Projekti i reference

Poželjno je crno-bijelo razmišljanje

Za izgradnju proizvodnog pogona iz temelja tvrtka Zott pouzdala se u planiranje i proizvode tvrtke KAISER+KRAFT: radionice, hladnjače i rashladne hale nanovo su uređene, a društvene prostorije iznova koncipirane.

Poduzeće Zott

Zott je velika mljekara sa sjedištem u bavarskom Mertingenu, mjestu s 4000 stanovnika koje je smješteno na sredini puta između Münchena i Nürnberga. Ovo obiteljsko poduzeće u međuvremenu se može osvrnuti na povijest koja traje više od 90 godina, a vodi ga treći naraštaj obitelji. Zott se s prometom od oko 900 milijuna eura i gotovo 2150 djelatnika ubraja među vodeće europske mljekare. Ova »mljekara za užitak« (njem. »Genuss-Molkerei«) proizvodi delikatese od jogurta, deserte i sireve na više proizvodnih lokacija u Njemačkoj i Poljskoj te izvozi svoje mliječne proizvode u više od 75 zemalja. Među najpoznatije njemačke marke ubrajaju se Monte, jogurt s vrhnjem Zott Sahnejoghurt i Zottarella.

Zott je 2014. godine s uvođenjem proizvoda »Monte Snack« stupio u segment pekarskih proizvoda, a za taj mu je naum bila potrebna dodatna proizvodna lokacija locirana uz sjedište. Nova proizvodna hala trebala je početi s radom u proljeće 2017. godine, a isprva je trebala predstavljati radno mjesto za oko 60 djelatnika. Jedino što je još nedostajalo bilo je uređenje unutrašnjosti.

Zott ler
Sjedište tvrtke Zott u Mertingenu

Projekt

Stoga se Rudolf Fischer (odjel za neizravnu kupnju, Zott) radi uređivanja skladišta i pogona nove zgrade upustio u potragu za partnerom koji će uređenje stručno planirati i provesti – i pri tome ispuniti visoke higijenske zahtjeve industrije prehrambenih proizvoda. Stoga je Zott 2015. godine na sajmu intralogistike LogiMAT stupio u kontakt s tvrtkom KAISER+KRAFT. Suradnja ovih dvaju poduzeća zatim se usmjerila na opremanje radionica, hladnjača i rashladnih hala te novo uređivanje društvenih prostorija.

Uređivanje društvenih prostorija i njegove zamke

Zott ler

Faza planiranja opreme za društvene prostorije započela je u srpnju 2015. godine. Isprva su se održali brojni sastanci na lokaciji radi konfiguracije ormarića s bravom i usklađivanja planova kako s angažiranim arhitektonskim uredom tako i s radničkim vijećem tvrtke Zott; zatim je ponajprije stvoren plan za uređivanjem društvenih prostorija na dva kata s ukupnim volumenom od 240 000 eura u svibnju 2016. godine. Razlog tomu dakako je i taj što je tvrtka KAISER+KRAFT, u usporedbi s konkurentima, mogla predočiti bolji koncept planiranja.

Najveći izazovi kod ovoga projekta bili su iznimno strogi higijenski propisi i posebni zahtjevi klijenta, primjerice pri provođenju prisilnih odzračivanja pojedinih dijelova ormarića s bravom. Taj se zadatak mogao obaviti s pomoću manualnih ventila s nazivnom vrijednošću unutar ormarića s bravom. Kako ne bi došlo do stvaranja prašine i prljavštine, za klupe su odabrane HPL ploče (visokotlačni laminat) po cjelokupnoj dužini, a slobodno stojeći ormari izvedeni su s ukošenim gornjim dijelom. Time se dodatno sprječava korištenje gornjih dijelova ormarića s bravom kao mjesta za odlaganje. Povezivanja za zid i podni profili također nisu smjeli sadržavati nijedan rub ni kut.

Pregrade u poduzeću Zott

Kod proizvođača prehrambenih proizvoda kao što je Zott, za uređivanje društvenih prostorija u skladu s higijenskim standardima potrebni su i higijenski traktovi te raspodjela prostora na crne i bijele. To znači da se svakodnevna odjeća (crna) striktno mora odvojiti od čiste radne odjeće (bijele) – stoga nije potrebno samo inteligentno planirati staze unutar poduzeća već se za svakog djelatnika mora planirati i montirati ormarić s bravom za svakodnevnu odjeću, ormarić s bravom za svježu odjeću te ormar za opremu.

Posebna značajka ovoga projekta bila je činjenica što su se jednim dijelom ormarića s bravom podijelile prostorije te koncipirale »prioritetne kontrole protoka« (to je zaista službeni stručni naziv za protok djelatnika) kako bi se djelatnike istovremeno i pravilnim redoslijedom vodilo kroz higijenske traktove. Kod takvoga higijenskog trakta s prioritetnom kontrolom protoka pristup proizvodnim prostorima omogućuje se tek nakon što pojedini djelatnik ispuni sve potrebne higijenske mjere.

K tomu su uređeni i »crni prolazi«. Oni su strogo odvojeni od područja s kontroliranim higijenskim uvjetima i predviđeni samo za djelatnike koji ne podliježu higijenskim provjerama – te dakako i dostavljačima svježe odjeće. A kako će onda djelatnik u području s kontroliranim higijenskim uvjetima dospjeti do svoje čiste radne odjeće – a da pri tome ne stupi u crne prolaze? Pa preko ormarića s bravom!

Iz crne boje u crvenu

No krenimo od početka. Društvene prostorije podijeljene su na različite higijenske razine označene bojama. Na početku će rada djelatnici započeti s crnom bojom (što je praktički higijenska razina 0) i odande prijeći u zeleno područje (higijenska razina 1). Ovdje će svući dijelove svoje svakodnevne odjeće, a svoju obuću mogu odložiti na postrojenje za sušenje obuće, za koju se uostalome također pobrinula tvrtka KAISER+KRAFT.

Zott ler

Zidovi izgledaju tako kao da djelatnici pred sobom imaju čelične zidne ugradbene ormariće. Ormarići s bravom ustvari imaju otvor prema prolazu iza zida: u prostor za odlaganje na poleđini ormarića s bravom za bijelu odjeću ugrađena su mala vrata kroz koja djelatnici svakodnevno primaju sterilnu radnu odjeću. Dobavljač svježe odjeće stoga ne mora stupiti u higijensko područje već radnu odjeću može ubaciti iz crnog prolaza. Jednako je načelo tvrtka KAISER+KRAFT uostalome primijenila i za ormare za ubacivanje odjeće. U sljedećim područjima, narančastom i crvenom, djelatnici između ostaloga odijevaju svoju radnu odjeću te odlažu svoje osobne stvari. Na kraju radnog dana redoslijed je obrnut. Tvrtka KAISER+KRAFT isporučila je ormariće s bravom za društvene prostorije u rujnu 2016. godine, u prosincu su dovršeni, a u siječnju 2017. godine došlo je do primopredaje.

Zott ler

Sljedeći korak: hladnjače i radionica

Zott ler

U jednom je od sljedećih radnih zadataka tvrtka KAISER+KRAFT za Zott također preuzela zadatak nabave svih regala za hladnjače te cjelokupne opreme za radionicu. Kod hladnjača se projektni tim morao suočiti s potpuno drugačijim izazovima no što je to bio slučaj kod društvenih prostorija. Ovdje je težište bilo na statičnoj konstrukciji koju je tvrtka KAISER+KRAFT provela u uskoj suradnji sa svojim osobljem za ispitivanje regala u skladu s željama klijenta. Pri tome je rješenje bilo već tijekom faze izgradnje uliti IPE profile (čelične nosače s I-profilom) kao razdjelnike tereta u tlo. Kako bi se paletni regali kasnije mogli i montirati, isprva je bilo potrebno zavariti navojne šipke. Za čelične su regale monteri morali raditi u području preciznosti od 2,5 mm.

Tvrtka KAISER+KRAFT dakako je klijentu isporučila i statiku te dokumentaciju i provela prvo ispitivanje sustava. Svi regali za teške terete isporučeni su u vruće pocinčanoj izvedbi. I radionice te pripadajući regalni sustav na dva kata isporučeni su i dovršeni u travnju 2017. godine.

Bilanca voditelja projekta Béle Bezolda iz tvrtke KAISER+KRAFT: »Strogi higijenski propisi kod proizvođača prehrambenih proizvoda kao što je Zott ne dozvoljavaju nikakve kompromise. A uobičajeni komercijalni proizvodi katkad neće udovoljiti svim potrebama. U ovome su projektu odlučujući bili detaljan rad i precizno postupanje s posebnim potrebama – što je bio zanimljiv i izazovan zadatak.«

Povratak na stranicu projekta

Zott ler
Rudolf Fischer i Béla Bezold tijekom primopredaje

Kontakt za savjetovanje, planiranje i analizu potreba

Kontaktirajte nas ako i Vi namjeravate planirati neki projekt. Naši će Vas stručnjaci kompetentno savjetovati i podržati.