Projekti i reference

Više prostora za kvalitetu

Tvrtka Egon Grosshaus GmbH & Co. KG za osiguranje kvalitete uz ispitni laboratorij jednu je halu pretvorila u uredske površine – bez promjene strukture same građevine.

Usred Sauerlanda, između gora Ebbe i Rothaar, leži Lennestadt. Ništa neobično za Sauerland, ali za stanovnike velegradova iznenađujuće je ovdašnje tamnozeleno more jela. I sam grad Lennestadt do 60 je posto pokriven šumom. Brežuljkasti krajolici i intenzivna zelena boja dokle god Vam pogled seže.

Tvrtka Egon Grosshaus GmbH & Co. KG ima svoje glavno sjedište u ovoj idili, poduzeće srednje veličine s temeljnim kompetencijama na području tehnike za probijanje, fino probijanje i probijanje sa savijanjem. Tvrtka postoji već više od 75 godina. Uvijek vođena obiteljskom rukom, sada je Patrick Grosshaus vodi već kroz treći naraštaj, a zapošljava približno 500 djelatnika. To poduzeće ima ogromno gospodarsko značenje za regiju – u svijetu je steklo dobar glas među metaloprerađivačima za automobilsku industriju.

Grosshaus ler
Jens Rarbach, voditelj Odjela za upravljanje kvalitetom u tvrtki Grosshaus GmbH & Co. KG, uskoro će se sa svojim timom preseliti u nove prostorije zahvaljujući rješenju »prostor u prostoru« tvrtke KAISER + KRAFT.

Male stvari u velikom formatu

Velik dio proizvoda tvrtke Grosshaus namijenjen je automobilskoj industriji. Jedan od najpopularnijih je kućište pojasa koje se u automobilskoj industriji koristi za zaštitu putnika. Ovdje je preciznost važnija i više nego u drugim područjima – naposljetku, radi se o ljudskim životima.

Dr. Christof Arens vodi interni ispitni laboratorij i ukazuje na to s kakvom se velikom preciznošću dimenzioniraju dijelovi u tvrtki Grosshaus: »Mjerni uređaji koje ovdje koristimo mjere precizno u mikrometrima – to je tisućiti dio milimetra. Kako biste se mogli diviti i usporediti: jedna vlas debela je približno 25 mikrometara.« Element dakle mora biti točnih dimenzija prije nego što se iz Odjela za kontrolu kvalitete isporuči klijentu.

Grosshaus ler

Kako bi osiguranju kvalitete i ispitnom laboratoriju mogli ponuditi najbolje prostorne uvjete te ih još više približiti proizvodnji, odlučeno je da će se preseliti jedan kat iznad proizvodnje. Izazov: u dosadašnjoj hali trebalo bi napraviti prostornu strukturu prikladnu za laboratorij uključujući urede, a da se pritom sama građevina u građevinskom smislu ne mijenja.

Thorsten Oest (lijevo), regionalni voditelj prodaje tvrtke KAISER+KRAFT, s Christofom Arensom (sredina), voditeljem ispitnog laboratorija, intenzivno prolazi kroz planiranje projekta.

Osim toga bi – kao i u ostatku zgrade – okvire za vrata i prozore trebalo izvesti u korporativnim bojama poduzeća. Zato je Grosshaus savjet potražio kod tvrtke KAISER+KRAFT.

Projekt je isplanirao i njime se intenzivno bavio Thorsten Oest, regionalni voditelj prodaje tvrtke KAISER+KRAFT u Haanu. On kaže: »Budući da je planirane prostorije trebalo integrirati u postojeće industrijske hale, odlučili smo se za fleksibilni sustav pregradnih stijenki. Završna montaža obavlja se na licu mjesta, a i tada se još mogu izvršiti prilagodbe, npr. za zidne priključke.«

To je ogromna prednost koju su u tvrtki Grosshaus odmah višestruko iskoristili.

Grosshaus ler

Individualno prostorno rješenje

Već više od 15 godina traje suradnja između tvrtki Grosshaus i KAISER + KRAFT. Započela je – kako bi drugačije i bilo – s prostornim sustavom. S godinama su postupno dolazili i drugi. Sve dok ove godine nije stvoreno najfleksibilnije od svih rješenja.

Dr. Christof Arens prisjeća se početaka ovogodišnjeg planiranja: »Puno je detalja, naravno, trebalo uzeti u obzir unaprijed. Kad su prostorni elementi već postavljeni, prekasno je. Više smo puta mozgajući sjedili nad građevinskim projektima.«

Najprije je trebalo osmisliti različite visine stropova u mjernom laboratoriju. Budući da stroj ima određenu visinu potrebnu za održavanje, jedan je dio stropa trebalo povisiti za 30 centimetara. Još se jedan izazov pojavio kod podne obloge. Dok je u uredima postavljena isporučena završno obrađena PVC obloga debljine 2,4 milimetra, u laboratoriju se nalazi lijevani betonski pod kako bi mogao izdržati opterećenje mjernih strojeva na određenim točkama te istovremeno svesti prijenos vibracija na najmanju moguću mjeru.

Budući da se u prostorijama smještaju i uredi, trebalo je stvoriti do 25 radnih mjesta. Primjerice, za voditelja Odjela kvalitete Jensa Rarbacha zahvaljujući rješenju »prostor u prostoru« napravljen je samostalni ured.

Grosshaus ler
Grosshaus ler

Dan primopredaje: Thorsten Oest provjerava je li element okretnog i nagibnog prozora ispravan.

Okretni i nagibni prozori osiguravaju dovod svježeg zraka i dnevnog svjetla. Tamo gdje su zatekli potpornu konstrukciju napravljeni su točno dimenzionirani otvori.

»Međutim, za određene je raspone zbog statike trebalo ugraditi i dodatne potporne elemente. To smo na licu mjesta riješili pomoću čeličnih stupova sa stropnim osloncima«, objašnjava Thorsten Oest. »Klijente možemo individualno savjetovati do najsitnijih detalja upravo uz fleksibilna prostorna rješenja. Naša usluga seže od završnih podnih profila preko kabelskih kanala pa sve do rasvjetnih komponenti.«

Povratak na stranicu projekta

Kontakt

Kontaktirajte nas ako i Vi namjeravate planirati neki projekt. Naši će Vas stručnjaci kompetentno savjetovati i podržati.