3 praktične preporuke za dobro organizirano čišćenje ureda
Vi i Vaši djelatnici na radnom mjestu provodite veći dio dana. Zato bi se trebalo podrazumijevati da se ono neprestano održava čistim i urednim. Kad se tijekom radnog dana puno radi, zaposlenicima i rukovoditeljima rijetko ostane vremena za detaljno bavljenje organizacijom čišćenja ureda.
Iako Vam ta tema nije glavni prioritet na popisu, isplati se promotriti je detaljnije. Čiste li se sva područja optimalno? Ima li prostora za poboljšanje?
U ovom ćete prilogu saznati zašto je čisto radno mjesto toliko važno i dobit ćete kontrolni popis za optimalno čišćenje ureda. Osim toga, objasnit ćemo tko je uopće odgovoran za čišćenje i kako možete izbjeći sukobe oko čistoće.
Zašto je čišćenje ureda toliko važno
Naravno da svatko najviše voli čisto okruženje. Ali u kontekstu poduzeća postoje i drugi osnovani razlozi zbog kojih čišćenje ureda ne bi trebalo zanemariti.
Profesionalni nastup
Izgled uredskih prostorija posjetnica je Vašeg poduzeća. Ako želite ostaviti dojam pouzdanog i profesionalnog poslovnog partnera, čistoća tijekom posjeta klijenata neizostavna je.
Poboljšanje zdravlja i produktivnosti
Nitko ne voli raditi u prljavom uredu. Ako se djelatnici dobro osjećaju na radnom mjestu, odmah će biti motiviraniji i produktivniji. Osnovna čistoća preduvjet je za to.
Prevencija bolesti
Ured vrlo brzo može postati rezervoar uzročnika bolesti koji se šire po tipkovnicama i kvakama. Tko upravo u vrijeme prehlada želi imati što manje bolovanja, trebao bi redovito čistiti i dezinficirati.
Smanjenje troškova
Iako za čišćenje u početku morate izdvojiti nešto novca, dugoročno štedite. Ako redovito održavate opremu i sredstva za rad, ona će duže ostati u dobrom stanju i neće ih tako brzo trebati zamijeniti.
Koja bi područja trebalo koliko često čistiti?
U uredu u tvrtki ima puno prostorija koje, ovisno o upotrebi, ne treba čistiti jednako često i temeljito. Naš kontrolni popis pritom će Vam pomoći da napravite konkretni plan čišćenja.
Općenito
U svim prostorijama vrijedi: i zrak bi trebalo »čistiti«. Klima u prostoriji na radnom mjestu utječe na zdravlje i učinkovitost vaših djelatnika. Preporučuje se redovito kratkotrajno prozračivanje u trajanju od 3 do 10 minuta, čime će u prostoriji zapuhati »novi vjetrovi«.
Osim toga, isplanirajte i redovito čišćenje ili zamjenu filtara u klima-uređajima. U protivnom se tu mogu lako ugnijezditi bakterije ili gljivice koje će znatno pogoršati kvalitetu zraka.
Uredske prostorije
Djelatnici tu provode veći dio dana. Redovito čišćenje zato je posebno važno.
Jednom ili više puta tjedno
- Ispraznite kante za smeće
- Površine obrišite vlažnom krpom. Najbolje je da za to upotrijebite krpe za čišćenje i odgovarajuća sredstva za čišćenje.
- Očistite telefone, tipkovnice i miševe. Za to upotrijebite dezinfekcijska sredstva i krpe od mikrovlakana. Pazite da tekućina ne uđe u utore elektroničkih uređaja.
- Obrišite bijele ploče. Najbolje je da za to upotrijebite specijalnu pjenu za čišćenje ili krpe za čišćenje.
- Posišite tepihe. Za to postoje posebni usisavači za suho i mokro usisavanje.
- Vlažnom krpom obrišite glatke podove. Uz kolica za čišćenje to ćete obaviti jednostavno i brzo.
Jednom mjesečno ili rjeđe
- Uklonite mrlje na tepisima i dubinski ih očistite
- Temeljito operite prozore i vrata
- Očistite pregradne stijenke i stropove
- Dajte očistiti zavjese
- Uklonite prašinu s radijatora i obrišite ih
Kantina ili kuhinja
Ovaj dio često je predmet sporova među zaposlenicima jer se ustvari nitko ne osjeća odgovornim za red. Ovdje saznajte kako to možete spriječiti.
Jednom ili više puta tjedno
- Ispraznite kante za smeće
- Operite posuđe
- Vlažnom krpom obrišite površine i podove
- Iz hladnjaka uklonite prehrambene proizvode kojima je istekao rok
- Očistite mikrovalne
Jednom mjesečno ili rjeđe
- Uklonite kamenac iz aparata za kavu, kuhala za vodu, dozatora vode ili perilica za posuđe i temeljito ih očistite
- Obrišite hladnjake i po potrebi ih odledite
Sanitarni čvorovi
Ovdje je osobito važno paziti na dobru higijenu. Ovisno o broju korisnika čišćenje može biti potrebno i više puta dnevno.
Jednom ili više puta dnevno
- Vlažnom krpom obrišite i dezinficirajte zahode, armature i podove
- Dopunite sanitarne potrepštine poput toaletnog papira, sapuna i papirnatih ručnika
Vanjska područja i fasada
Vanjska područja prenose prvi dojam o Vašem poduzeću. Zato bi ih trebalo čistiti redovito i ovisno o vremenskim uvjetima.
Jednom ili više puta tjedno
- Ispraznite kante za smeće i pepeljare
- Pometite i zbrinite lišće
- Pometite i uklonite smeće s putova i ulaza
Jednom mjesečno ili rjeđe
- Očistite prostirke za noge
- Pokosite zelene površine
- Odstranite korov i obnovite cvijeće
Jednom do dvaput godišnje
- Očistite fasadu
- Putove očistite na mokro visokim tlakom
Radionice, proizvodnja, skladište i druge prostorije
Prostorije za posebnu namjenu često zahtijevaju i posebno čišćenje koje ovisi o njihovoj funkciji. Velike se površine, primjerice, mogu dovesti u red visokotlačnim čistačima ili parnim čistačima.
Tko je zadužen za čišćenje ureda?
Kako bi smanjio troškove, dosjetljivi će poduzetnik jednostavno napraviti plan i prepustit će čišćenje zaposlenicima. Ali to nije dopušteno. Tako primjerice u Njemačkoj pravo izdavanja naredaba kaže da poslodavac djelatnicima smije davati samo istovrijedne poslove kao što stoji u ugovoru o radu.
Osim toga presuda Zemaljskog radnog suda u Mainzu potvrdila je da djelatnici imaju pravo raditi u čistim uvjetima. Poslodavac ih je dužan zaštititi i brinuti se o zdravlju zaposlenika. U to spada i otklanjanje higijenskih nedostataka koji mogu naštetiti zdravlju.
Kako biste očistili svoju tvrtku, kao poslodavac imate mogućnost sami prionuti na posao, zaposliti osobu za čišćenje ili angažirati profesionalne usluge čišćenja. Ako čišćenje preuzme posebno obučeno osoblje, možete se pouzdati u to da će sva područja očistiti stručno.
Ovako ćete spriječiti sporove u pogledu čistoće
Nitko se ne osjeća odgovornim za pražnjenje perilice posuđa i kolege se žale na prljave šalice za kavu u sudoperu? Taj je mali rat dugoročno štetan za klimu u tvrtki i motivaciju. Zato bi nadređeni od početka trebali stvoriti jasne uvjete.
Trebalo bi jasno dati do znanja da su djelatnici sami odgovorni za osnovni red u uredu, a osobito na vlastitom pisaćem stolu. Lagano pospremanje itekako mogu obaviti i djelatnici. Tu primjerice spada odnošenje korištenog posuđa u kuhinju na kraju radnog dana, pospremanje papira i registratora na za to predviđena mjesta i u ormare te pospremanje konferencijskih dvorana nakon sastanaka.
Između ostalog pomoći može izrada konkretnog plana u kojem je regulirano tko je u koje vrijeme zadužen za koju vrstu pospremanja, npr. za punjenje i pražnjenje perilice za posuđe. Kako bi sve bilo pošteno, poslove bi trebalo ravnomjerno raspodijeliti na sve kolege.
Nadamo se da će Vam savjeti u ovom prilogu pomoći da dođete do čistog radnog mjesta na kojem će se svi djelatnici osjećati ugodno. Rado ćemo Vas savjetovati o odgovarajućim proizvodima za čišćenje i sanitarnim potrepštinama za optimalno čišćenje u Vašem poduzeću.