugodnije na radnom mjestu.

Opremanje radnog mjesta 548
Opremanje radnog mjesta mg$

Obratite nam se!

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.