Zdravo sjedenje

2020/04/08

Ergonomija na radnom mjestu

Ergonomsko sjedenje vrlo je važno ako želite dugoročno raditi usredotočeno i bez tegoba. Ortopedska uredska stolica stoga je prikladna prije svega za uredska radna mjesta.

Pogrešno sjedenje na radnom mjestu ima posljedice

Zdravstvene posljedice

Cjelodnevni rad u sjedećem položaju može trajno teško opteretiti leđa. Klasične posljedice kao što su ukočenost u području vrata i bolove u leđima kao predznake težih oboljenja ne treba shvatiti olako. Trajnim pogrešnim sjedenjem neki se mišići mogu manje istezati od drugih koji su trajno istegnuti. To može uzrokovati čak i kronične bolove koje će biti teško suzbiti. 

Ne treba ni samo sjediti ravno kao svijeća jer dugotrajno sjedenje u ravnom položaju nakon nekog vremena ima negativne posljedice na diskove te može čak dovesti do hernije diska. Druge popratne pojave poput glavobolje zbog zgrčenosti, slabljenja vida i osjetljivosti na buku gomilat će se ako ne obratite pozornost na predznake. Koliko je važno ne dopustiti tijelu da satima bude statično u jednom položaju često primjećujemo tek kad je već prekasno. 

Posljedice za poslodavca

Rad s bolovima sa sobom uvijek donosi i smanjenje učinkovitosti i produktivnosti. Nakupljaju se i dani provedeni na bolovanju, što je skupo za poduzeće. Dobrim upravljanjem poslovnim procesima pokušava se spriječiti te posljedice. Vi kao poduzeće želite smanjiti bolovanja.

  • Pogrešnim sjedenjem te posljedičnim smanjenjem učinkovitosti nastaju godišnje štete koje se mjere u milijardama.
  • Odabirom ispravnog namještaja za sjedenje značajno se povećava udobnost, a time i učinkovitost djelatnika.

Kako ergonomski sjediti

Uz okretnu stolicu s potporom za kralježnicu, točkastom sinkronom mehanikom, zaokruženim dijelom za koljena i pomičnim sjedalom napravljen je prvi važan korak. Ergonomske uredske stolice podržavaju ispravan položaj pri sjedenju te potiču zdrave pokrete za vrijeme sjedećeg rada. Naravno da se poduzeću isplati ako svojim djelatnicima u uredu na raspolaganje stavi ortopedske uredske stolice. Okretnu stolicu s potporom za kralježnicu tada još samo treba prilagoditi visini korisnikovog tijela.

Ergonomske uredske stolice pomiču se s onime tko na njima sjedi. Zbog dinamike do koje dolazi za vrijeme sjedenja dugoročno je nemoguće održavati statičan položaj, barem ne bez muke. Više ne trebate razmišljati o tome da se trebate povremeno kretati jer to jednostavno činite, i to najčešće čak usput. Obavljanje posla se ne ometa nego često čak potiče. Sjedenje više i nije samo sjedenje jer mehanika i oblik uredske stolice potiču dinamično i zdravo sjedenje.

Njihanje, ljuljanje, okretanje i klizanje izričito su dozvoljeni ako koristite ergonomske stolice.

Djelatnike ćete dodatno motivirati ako im objasnite optimalno korištenje ergonomskog uredskog namještaja.

Kad su visina sjedenja, naslon za leđa i zaokruženi dio za koljena već ispravno namješteni, u svakodnevni rad uz to se mogu integrirati i jednostavne vježbe za opuštanje.

Ergonomsko sjedenje ler

Kvalitativne prednosti

Između standardne okretne stolice i kožne fotelje postoje različite varijante uredskih stolica s različitim kvalitativnim karakteristikama. Sve uredske stolice u ovoj internetskoj trgovini izrađene su u skladu s normom DIN EN 1335 dio 1 – 3. Koncipirane su za trajno opterećenje do 120 kg i posjeduju sigurnosnu plinsku oprugu za namještanje visine sjedenja.

Za djelatnike koji sjede samo povremeno isplative su standardne uredske stolice koje pomoću lumbalne potpore i namještanja visine i nagiba naslona za leđa čuvaju najvažnije mišiće i zglobove.

Ali onaj tko dugo i puno sjedi uložit će u okretne stolice s potporom za kralježnicu i udobne okretne stolice. Uz lumbalnu potporu i namještanje naslona za leđa ovdje se nudi i ergonomsko postolje sjedala, namještanje protuutega, sinkrona mehanika/mehanika za stalni kontakt i nasloni za ruke s mogućnošću namještanja visine.

Dodatne informacije o tipovima naših okretnih stolica i njihovoj funkciji možete pronaći u leksikonu zdravog sjedenja u našem savjetniku za kupnju.

  • U internetskoj trgovini možete pronaći kvalitativne prednosti u obliku informativnih slika uz proizvode.
  • Na taj način možete na prvi pogled vidjeti koje su funkcije integrirane u određenu uredsku stolicu.

Mogućnosti kombiniranja

Zdravo sjedenje je jedno, ali još je bolje ako usprkos radnom mjestu u uredu povremeno ustanete. Za dodatno poboljšanje ergonomije na radnom mjestu uz ergonomske uredske stolice preporučujemo i radne stolove s mogućnošću namještanja visine. Uz njih možete postići optimalno prilagođavanje radne visine visini tijela. Ovdje se posebno preporučuje radni stol Upliner 2.0 s mogućnošću električnog namještanja visine. Uz taj ćete stol uredske stolice ponekad odgurnuti ustranu te poneki posao obaviti stojeći.

Ergonomsko sjedenje ler