Povratak
Savjetnik za proizvode Pogon

Osnovno o rasvjeti na radnom mjestu

Rekonstruiranje mozaika, popravljanje nakita ili izrada pomičnih stijenki za sljedeću izložbu – različite aktivnosti zahtijevaju različite jačine rasvjete kako bi Vam u skladu s normom mogle pomoći u zadacima u kojima je važan vid: mogu biti između 500 i 1500 luksa, ovisno o preciznosti tih detaljnih poslova. DIN EN 12464-1 Vas informira o orijentacijskim vrijednostima. Ta se norma smatra europskom normom te u sličnom obliku postoji u cijelom svijetu kao ISO standard ISO 8995/CIE S 008.

Rasvjeta za radno mjesto u pogonu wt$

Svjetlo kao čimbenik učinkovitosti

Isplati se investirati u dobro svjetlo. Veću snagu, manje umaranje, manje škarta i daleko manje nezgoda na radu zahvaljujući jakoj rasvjeti potvrđuju dvije studije Tehničkog sveučilišta u Ilmenauu (1997. i 2000. godine). Prema izvještaju istraživanja i longitudinalnom ispitivanju jasno je da je rasvjeta od 600 luksa orijentacijska vrijednost za tipično radno mjesto u industriji.

Bolje svjetlo povećava produktivnost pri teškim vizualnim zadacima za više od 50 posto. Istovremeno se smanjuje stopa pogrešaka. Ispitanici osim toga subjektivno osjećaju da im mentalna kondicija traje duže. Povezanost između nezgoda na radu i jačine svjetla dokazuje i statistika strukovnih udruženja: dvije trećine svih registriranih nezgoda na radu događa se na radnim mjestima s jačinom svjetla ispod 500 luksa.

Rasvjeta za radno mjesto u pogonu wt$

Vizualni zadatak

Vizualni zadatak definiraju kontrasti svjetla i tame te boja, veličina detalja te brzina i trajanje percepcije kontrasta. Što je vizualni zadatak teži to viša treba biti razina rasvjete.

Ovdje saznajte kako možete pravilnim svjetlom povećati produktivnost!

Rasvjeta za radno mjesto u pogonu wt$

O čemu trebate voditi računa pri planiranju radne rasvjete

Različite zahtjeve u pogledu jačine osvjetljenja za različita radna mjesta često ispunjava već i opća rasvjeta prilagođena i fiksno dodijeljena određenom radnom mjestu. Opću rasvjetu s ravnomjerno visokom razinom osvjetljenja u cijeloj prostoriji za fleksibilni raspored radnih mjesta i rasvjete pružaju suvremeni, varijabilno izvedivi sustavi svjetiljki, fleksibilna rješenja za premještanje strojeva i radnih stolova. U našoj trgovini Waldmann pronaći ćete nekoliko vrlo dobrih primjera takvih rasvjetnih sustava.

Rasvjeta za radno mjesto u pogonu wt$

Žarulje treba montirati paralelno s prozorima u skladu s upadom svjetlosti. To pretpostavlja da će strojevi i radni stolovi biti postavljeni paralelno s prozorima. Pravilan je upad svjetlosti s bočne strane. Stoga svjetiljke treba postaviti tako da su bočno pomaknute u odnosu na radne površine. Alati i elementi koji se obrađuju mogu se dobro vidjeti ako rasvjeta stvara malu sjenu. U smjeru gledanja osobe koja radi ne bi trebalo biti odraza na sjajnim površinama strojeva ili skalama koji ometaju gledanje.

Na radnim mjestima s teškim vizualnim zadacima opća rasvjeta najčešće nije dovoljna, pa je potrebno upotrijebiti dodatne svjetiljke za pojedinačna radna mjesta. Kako se ne bi ometao vid, na alatu ili elementima koji se obrađuju ne smiju se stvarati ometajući odrazi. Fini precizni i kontrolni zadaci stoga zahtijevaju jaču rasvjetu. To se može postići pomoću svjetiljki, visećih svjetiljki, svjetiljki za pojedinačna radna mjesta ili strojnih svjetiljki. One dopunjavaju opću rasvjetu i uvijek se trebaju uključivati samo kao dodatni izvor. Izvori LED svjetla štede troškove struje, zrcalni rasteri jamče točno usmjeravanje svjetla bez zasljepljivanja. Svjetiljke za pojedinačna radna mjesta ne smiju stvarati ometajuće odraze na alatu ili elementima koji se obrađuju.

Rasvjeta za radno mjesto u pogonu wt$

Ukratko: dodatne svjetiljke važne su za kontrolu površine. Njihovo svjetlo treba padati pod malim kutom i stvarati jaku sjenu. Tako se čak i na matiranim površinama mogu uočiti ogrebotine.

Sigurnost kao čimbenik

Tamo gdje se blanja, ima strugotina i piljevine. Ponekad tijekom radova nastaju i druge čestice prašine ili dolazi do prskanja vode. Na takvim radnim mjestima moraju se upotrebljavati svjetiljke odgovarajuće klase zaštite – npr. IP65. Ako je vlastito zagrijavanje svjetiljki ograničeno, naslage ne mogu zapaliti lako zapaljive materijale. Takve ćete svjetiljke prepoznati i po simbolu protupožarne zaštite »D« s obrnutim trokutom. U radnim prostorijama u kojima postoji opasnost od prašine – dakle u svakoj radionici – te su svjetiljke za radna mjesta propisane.

U prostorima i područjima u kojima se koriste lakovi, sredstva za poliranje i ljepila s hlapljivim otapalima, postoji opasnost od eksplozije. Ovdje su propisane žarulje zaštićene od eksplozije.

U načelu je dobro upotrebljavati svjetiljke s višom razinom zaštite. Ili potpuno izbjegavati upotrebu svjetiljki koje se jako zagrijavaju i zamijeniti ih LED svjetiljkama.

Rasvjeta za radno mjesto u pogonu wt$

Rasvjeta u halama

Do sada je vrijedilo: za hale visoke od četiri do šest metara ekonomično su rješenje sustavi rasvjetnih traka s fluorescentnim žaruljama ili drugim svjetiljkama. Hale više od šest metara zahtijevaju posebno jake, a ipak ekonomične žarulje: halogene ili natrijeve žarulje snage od 250 do 1000 W na velikoj visini stvaraju toliko svjetla da na visinu na kojoj je svjetlo potrebno dolazi dovoljno svjetla. Danas se isplati prijeći na LED rasvjetu.

Znamo da su zahtjevi za rasvjetu u halama visoki: u vlastitom proizvodnom pogonu u Haanu i sami smo na strop hale postavili nove površinske reflektore. Instalirano je ukupno 636 m sustava strujnih sabirnica, približno 500 m kabela, 133 površinskih LED reflektora i 30 vodootpornih LED svjetiljki s baterijama.

U našoj je serverskoj sobi istovremeno instaliran i Light Manager. To je malo računalo na kojem radi upravljački softver i koje putem različitih pristupnika u hali komunicira s reflektorima u W-LAN mreži. Korisničkim se sučeljem vrlo lako rukuje, a izmjene u programima rasvjete lako se provode.

Ovim energetski učinkovitim projektom uštedjeli smo i do 70 posto dosadašnjih troškova struje. Za realizaciju održivog rasvjetnog koncepta osim toga dobili smo i nagradu EnnergieInnovationsPreis.NRW 2020. Ako imate pitanja o tome, slobodno nam se obratite.

Rasvjeta za radno mjesto u pogonu ler

Leksikon svjetla

Što znači LED? A što je kandela? Odgovore na stručna tehnička pitanja o svjetlu pronaći ćete u malom leksikonu svjetla.

Naši najbolji proizvodi iz ovog savjetnika
Relevantno
Količina proizvoda: 46
Naše najbolje kategorije iz ovog savjetnika