Čista stvar. Ovako ćete ekološki očistiti svoj ured.

2021/01/22

Zaštita klime velik je izazov našeg vremena. Prema izračunu njemačkog Saveznog ureda za statistiku poduzeća su 2010. godine na zaštitu okoliša potrošila oko 30000 milijuna eura. Šest godina kasnije već govorimo o 41118 milijuna eura. To pokazuje da ekološka svijest u njemačkim poduzećima raste. 

Čišćenje ureda pruža mnogobrojne mogućnosti za ekološko ponašanje. Često Vam to neće donijeti više posla niti dodatne troškove. Dobro je da je tako jer od održivosti u održavanju prostorija na kraju profitiraju svi:

  • Djelatnici koji rade u okruženju poticajnom za zdravlje
  • Poduzeće koje čiste savjesti radi na svojem imidžu
  • Okoliš koji će biti minimalno opterećen

Ovaj Vam prilog omogućava da vidite kako u svojem poduzeću možete profitirati od ekološkog čišćenja. Osim toga bavimo se i zahtjevima u pogledu održivog održavanja prostorija, pa ćete dobiti praktični kontrolni popis pomoću kojeg te mjere možete odmah realizirati.

Čemu održivo čišćenje?

Jeste li ikad pogledali etiketu običnog univerzalnog sredstva za čišćenje? Tamo sve vrvi od upozorenja i simbola na kojima se nalaze mrtve ribe i koji upozoravaju na otrovne i nagrizajuće tvari.

Sve te štetne kemikalije neće se nakon čišćenja samo rasplinuti u zraku. S vodom za čišćenje preko odvoda završit će u okolišu. Osobito upotreba sredstava za čišćenje štetnih za okoliš može dovesti do opterećenja za ljude i prirodu

Ekološki promišljenim ponašanjem u uredu možete puno postići. Prelazak na ekološka sredstva za čišćenje možda Vam se čini kao kap u moru.

Ali u stvarnosti čak i naizgled sitne mjere imaju velik učinak. Od pozitivnih efekata za svoje poduzeće nećete profitirati samo Vi. Pregled Vaših prednosti:

Važna područja za ekološko održavanje prostorija

Čišćenje površina

Podovi, pisaći stolovi, ormari, pisači, sanitarni prostori – na tim se površinama odvija veći dio čišćenja.

Red i upravljanje otpadom

Tko je već jednom pokušao obrisati neuredni pisaći stol, zna da red pomaže pri čišćenju. I u rukovanju otpadom možete djelovati ekološki.

Čišćenje zraka

Neka se prljavština ne vidi na prvi pogled. Zato uvijek vodite računa i o kvaliteti i čistoći zraka za disanje.

Zahtjevi za održivo čišćenje

Pri čišćenju vrijedi načelo: do potrebne čistoće sa što manje resursa. Što se time misli? 

Biološka razgradivost: zlatni standard za sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje često su toksična za vodene organizme. Upravo se tenzidi, aktivne tvari za čišćenje, dugo zadržavaju u prirodi. Za održivo čišćenje stoga treba voditi računa o biološkoj razgradivosti sredstava za čišćenje. Postoje razne ekološke oznake, npr. »Plavi anđeo«, koje Vam mogu pomoći da se snađete pri kupnji.

Kontrolni popis za ekološko čišćenje

Vjerojatno nećete osobno preuzeti čišćenje cijelog ureda. Ali kao osoba koja je zadužena za to područje imate velik utjecaj. To počinje već izborom tvrtke za čišćenje odnosno osoblja. Poštujte ekološke standarde i o tome razgovarajte s osobljem. Vrlo često će biti otvoreni za Vaše sugestije.

Održivost i za nas u tvrtki KAISER+KRAFT stoji u središtu. Bacite pogled na naše stranice o održivosti i otkrijte kako u tvrtki KAISER+KRAFT štitimo okoliš!