Projekti i reference

Sve na jednom mjestu

Tvrtka Vishay Electronic svoj je logistički centar za elektroničke komponente u Selbu koncentrirala na jednom mjestu, a u planiranju unutarnjeg opremanja u potpunosti se oslonila na savjetovanje i proizvode tvrtke kaiserkraft.

Gradić Selb u gorju Fichtel prije svega je poznat po jednome: porculanu. Odavde dolaze svjetski poznate marke Rosenthal i Hutschenreuther. Ali mnogi ne znaju ovo: u Selbu je zastupljena i tvrtka Vishay Electronic, globalni igrač na tržištu elektroničkih komponenti. Diode, ispravljači, tranzistori, senzori ili otpornici ovdje se izrađuju u milijunima primjeraka te se iz Selba šalju u cijeli svijet. Ovdje je istovremeno smještena i europska centrala tog koncerna koji je osnovan 1962. u Americi i koji samo u Njemačkoj djeluje na sedam lokacija.

Pogoni u Selbu imaju čak i puno dulju povijest koja je – a što drugo – također povezana s porculanom: već je 1900. Phillip Rosenthal na inicijativu tvrtke AEG osnovao »Odjel E« za razvoj i proizvodnju izolatora i keramičkih komponenti za primjenu u elektrici. Elektrifikacija svijeta tada je upravo bila u punom zamahu pa je i potražnja za tim proizvodima bila takva. Tako su se s godinama Pogonu I pridružila još dva pogona. Približno 80 milijuna komponenti ovdje se proizvede svake godine, odradi se 85.000 naloga. Klijenti danas dolaze iz industrijske elektronike i elektronike za robu široke potrošnje te iz računalne tehnike, automobilske industrije, medicinske tehnike ili zrakoplovstva i astronautike.

»Zbog naše strukture koja je s vremenom izrasla u tri pogona upravo se u području logistike javila dvostruka struktura: u nekim smo tvornicama imali prijem robe s povezanim skladištem sirovina. Slanje je bilo smješteno u Pogonu III«, priča Mathias Fröhlich, menadžer u odjelu nabave tvrtke Vishay.

Vishay ler

Tako je donesena odluka da se izgradi središnje skladište za sirovine i gotove proizvode s povezanim logističkim centrom. Zgrada korisne površine 2500 kvadratnih metara, od toga 2150 kvadratnih metara samo za skladište, nastala je u blizini Pogona III. Ali gradnja je jedno – a odgovarajuće unutarnje uređenje koje ispunjava sve zahtjeve nešto sasvim drugo. Na tom je mjestu u igru ušao kaiserkraft. »Početkom 2013. nazvao sam Bélu Bezolda i pitao ga koliko nam oni u tome mogu pomoći«, izvještava Mathias Fröhlich. Béla Bezold je regionalni voditelj prodaje u podružnici tvrtke kaiserkraft u Münchenu i posebno je zadužen za planiranje velikih projekata poput ovog.

Vishay ler

»Godišnje se brinem za nekoliko takvih projekata. Kod nas klijent od samog planiranja pa sve do završne primopredaje dobiva sve na jednom mjestu«, kaže Béla Bezold. Mathias Fröhlich i on poznaju se i cijene već dugo godina jer je Vishay Electronic dugogodišnji klijent s okvirnim ugovorom s tvrtkom kaiserkraft te ima povjerenje u kvalitetu savjetovanja i proizvode.

U početku je plan: Regionalni voditelj prodaje Béla Bezold iz tvrtke kaiserkraft München detaljno je isprojektirao unutarnje uređenje skladišta novim regalima.

Vishay ler

Nije jednostavno kao što su mislili

»Već smo koristili sustav regala tvrtke kaiserkraft kojim smo bili jako zadovoljni«, kaže Mathias Fröhlich. »Moja prvotna ideja bila je da ga jednostavno proširimo regalima za teške terete.« Nacrte, projektnu dokumentaciju i definirane zahtjeve na raspolaganje je stavio Béla Bezold, koji je zatim razradio prvi prijedlog. No pokazalo se da to nije tako jednostavno kako su mislili: zahtjevi novog skladišnog i logističkog centra nadilazili su nosivost postojećih regala koje su namjeravali iskoristiti. »Na kraju smo sve isplanirali iznova, koriste se samo regali s policama srednje nosivosti čija jedna polica može izdržati opterećenje do 200 kg«, kaže Béla Bezold. Na kraju je ispalo 528 tekućih metara regala s približno 2100 polica, podijeljeno na četiri razine i raspoređeno u nizove s po tri do četiri polja. Tko ih jednom obiđe, u nogama ima gotovo pola kruga stadiona.

S mogućnošću jednostavnog proširenja

Oni sada čine »srce« novog skladišta, ovdje se lijepo i uredno skladište gotovi proizvodi prije nego što odu na slanje. A najbolje od svega je to što je sustav planiran tako da se može proširiti pa se iznad prve po potrebi može instalirati nova razina regala koja bi još jednom udvostručila skladišnu površinu. Tako je zajamčena sigurna budućnost.

Vishay ler
Vishay ler

Na vanjskim zidovima skladišta smjestili su se paletni regali, 170 paleta sa sirovinama kao što su keramički supstrati, metalni dijelovi, materijali za kontaktiranje ili rezervni dijelovi za strojeve i uređaje ovdje se bez problema mogu smjestiti na četiri razine do ispod krova.

Je li bilo posebnih prepreka ili poteškoća u planiranju? »Zapravo nije. Sjećam se samo telefonskog poziva građevinske tvrtke koja je htjela da joj kažem koji beton trebaju izliti«, kaže Béla Bezold smijuljeći se. Ispod poda u hali postavljeno je grijanje, što se odražava na nosivost poda. »To smo na kraju jednostavno riješili posebnim sidrima za regale«, kaže on. I dodatno povećane zahtjeve za nosivost regala do kojih je došlo tijekom planiranja uspio je ispuniti bez problema. »kaiserkraft ima sve u ponudi za zaista svaku potrebu.«

Mathias Fröhlich iz tvrtke Vishay isto je jako zadovoljan provedbom projekta: »Imali smo plan i znali smo što želimo. Sve što je bilo potrebno za realizaciju dostavio nam je kaiserkraft.« I to točno na vrijeme: 26. kolovoza dopremljeni su svi novi regali i odmah su montirani, a 31. kolovoza novi je skladišni i logistički centar bio predan u dovršenom stanju, baš kako je i bilo dogovoreno. Stari regali tvrtke kaiserkraft, koje je zapravo trebalo ponovno iskoristiti, svoje su mjesto pronašli na drugom mjestu u poduzeću.

Ipak, za Bélu Bezolda posao ovdje ne završava jer on preuzima i završnu kontrolu i godišnju provjeru sustava: »Kao ovlašteni partner mi svake godine provodimo kontrole regala u skladu s normama BGR i EN-15635. K tomu je kaiserkraft jedna od rijetkih tvrtki koja je u stanju na licu mjesta obaviti popravke i izraditi tražene ispitne izvještaje.«

Povratak na stranicu projekta

Vishay ler

Kontakt

Kontaktirajte nas ako i Vi namjeravate planirati neki projekt. Naši će Vas stručnjaci kompetentno savjetovati i podržati.