Povratak
Savjetnik za proizvode Pogon

Mali leksikon svjetlosne tehnologije

Izneseno na svjetlo

Što znači LED? A što je kandela? Odgovore na stručna tehnička pitanja o svjetlu uz kratka ćete objašnjenja pronaći u ovom malom leksikonu.

Žarulje i svjetiljke

Halogene svjetiljke

Male dimenzije plamenika i žarne niti u halogenoj žarulji omogućavaju precizno usmjeravanje svjetla, a time i izbjegavanje rasipne svjetlosti. Male svjetiljke dostupne u različitim varijantama upotrebljavaju se posvuda u industriji i radionicama gdje je potrebno svjetlo usmjereno na jednu točku.

Zglobna halogena svjetiljka
Udobna svjetiljka s hladnim svjetlom active green

Svjetiljke s hladnim svjetlom

U mnogim područjima industrijske proizvodnje potrebno je ravnomjerno osvijetliti dugačke površine. Za to su prikladne svjetiljke s hladnim svjetlom s fluorescentnim žaruljama. Ta se vrsta svjetiljki u zemlji i inozemstvu upotrebljava upravo za svjetiljke za montažu i strojne svjetiljke.

LED

Svjetleća dioda (engleski: light-emitting diode). Poluvodička komponenta koja emitira svjetlo. Energetska učinkovitost današnjih LED svjetiljki u međuvremenu je daleko nadmašila onu fluokompaktnih žarulja (štedljivih žarulja).

LED svjetiljka za sustave TAMETO
Svjetiljka s povećalom i velikim vidnim poljem

Fluorescentne žarulje

Fluorescentne žarulje su žarulje pobuđene električnim izbijanjem u živinoj pari pod niskim tlakom. One pokrivaju približno 70% ukupne potrebe za umjetnim svjetlom, a troše samo 50% energije utrošene za rasvjetu. Sastoje se od ravne ili savijene cijevi čija je unutrašnjost premazana fluorescentnim slojem i na čijim su krajevima utaljene dvije žarne niti od volframa.

Niskonaponske halogene žarulje

Niskonaponske halogene žarulje zbog male svjetlosne točke omogućavaju točno fokusiranje i optimalno usmjeravanje svjetla. Posebno su prikladne za ugradnju u vrlo male svjetiljke koje služe za naglašavanje uz pomoć jakih točkastih svjetala. Niskonaponske halogene žarulje rade s konvencionalnim (magnetnim) ili elektroničkim transformatorom. Razlikujemo izvedbe za komercijalno-profesionalnu i privatnu upotrebu.

Niskonaponsko osvjetljenje za vitrine

Mini dizalice, podizni stolovi i sl.

Kako bi teški tereti bili malo lakši

Stručni pojmovi

Proizvodi

I ovo bi Vas moglo zanimati

Leksikon svjetla wt$

Pronalazak prave rasvjete: savjetnik »Osnovno o rasvjeti na radnom mjestu« rasvijetlit će to tamno područje.