Projekt Kreation Krehl

Umjetnost bavljenja umjetnošću

Od fiksne ideje do stola. Ili: što se sve može izvući iz podiznih kolica sa škarastim postoljem tvrtke KAISER+KRAFT.

Ako arhitekticu interijera Ivonne Krehl pitate na što je prvoj pomislila kod ovog projekta, odgovorit će Vam osvježavajuće iskreno i jednostavno: »Sr…, kako da to izvedemo?« To smo se pitali i mi kad nam je Ivonne Krehl predstavila svoju ideju da podizna kolica sa škarastim postoljem tvrtke KAISER+KRAFT prenamjeni u središnje mjesto za susrete, duhovnost, svečanosti, umjetnost i kulturu.

Referenca Krehl wt$
Nacrt stola od podiznih kolica sa škarastim postoljem.

Ponovno otkrivanje vrijednog spomenika.

Više od 300 godina stara zgrada Dekanata evangeličke crkve u samom središtu grada nakon više je desetljeća opet trebala dopuniti »dnevni boravak na tržnici«, »vrata prema čovjeku« te postati posjetnica evangeličke crkvene zajednice u Ludwigsburgu; želja im je bila da se prizemlje tog građevinskog spomenika osmisli na posve novi način. Na natječaju za taj projekt pobijedila je Ivonne Krehl, arhitektica interijera i voditeljica agencije Kreation Krehl – Interior Design & Trading u Ludwigsburgu. Njezina je ideja podizna kolica sa škarastim postoljem kao centralni stol i kršćanski simbol postavila u središte vidljive čelične konstrukcije prostora.

Taj je smjeli koncept ove arhitektice interijera zahtijevao hrabrost i u realizaciji. Riječima kreativne Ivonne Krehl: »Imala sam fiksnu ideju sa stolom, a Andreas Furtwängler, umjetnik koji radi s metalom, i njegov tim imali su još fiksniju ideju i on se odmah bacio na skiciranje – a Evangelička je crkva kao naručitelj bila i više nego otvorena za tu osnovnu ideju. Još smo samo trebali partnera koji se razumije u strojarstvo«. Tu je »skulpturu stola« ručno izrađenu od 5 metala, naime, trebalo nadopuniti podiznim kolicima sa škarastim postoljem kako bi se mogla upotrebljavati i kao pozornica.

»Prosvjetljenje« podiznih kolica sa škarastim postoljem: od ideje do konačnog rezultata.

Podizna kolica sa škarastim postoljem kao pozornica za male umjetničke događaje i predavanja. Podizna kolica sa škarastim postoljem kao okupljalište za dijaloge i rasprave. Podizna kolica sa škarastim postoljem kao stol za jutarnje okupljanje oko doručka. Podizna kolica sa škarastim postoljem kao mjesto za sastanke dok stojite. Usred prostorije. S 800 kg teškom čeličnom pločom. Pomična. Sigurna. Lijepa. Funkcionalna. I tehnički besprijekorna.

Referenca Krehl wt$
Podizna kolica sa škarastim postoljem s 800 kg teškom čeličnom pločom

Ne radi se o fiksnoj ideji, otkrio je prodajni tim tvrtke KAISER+KRAFT Deutschland, nego o impresivnom, ali i izazovnom projektu u kojem smo sa svojim tehničkim i projektantskim stručnim znanjem i iskustvom iz industrijskog sektora rado pristali biti četvrti član tima. Podizna kolica sa škarastim postoljem pritom su se trebala moći pomicati između 30 cm visine za sjedenje i 90 cm visine za stajanje. Prije svega je bilo važno obratiti pozornost na moment naginjanja kad se čelična ploča u cijelosti izvlači kako bi se pretvorila u pozornicu. Taj je zadatak riješen posebnom izvedbom sa zasunima: pozornica se tako više ne može prevrnuti i nije opasna.

Referenca Krehl wt$
Andreas Furtwängler, umjetnik koji radi s metalom, provodi »test opterećenje«.
Referenca Krehl wt$
Dizanje LED modula pomoću podiznih kolica sa škarastim postoljem radi montaže.

»Tražila se neuobičajeno uska, otvorena i posebna suradnja investitora, tvrtke za visokogradnju, arhitektice interijera, obrtnika i umjetnika te nas kao stručnjaka za projektiranje«, prateći tim tvrtke KAISER+KRAFT komentira uspješan rad na projektu. Često smo se dogovarali kako bismo umjetničke zadatke savršeno uskladili s pripadajućom tehnikom.

Tehnika iz pozadine u susjedstvu

Iznad stola od podiznih kolica sa škarastim postoljem u glavnoj prostoriji prizemlja nalazi se svjetlosni i akustični element s individualno izrađenim svjetlosnim LED elipsama za različite scenarije; u udubljenju u podu ispod stola montirana je pogonska tehnika podiznih kolica sa škarastim postoljem. Kako bismo sakrili »škare« i spriječili moguće opasnosti od ozljeđivanja, na stol je postavljen nabrani pokrov. »Naputci tvrtke KAISER+KRAFT tijekom montaže bili su izuzetno zanimljivi, a i to da sam na licu mjesta mogla vidjeti koliko je koraka potrebno slijediti od ideje do rezultata«, kaže Ivonne Krehl o tehničkoj realizaciji.

Referenca Krehl wt$
Tehnika za podizna kolica sa škarastim postoljem montirana je u pod.
Referenca Krehl wt$
Svjetlosni i akustični element iznad stola.
Referenca Krehl wt$
Arhitektica interijera Ivonne Krehl na novom stolu od podiznih kolica sa škarastim postoljem

»Stol je baš cool u primjeni, a najviše mi se sviđa zvuk podizanja«, rekla je arhitektica interijera kad se stol pri dovršetku malo pomaknuo. Upravljačka tehnika instalirana je u susjednu prostoriju – s fiksnom tablicom za upravljanje – kako bi ostala nevidljiva i kao bi se stol, kao vođen čarobnom rukom, mogao dovesti u željeni položaj. »Svaki posjetitelj želi znati kako funkcionira tehnika iz pozadine«, umjetnik Andreas Furtwängler objašnjava reakcije.

Referenca Krehl wt$
Od fiksne ideje do stola.
Referenca Krehl wt$
KAISER+KRAFT kao čvrsta osnova za umjetničko nadahnuće.

I … što možemo učiniti za Vas? Za Vaše posebne izazove imamo posebna rješenja – bilo da proširujete prostorije ili ih želite projektirati ispočetka. Naša je ponuda uvijek: Solutions for your Business. S kvalitetom, pouzdanošću i pravim savjetovanjem.

Kontakt

Kontaktirajte nas ako i Vi namjeravate planirati neki projekt. Naši će Vas stručnjaci kompetentno savjetovati i podržati.

Kontakt za savjetovanje, planiranje i analizu potreba: