Projekti i reference

Poželjno je crno-bijelo razmišljanje

Za izgradnju proizvodnog pogona iz temelja tvrtka Zott pouzdala se u planiranje i proizvode tvrtke kaiserkraft: radionice, hladnjače i rashladne hale nanovo su uređene, a društvene prostorije iznova koncipirane.

Poduzeće Zott

Zott je velika mljekara sa sjedištem u bavarskom Mertingenu, mjestu s 4000 stanovnika koje je smješteno na sredini puta između Münchena i Nürnberga. Ovo obiteljsko poduzeće u međuvremenu se može osvrnuti na povijest koja traje više od 90 godina, a vodi ga treći naraštaj obitelji. Zott se s prometom od oko 900 milijuna eura i gotovo 2150 djelatnika ubraja među vodeće europske mljekare. Ova »mljekara za užitak« (njem. »Genuss-Molkerei«) proizvodi delikatese od jogurta, deserte i sireve na više proizvodnih lokacija u Njemačkoj i Poljskoj te izvozi svoje mliječne proizvode u više od 75 zemalja. Među najpoznatije njemačke marke ubrajaju se Monte, jogurt s vrhnjem Zott Sahnejoghurt i Zottarella.

Zott je 2014. godine s uvođenjem proizvoda »Monte Snack« stupio u segment pekarskih proizvoda, a za taj mu je naum bila potrebna dodatna proizvodna lokacija locirana uz sjedište. Nova proizvodna hala trebala je početi s radom u proljeće 2017. godine, a isprva je trebala predstavljati radno mjesto za oko 60 djelatnika. Jedino što je još nedostajalo bilo je uređenje unutrašnjosti.

Zott ler
Sjedište tvrtke Zott u Mertingenu

Projekt

Stoga se Rudolf Fischer (odjel za neizravnu kupnju, Zott) radi uređivanja skladišta i pogona nove zgrade upustio u potragu za partnerom koji će uređenje stručno planirati i provesti – i pri tome ispuniti visoke higijenske zahtjeve industrije prehrambenih proizvoda. Stoga je Zott 2015. godine na sajmu intralogistike LogiMAT stupio u kontakt s tvrtkom kaiserkraft. Suradnja ovih dvaju poduzeća zatim se usmjerila na opremanje radionica, hladnjača i rashladnih hala te novo uređivanje društvenih prostorija.

Uređivanje društvenih prostorija i njegove zamke

Zott ler

Faza planiranja opreme za društvene prostorije započela je u srpnju 2015. godine. Isprva su se održali brojni sastanci na lokaciji radi konfiguracije ormarića s bravom i usklađivanja planova kako s angažiranim arhitektonskim uredom tako i s radničkim vijećem tvrtke Zott; zatim je ponajprije stvoren plan za uređivanjem društvenih prostorija na dva kata s ukupnim volumenom od 240 000 eura u svibnju 2016. godine. Razlog tomu dakako je i taj što je tvrtka kaiserkraft, u usporedbi s konkurentima, mogla predočiti bolji koncept planiranja.

Najveći izazovi kod ovoga projekta bili su iznimno strogi higijenski propisi i posebni zahtjevi klijenta, primjerice pri provođenju prisilnih odzračivanja pojedinih dijelova ormarića s bravom. Taj se zadatak mogao obaviti s pomoću manualnih ventila s nazivnom vrijednošću unutar ormarića s bravom. Kako ne bi došlo do stvaranja prašine i prljavštine, za klupe su odabrane HPL ploče (visokotlačni laminat) po cjelokupnoj dužini, a slobodno stojeći ormari izvedeni su s ukošenim gornjim dijelom. Time se dodatno sprječava korištenje gornjih dijelova ormarića s bravom kao mjesta za odlaganje. Povezivanja za zid i podni profili također nisu smjeli sadržavati nijedan rub ni kut.

Pregrade u poduzeću Zott

Kod proizvođača prehrambenih proizvoda kao što je Zott, za uređivanje društvenih prostorija u skladu s higijenskim standardima potrebni su i higijenski traktovi te raspodjela prostora na crne i bijele. To znači da se svakodnevna odjeća (crna) striktno mora odvojiti od čiste radne odjeće (bijele) – stoga nije potrebno samo inteligentno planirati staze unutar poduzeća već se za svakog djelatnika mora planirati i montirati ormarić s bravom za svakodnevnu odjeću, ormarić s bravom za svježu odjeću te ormar za opremu.

Posebna značajka ovoga projekta bila je činjenica što su se jednim dijelom ormarića s bravom podijelile prostorije te koncipirale »prioritetne kontrole protoka« (to je zaista službeni stručni naziv za protok djelatnika) kako bi se djelatnike istovremeno i pravilnim redoslijedom vodilo kroz higijenske traktove. Kod takvoga higijenskog trakta s prioritetnom kontrolom protoka pristup proizvodnim prostorima omogućuje se tek nakon što pojedini djelatnik ispuni sve potrebne higijenske mjere.

K tomu su uređeni i »crni prolazi«. Oni su strogo odvojeni od područja s kontroliranim higijenskim uvjetima i predviđeni samo za djelatnike koji ne podliježu higijenskim provjerama – te dakako i dostavljačima svježe odjeće. A kako će onda djelatnik u području s kontroliranim higijenskim uvjetima dospjeti do svoje čiste radne odjeće – a da pri tome ne stupi u crne prolaze? Pa preko ormarića s bravom!

Iz crne boje u crvenu

No krenimo od početka. Društvene prostorije podijeljene su na različite higijenske razine označene bojama. Na početku će rada djelatnici započeti s crnom bojom (što je praktički higijenska razina 0) i odande prijeći u zeleno područje (higijenska razina 1). Ovdje će svući dijelove svoje svakodnevne odjeće, a svoju obuću mogu odložiti na postrojenje za sušenje obuće, za koju se uostalome također pobrinula tvrtka kaiserkraft.

Zott ler

Zidovi izgledaju tako kao da djelatnici pred sobom imaju čelične zidne ugradbene ormariće. Ormarići s bravom ustvari imaju otvor prema prolazu iza zida: u prostor za odlaganje na poleđini ormarića s bravom za bijelu odjeću ugrađena su mala vrata kroz koja djelatnici svakodnevno primaju sterilnu radnu odjeću. Dobavljač svježe odjeće stoga ne mora stupiti u higijensko područje već radnu odjeću može ubaciti iz crnog prolaza. Jednako je načelo tvrtka kaiserkraft uostalome primijenila i za ormare za ubacivanje odjeće. U sljedećim područjima, narančastom i crvenom, djelatnici između ostaloga odijevaju svoju radnu odjeću te odlažu svoje osobne stvari. Na kraju radnog dana redoslijed je obrnut. Tvrtka kaiserkraft isporučila je ormariće s bravom za društvene prostorije u rujnu 2016. godine, u prosincu su dovršeni, a u siječnju 2017. godine došlo je do primopredaje.

Zott ler

Sljedeći korak: hladnjače i radionica

Zott ler

U jednom je od sljedećih radnih zadataka tvrtka kaiserkraft za Zott također preuzela zadatak nabave svih regala za hladnjače te cjelokupne opreme za radionicu. Kod hladnjača se projektni tim morao suočiti s potpuno drugačijim izazovima no što je to bio slučaj kod društvenih prostorija. Ovdje je težište bilo na statičnoj konstrukciji koju je tvrtka kaiserkraft provela u uskoj suradnji sa svojim osobljem za ispitivanje regala u skladu s željama klijenta. Pri tome je rješenje bilo već tijekom faze izgradnje uliti IPE profile (čelične nosače s I-profilom) kao razdjelnike tereta u tlo. Kako bi se paletni regali kasnije mogli i montirati, isprva je bilo potrebno zavariti navojne šipke. Za čelične su regale monteri morali raditi u području preciznosti od 2,5 mm.

Tvrtka kaiserkraft dakako je klijentu isporučila i statiku te dokumentaciju i provela prvo ispitivanje sustava. Svi regali za teške terete isporučeni su u vruće pocinčanoj izvedbi. I radionice te pripadajući regalni sustav na dva kata isporučeni su i dovršeni u travnju 2017. godine.

Bilanca voditelja projekta Béle Bezolda iz tvrtke kaiserkraft: »Strogi higijenski propisi kod proizvođača prehrambenih proizvoda kao što je Zott ne dozvoljavaju nikakve kompromise. A uobičajeni komercijalni proizvodi katkad neće udovoljiti svim potrebama. U ovome su projektu odlučujući bili detaljan rad i precizno postupanje s posebnim potrebama – što je bio zanimljiv i izazovan zadatak.«

Povratak na stranicu projekta

Zott ler
Rudolf Fischer i Béla Bezold tijekom primopredaje

Kontakt za savjetovanje, planiranje i analizu potreba

Kontaktirajte nas ako i Vi namjeravate planirati neki projekt. Naši će Vas stručnjaci kompetentno savjetovati i podržati.