Najbolji savjeti za urednost i čistoću na radnom mjestu.

2020/11/09

Urednost i pospremanje u mnogim su domaćinstvima teme za svakodnevne rasprave. No ne razmišljaju samo premoreni roditelji o ovoj temi – čak je i Goethe pisao o urednosti: »Iskoristite vrijeme, ono tako brzo odmiče, ali urednost vas uči da stječete vrijeme«. A referirajući se na poznatu izjavu koja kaže da je urednost polovica života, Heinrich Böll je s pravom pitao »Što čini onda drugu polovicu?«.

Naše mišljenje je da bi odgovor na ovo pitanje trebao glasiti: »čistoća«. Bez čistoće ni najurednija prostorija ne ostavlja dobar dojam. Gdje bi urednost i čistoća mogli biti važniji nego tamo gdje želimo biti produktivni i učinkoviti?

U ovom ćete prilogu saznati zašto je uredno i čisto radno mjesto osobito važno te koji su naši najbolji savjeti za urednost i čišćenje radnog mjesta.

4 prednosti čistog i urednog radnog mjesta.

Pospremanje, razvrstavanje i čišćenje nisu aktivnosti kojima bi se trebali baviti samo najpedantniji među nama. Na radnom bi mjestu čistoća i urednost trebali biti prioriteti iz više razloga:

 • Dojam klijenta
  Dobro održavano radno mjesto nije važno samo za vaše djelatnike. Iz kaotičnog i nečistog ureda i klijent izvlači zaključke u pogledu načina rada svog poslovnog partnera.
 • Ušteda vremena
  Kad svaki predmet ima svoje mjesto, ne morate gubiti vrijeme na traženje. Više strukture na radnom mjestu i optimizirani radni procesi dovode do veće produktivnosti.
 • Zdravstveni aspekt
  Redovitom dezinfekcijom radnih pomagala kao što su telefonske slušalice suzbijaju se uzročnici bolesti. Smanjuje se količina prašine i time zdravstveni problemi za alergičare i astmatičare.
 • Troškovi
  Ako se oprema i radna pomagala u uredu čiste i održavaju, dugoročno će ostati u dobrom stanju, što će se pozitivno odraziti na Vaše troškove.
Urednost i čistoća na radnom mjestu wt$

Pametni savjeti za uredan ured.

1. Smanjite količinu papira

Materijali za sljedeće prezentacije s Vaše su desne strane, bilješke sa zadnjeg sastanka s lijeve, na zaslonu su zalijepljeni brojni post-it papirići sa stvarima koje trebate obaviti i podsjetnicima: Vaš pisaći stol pati od viška papira? Sljedeća tri rješenja pomoći će Vam da obuzdate navalu papira:

Urednost i čistoća na radnom mjestu wt$

2. Upotrebljavajte sustave za organizaciju

Pomoću gore navedenih koraka smanjit ćete svakodnevni nered uzrokovan papirima koji leže uokolo. No pripazite na to da Vaša podloga za sortiranje ne postane »svejed«. Dokumente koje planirate dulje vrijeme čuvati najbolje je posložiti u mape.

Višestrani dokumenti, ugovori ili računi koji se mogu dodijeliti određenom projektu, godini ili klijentu trebaju se sortirati u različite mape. Ovisno o tome koliko Vam je mapa potrebno, uštedjet ćete na prostoru ako ih spremite u okretni stup, kolica za mape ili registrator.

Održavanje reda sada je lakše! Pronađite idealno rješenje za svoje radno mjesto: sustavi za odlaganje, stanice za sortiranje, ploče za planiranje i uredski ormari. Ovdje ćete pronaći sve ideje za sustave za organizaciju.

3. Raščistite pisaći stol i ladice

Koji bi se predmeti uopće trebali nalaziti na pisaćem stolu? Svi radni materijali koji su Vam potrebni svakodnevno mogu imati fiksno mjesto na Vašem radnom stolu. Tu spadaju primjerice tjedni planer, olovke i ostali pisaći pribor, projektna mapa za taj dan ili USB stick. 

Sav ostali materijal trebali biste raščistiti i zbrinuti ili pospremiti u ladice. I ovdje vrijedi pravilo: potreban je sustav za organizaciju! Materijal koji Vam je često potreban pospremite tako da Vam je lako dostupan. Potrepštine koje rijetko upotrebljavate, primjerice zalihu spajalica, možete pospremiti skroz straga u ladicu.

Na kraju radnog dana posvetite pet minuta pospremanju pisaćeg stola, sortiranju starih materijala i organizaciji važnih stvari. Također planirajte redoviti »dan za čišćenje«, primjerice svaki posljednji petak u mjesecu, kad ćete provesti temeljito pospremanje i čišćenje svog radnog mjesta.

Praktični savjeti za čišćenje radnog mjesta.

Vaš je ured besprijekorno čist, ali na pisaćem se stolu ipak mogu pronaći mrlje od kave ili mrvice u tipkovnici? Čistoća je važna da bi urednost poslužila svojoj svrsi. Sljedeći savjeti pomoći će Vam osigurati temeljito i pravilno čišćenje radnih pomagala i prostorija u uredu:

1. Upotrebljavajte odgovarajuća sredstva za čišćenje

Ploča pisaćeg stola, bijela ploča, zaslon računala: sve ove površine potrebno je čistiti na drugačiji način kako se materijal ne bi oštetio.

Urednost i čistoća na radnom mjestu wt$

2. Neka čišćenje bude pravilno, ovisno o prostoriji

Ovisno o upotrebi različitih prostorija razlikuje se učestalost i temeljitost potrebnog čišćenja.

Tepihe biste trebali ne samo usisavati, nego i redovito dubinski čistiti. Ako na podovima imate pločice, prikladna su kolica za čišćenje.

Sanitarne čvorove treba ovisno o broju korisnika jednom do dvaput dnevno temeljito obrisati mokrom krpom i dezinficirati. Temeljito čišćenje također uključuje redovito nadopunjavanje sanitarnih potrepština poput losiona za pranje ruku i papirnatih ručnika. Stoga biste uvijek trebali osigurati dostatnu zalihu najvažnijih higijenskih proizvoda.

Kantinu ili kuhinju treba čistiti jednom do dvaput dnevno, ovisno o broju korisnika. Pritom ne zaboravite na kuhinjsku opremu poput aparata za kavu ili aparata za vodu.

Posebne prostorije poput radionica, proizvodnih prostora i skladišta često zahtijevaju čišćenje velikih površina visokotlačnim čistačima ili usisavačima za mokro usisavanje.

3. Pravilno zbrinjavajte otpad

Pravilno zbrinjavanje otpada također spada u sveobuhvatno čišćenje ureda. U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta za zbrinjavanje:

 • U idealnom slučaju smanjite priljev smeća u uredu tako da izbjegavate proizvode u plastičnim pakiranjima i smanjite potrošnju papira, primjerice upotrebom digitalnih alata.
 • Kante za smeće u sanitarnim čvorovima i kantini treba prazniti svaki dan, dok čisti papirnati otpad, primjerice pored pisaćeg stola, možete zbrinjavati prema količini papira.
 • U kantine i prostorije za boravak najbolje je postaviti veće sustave za zbrinjavanje otpada, za pojedinačne urede ili pisaće stolove dovoljne su manje kante za smeće.
 • Opasni otpad poput baterija, ulja ili opasnih tvari u proizvodnim prostorima, skladištima i radionicama potrebno je zbrinjavati prema posebnim propisima.

Nadamo se da će Vam savjeti u ovom prilogu pomoći da uživate u ugodnom i čistom radnom mjestu. Rado ćemo Vas savjetovati o odgovarajućoj uredskoj opremi i proizvodima za čišćenje i sanitarije.

Urednost i čistoća na radnom mjestu mg$

Kontaktirajte nas

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.