0800 - 68 00       servis@kaiserkraft.hr
  Ispis stranice

Informacije o ispravnom i sigurnom punjenju ručnim pumpama

Sigurnost je od najveće važnosti

Opasne tekućine nikada se ne smiju ulijevati izravnim izlijevanjem. Čak i uporaba lijevka prilikom ulijevanja opasnih tekućina ne pruža potrebnu sigurnost.

  • Povećana opasnost od nezgoda zbog klizanja na prljavim površinama
  • Kožne bolesti ili trovanja uzrokovana prolivenim kemikalijama
  • Opasnost za zdravlje štetnim parama
Sigurnost prilikom punjenja mora imati najviši prioritet – radi Vaše osobne zaštite! Nabava odgovarajuće pumpe za punjenje opasnih tekućina također je investicija u sigurnost i zdravlje Vaših djelatnika koja će se vrlo brzo isplatiti.

Odabir prave pumpe

Za odabir odgovarajuće pumpe za punjenje uz veličinu i vrstu spremnika važni su i željena snaga potiskivanja te prikladnost pumpe za medij koji se puni. Pumpa pritom ne mora samo biti otporna na medij koji se puni već u brojnim područjima k tomu treba poštivati posebne propise o zaštiti na radu i zaštiti okoliša.

Snaga potiskivanja

Električne pumpe prvi su izbor kod punjenja velikih količina na jednom mjestu. Veća snaga pumpanja štedi vrijeme te čuva radnu snagu. Nabava skupe električne pumpe za bačve ne isplati se uvijek; često na mjestu uporabe nema strujnog priključka, npr. na otvorenom, na mjestu montaže ili u skladištu pogonskih sredstava. Za manje količine za punjenje ručne su pumpe zbog svoje neovisnosti o strujnom priključku i dobrog omjera cijene i kvalitete zanimljiva alternativa električnim pumpama. Mi nudimo široki asortiman uređaja za punjenje za ručno vađenje iz posuda, kanistara, bačvi i spremnika.

Veličina i vrsta spremnika

Za punjenje potrebnih količina iz kanistara i malih bačvi do otprilike 60 l prikladne su pumpe koje rade po načelu nadtlaka zraka. Zrak se pomoću balona ili klipa pumpe dovodi u spremnik. Tako u spremniku nastaje nadtlak i tekućina se kroz okomitu cijev ispumpava prema van. Za veće bačve i otvorene posude prikladne su pumpe za bačve kod kojih se tekućina usisava i izbacuje. Robusna konstrukcija s dobrom snagom pumpanja i jednostavnim rukovanjem značajke su ovih pumpi. Različitim duljinama cijevi koje se uranjaju pumpe se prilagođavaju svim uobičajenim posudama. Nisko smješteni usisni ventili pritom jamče gotovo potpuno pražnjenje bez ikakvih ostataka.
 

Materijali

Najprikladnije su robusne industrijske pumpe od visokokvalitetnih materijala kao što su polipropilen (PP) za kiseline i lužine, odn. nehrđajući čelik V2A (1.4301) za zapaljive tekućine. U svakom se slučaju preporučaju PTFE brtve. Uvijek provjerite otpornost materijala na medij koji se pumpa. Često će Vam pomoći ako bacite pogled na pregled kemijske postojanosti.


Kiseline i lužine

Kiselinama, lužinama i sredstvima za čišćenje sigurno se rukuje pomoću plastičnih pumpi od PP ili, u slučaju većih koncentracija, od PTFE ili PVDF. Mi Vam nudimo brojne plastične pumpe s čvrstim izlaznim lukom, ali i s crijevom za punjenje i zapornim ventilom za punjenje udaljenih spremnika ili spremnika koji se nalaze na većoj visini. Prilikom rukovanja s nagrizajućim i agresivnim tekućinama treba paziti na primjerenu zaštitu korisnika. Tijelo obavezno zaštitite rukavicama, zaštitnim naočalama, pregačom ili maskom za lice.

Zapaljive tekućine

Naše pumpe za bačve od nehrđajućeg čelika i pumpe za otapala imaju stručno mišljenje tvrtke Dekra da ispunjavaju preduvjete u kombinaciji s antistatičkim kompletom te su čak prikladne i za zonu protueksplozijske zaštite 0. Odgovarajući certifikati raspoloživi su po potrebi.

 

Punjenje bez propuštanja plina

Kod hlapljivih medija kao što je amonijak, u spremniku za punjenje stvaraju se opasne pare. Isparavanje u radno okruženje i ugrožavanje korisnika može se smanjiti vijčanim spojem bačve nepropusnim za plin. Kod posebno otrovnih, lako hlapljivih medija jakog mirisa neizostavan je zatvoreni sustav za punjenje vodom za istiskivanje plina. Plinovi nastali u tim postupcima vraćaju se u izvornu posudu. Po zdravlje štetni plinovi ostaju u sustavu; osigurana je maksimalna sigurnost punjenja. Pumpe za istiskivanje plina možemo Vam isporučiti na upit.


Priključci spremnika

Za razliku od metalnih bačvi koje u pravilu imaju fini navoj R2'', kod plastičnih spremnika nema normiranih priključnih navoja. Za sigurno učvršćivanje pumpe u bačvu odn. spremnik u načelu postoje dva rješenja.


S jedne se strane pumpa u spremnik može zavrnuti specijalnim vijčanim spojem prilagođenim postojećem navoju, eventualno u kombinaciji s adapterom. S druge se strane mogu koristiti univerzalna rješenja, kao što su konični čepovi za bačve. Ako Vaš navoj odstupa od uobičajenog navoja od 2", u donjoj tablici pronaći ćete pomoć za određivanje navoja.

Pomoć za utvrđivanje Vašega odgovarajućeg navoja

Tablica navoja

Dimenzija A u mm Dimenzija B u mm Dimenzija C u mm Oznaka navoja Oblik
53 5 50,5 51 mm, DIN 51 *) pilasti navoj
59 – 60 6 55,8 61 mm, DIN 60 pilasti navoj
61 6 55,8 61 mm, DIN 60 pilasti navoj
71 6 66,5 71 mm, DIN 71 pilasti navoj
59 2,2 57,5 2" BSP/ 2" fini navoj za čelične bačve standardni
64,5 5 60 63 mm, 64 mm BSI pilasti navoj
33,5 5 32,7 35 mm zaobljeni/stand.
69,5 5,5 65 2" grubi navoj Mauser L prsten pilasti navoj
56 3,5

52,5

Tri-Sure/2" grubi navoj V. Leer/Tri-sure pilasti navoj
63,2 4,25 57,5 američki navoji za bačve pilasti navoj

*) stare i alternativne oznake navoja otisnute su podebljanim slovima

Naši TOP proizvodi iz ovog savjetnika
Ručna pumpa
količina potiskivanja 0,30 l/podizaju
Neto
1.745,- kn
Pumpa za male posude
PP ručna pumpa
Neto
849,- kn
Pumpa za male posude
PP nožna pumpa
Neto
1.095,- kn
Pumpa za male posude
PVDF ručna pumpa
Neto
1.395,- kn
Pumpa za male posude
ručna pumpa od nehrđajućeg čelika
Neto
1.395,- kn
Novo
Neto
od 1.475,- kn
Novo
Neto
od 4.390,- kn
Novo
PTFE ručna pumpa za bačvu
s izlaznim crijevom i slavinom
Neto
od 4.390,- kn
na početak stranice
Mogle bi Vas zanimati i ove kategorije

ŽELITE PRIKAZ OPTIMIRAN ZA MOBILNE UREĐAJE?

Internetska trgovina KAISER+KRAFT sada je dostupna i u mobilnoj verziji koja se za Vas neprestano razvija.
Isprobajte mobilnu verziju
Usporedba proizvoda