Veliki uredi – zanos ili histerija

2020/07/01

Male udaljenosti, više komunikacije, bolje opažanje, više svjetla i više zraka. Sve se više tvrtki odlučuje za velike urede ne bi li postigli upravo te stvari. Budući da uredski svijet postaje sve digitalniji i da djelatnici najčešće više nisu vezani za svoj radni stol, radna se mjesta čak i objedinjuju. Možete sjesti za svaki radni stol, povući se u prostorije za kreativnu razmjenu ideja i konferencije, a tu i tamo čak i raditi od kuće u kućnom uredu. To je najnoviji hipertrend, a ako ne slijedite trendove, zaostat ćete. Novi, otvoreni uredski svjetovi – to nikako ne može biti loše, zar ne?

Nažalost ne, jer svatko tko radi u velikom uredu, poznaje i njegove mračne strane. Primjerice razinu buke koja se stvara kad više ljudi istovremeno telefonira ili o nečem kratko razgovara u istom prostoru. A budući da se ne zna uvijek unaprijed koliko će razgovor trajati i čiji će telefon sljedeći zazvoniti, ta buka može postati vrlo neugodna. Osim toga u mnogim su prostornim konceptima na gubitku osobnost i individualnost. Netko čak može imati osjećaj da ga se želi homogenizirati. Uniformirani djelatnici koji poput strojevi rade na isti način? Zvuči gotovo histerično, ali ako si dopustimo kritički osvrt na velike urede, nije puno pretjerano.

I što sad? Povući se natrag u pojedinačne urede i vratiti zidove? Opet ne. Za Vas smo prikupili ideje i prijedloge rješenja koja Vam mogu pomoći da u svoje uredske prostore unesete više zanosa, a manje histerije.

Više Komunikacije – kako ćete potaknuti brze razgovore, a ipak sačuvati mir

Uzmimo da u radu naletite na problem i točno znate tko Vam može pomoći: jednostavno ćete navratiti do te osobe i izravno je zamoliti za pomoć. Zajedno ćete odmah riješiti problem. Tako funkcionira timski rad. Ili ćete time možda ometati druge osobe u prostoriji? Da, ali samo ako se »kratak razgovor« produži na 30-minutni sastanak. To biste trebali izbjegavati.

Ovo može

 • Ako želite o nečemu porazgovarati, otiđite do koleginog radnog mjesta
 • Svjesno govorite tiho
 • Povucite se u neku prostoriju ili područje za komunikaciju ako razgovor potraje duže nego što ste očekivali

Ovo ne

 • Ne dovikujte se na drugi kraj prostorije, nego otiđite do koleginog radnog mjesta
 • Ne govorite glasno i ne vičite
 • Ne razgovarajte duže od petnaest minuta u komadu na otvorenoj površini

Mogućnosti za susjede

 • Koristite slušalice za poništavanje buke ako Vam kolegini razgovori odvraćaju pozornost
 • Ljubazno zamolite kolege da razgovor nastave drugdje i nemojte se ustručavati da to i zatražite
Rad u velikim uredima wt$

Bolje Opažanje – kako djelatnici usprkos prometu mogu ostati koncentrirani

Ako radite u velikom uredu i sjedite uz sam prolaz, mogli biste uzeti ručni brojač i brojiti ljude koji prolaze pokraj Vas, a na kraju dana bolio bi Vas palac. No na to se uopće ne biste trebali koncentrirati. Ipak, nije to baš tako jednostavno. Evo četiri mogućnosti kojima se možete zaštititi:

Niske komode

Ormare za dokumente postavite bočno uza stolove kako biste imali dodatnu pregradu i zaštitu od buke.

Biljke

Biljke na stolu ili još bolje na niskoj komodi pomoći će Vam da pogled zadržite na poslu. U najboljem slučaju više nećete ni primijetiti kolege koji prolaze pokraj Vas.

Ne smetajte

Stavite natpis koji će i prolaznike jasno upozoriti na to da ne želite da Vas ometaju. Šteta ako ćete propustiti koji pozdrav ili osmijeh, ali ćete zato ostati usredotočeni.

I dalje se volimo

Posao je »ponekad« važniji od pozdrava. Svi djelatnici moraju znati da to što ih niste pozdravili ne znači da ih ne trpite. Porazgovarajte o tome i u timu.

Rad u velikim uredima wt$

Više Svjetla – kako da izađete na svjetlo

Upravo u velikim uredima gdje je teško realizirati individualnu rasvjetu, velika se važnost pridaje dnevnom svjetlu. Oko radnih mjesta biste već trebali imati dovoljno prozora. Pravo dnevno svjetlo u najboljem se slučaju može dopuniti umjetnim svjetlom koje je slično dnevnom svjetlu. Stručnjaci su oduševljeni biodinamičkim svjetlom. Ali uz dobru rasvjetu za rad kojim se štite oči važne su i druge stvari:

 • Podesive žaluzine, rolete i plisirane zavjese sprečavaju zasljepljivanje vanjskim svjetlom. Ali upravo bi žaluzine trebalo ispravno podesiti: savijene lamele uvijek treba složiti tako da kroz prozor ulazi dovoljno difuznog okolnog svjetla, ali ne i izravna sunčeva svjetlost. Ako su žaluzine ispravno podešene, lamele će biti osvijetljene samo dopola, a druga će polovica ostati u sjeni.
 • Vaše rješenje za svjetlo u najboljem bi se slučaju trebalo sastojati od kombinacije dnevnog svjetla (prozor s desne ili lijeve strane), izravnog svjetla (stropna svjetiljka), neizravnog svjetla (viseća svjetiljka iznad radnog mjesta) i svjetiljke na pisaćem stolu (individualno i točkasto svjetlo).
 • Pisaći stolovi i ekrani trebaju biti pod ispravnim kutom u odnosu na prozor: pisaći stol što bliže i poprečno, ekrani pod pravim kutom u odnosu na prozor kako se svjetlo ne bi reflektiralo i zasjenjivalo područje za rad.
Rad u velikim uredima wt$

Više Zraka – kako možete nešto učiniti za dobru klimu u prostoru

Ujutro zagušljivo, u podne puno mirisa, a navečer ustajalo – tako ne bi trebao izgledati opis klime u Vašoj prostoriji u velikom uredu: dobra klima u prostoriji alfa je i omega koncentriranog i zdravog rada. Glavobolja, pospanost ili neusredotočenost brzo se mogu javiti zbog lošeg zraka. Najčešće zbog nedostatka kisika. Ali otvaranje prozora nije uvijek najbolje rješenje – prije svega ne u velegradovima ili usred ljeta. Zato danas postoje suvremeni klima-uređaji koji velike urede opskrbljuju svježim zrakom. Oni filtriraju prljavi zrak izvana i ohlađenog ga uvode u uredske prostorije. Uz klima-uređaj za svježi se zrak u velikom uredu možete pobrinuti i na sljedeće načine:

Uređaji za pročišćavanje zraka

Neizostavni su ako zrak u prostoru onečišćuju sitne čestice iz pisača, računala ili građevinskih materijala. Uređaji za pročišćavanje zraka ih filtriraju te mogu minimizirati širenje virusa, bakterija i spora.

Uređaji za čišćenje zrak

Princip rada uređaja za čišćenje zraka kombinira čišćenje zraka i njegovo optimalno ovlaživanje. Vlaga u zraku neprestano se mjeri kako bi se u zrak u prostoriji ispustila ispravna količina vlage. Tako se održava optimalna relativna vlažnost zraka od 40 - 60%.

Rad u velikim uredima wt$

Izađite!

Usprkos svim prekrasnim novim mogućnostima u uredu, izlazak je još uvijek najbolja mogućnost za promjenu. Zato se nemojte zaboraviti napuniti suncem i vitaminom D i uživati u prirodi. Izlet u zeleno – čak i na samo deset minuta – često je najbolji lijek protiv stresa i iscrpljenosti.