Tjelovježba u poduzeću

Put k vlastitom studiju za tjelovježbu u tvrtki

2021/09/21

Zdravi djelatnici postižu bolje rezultate. Upravo iz tog razloga sve više poduzeća ulaže u tjelovježbu svojih djelatnika, na primjer tako da surađuju sa studijom za tjelovježbu ili imaju vlastitu prostoriju za tjelovježbu.


Ovdje se bavimo time

  • kakvu gospodarsku korist pružaju ponude za tjelovježbu u tvrtki
  • koji Vam sve koncepti stoje na raspolaganju
  • kako možete najbolje opremiti prostor za tjelovježbu u svojem poduzeću.

Zašto se ponude za tjelovježbu za djelatnike isplate s gospodarskog stajališta?

Prije su se ljudi sportom bavili u privatno vrijeme. To se nije promijenilo (samo) zato što poduzeća žele razveseliti svoje djelatnike.

Poslodavci na razne načine profitiraju od toga da svojim djelatnicima nude mogućnost tjelovježbe:

Tri koncepta za tjelovježbu u tvrtki

Postoje razne mogućnosti za poticanje vlastitih djelatnika na tjelovježbu. Najvažnije strategije su sljedeće:
Tjelovježba u poduzeću – put k vlastitom studiju za tjelovježbu wt$

Suradnja sa studijima za tjelovježbu

Poslodavci često subvencioniraju članarinu u studijima za tjelovježbu. Djelatnici onda mogu jeftinije ili čak potpuno besplatno vježbati u određenom lancu studija za tjelovježbu. Brojni studiji za tjelovježbu u svojom programu za takve slučajeve nude privlačne ponude za suradnju, a katkad čak za poduzeća izrađuju i programe po mjeri. Međutim, postoji jedna kvaka kod takvih subvencija članarine. Djelatnici moraju sami sebe motivirati da bi iskoristili tu ponudu. Vi kao poslodavac imate vrlo malo utjecaja na to. Isto vrijedi i za suradnju s pučkim otvorenim učilištima ili studijima za jogu. U slučaju izbora samo djelić djelatnika iskoristi takve ponude.

Tjelovježba u poduzeću – put k vlastitom studiju za tjelovježbu wt$

Sport na radnom mjestu

Sport na radnom mjestu, na primjer zajedničko trčanje nakon radnog dana ili izleti biciklom, jačaju osjećaj zajedništva. No taj osjećaj često nije sveobuhvatan jer je, npr. ograničen na trčanje, i rijetko kad privlači osobe koje nisu ljubitelji sporta. Osim toga, organizacija takvih aktivnosti vrlo je zahtjevna. Stoga se u okviru takvih ponuda rijetko kad trenira kako treba.

Tjelovježba u poduzeću – put k vlastitom studiju za tjelovježbu wt$

Vlastiti studio za tjelovježbu u tvrtki

Sve više poduzeća odlučuje se za prostor za tjelovježbu u vlastitom poduzeću. Prednost ove varijante je to što poslodavci imaju potpunu kontrolu. Mogu svoj studio za tjelovježbu urediti tako da privlači različite ciljne skupine njihovih djelatnika i pokriva posebne potrebe u njihovu poduzeću. Većinom je za to dovoljna mala prostorija koju trebate odgovarajuće opremiti. Vaši djelatnici onda mogu prije ili nakon posla nakratko svratiti u studio za tjelovježbu.

Kontrolni popis za opremu za vježbanje u poduzeću

Odlučili ste se napraviti vlastiti studio za tjelovježbu? U tom slučaju morate obratiti pozornost na sljedeće aspekte:
  • Provjera individualnih preduvjeta

Steknite pregled nad svojim djelatnicima. Imate li mnogo djelatnika koji se rado i često bave sportskim aktivnostima? Koja je dobna struktura djelatnika u Vašem poduzeću? Koliko osoba ima zdravstvene probleme? Je li rad u Vašem poduzeću povezan s posebnim opterećenjima?

  • Raznolike mogućnosti tjelovježbe

Idealno bi bilo da djelatnici mogu u Vašoj teretani vježbati na razne načine, trenirati snagu i izdržljivost te poboljšavati koordinaciju. Možda možete u ponudu uključiti i tečajeve joge pod vodstvom iskusnog instruktora. Što više djelatnika uspijete privući, to bolje.

  • Praktične i ergonomske sprave

Sprave za tjelovježbu za početnike trebaju biti jednostavne za rukovanje, a rizik od ozljede mora biti minimalan. U osnovnu opremu za vlastiti studio za tjelovježbu u tvrtki ubrajaju se cross trenažeri, sprave za veslanje, trake za trčanje i ergometar te sprave za trening snage velikih skupina mišića. Ako velik broj Vaših djelatnika ima iskustva s treningom snage, nudi Vam se i mogućnost za dodatno područje za vježbanje s utezima.

  • Stručno savjetovanje

Stručno savjetovanje za tjelovježbu je obvezno. Možda možete nekoga od djelatnika poslati na obuku za instruktora ili pak angažirati osoblje izvan tvrtke. Prilikom odabira sprava za treniranje obvezno vodite računa o odgovarajućim ispitnim znakovima i visokoj kvaliteti jer inače postoji rizik od toga da zdravstvena skrb ima suprotan učinak.

  • Ugodno okruženje

Djelatnici će najviše upotrebljavati Vašu teretanu ako se u njoj osjećaju ugodno. To, primjerice, možete postići primjenom podne obloge koja ne opterećuje zglobove, velikih ogledala u kojima vježbači mogu pratiti izvode li vježbe ispravno te ugodne rasvjete. Ako imate mjesta, možda možete dodati i kupaonicu i/ili tuševe.

Vježbanje tijekom posla – kako to funkcionira?

Tjelovježba u poduzeću – put k vlastitom studiju za tjelovježbu wt$

Vježbanje tijekom rada za pisaćim stolom? I to je moguće. Prvo nabavite pisaće stolove s mogućnošću namještanja visine. Čestom promjenom radnog položaja i prelaskom iz sjedećeg položaja u stajanje i obrnuto Vaši djelatnici vježbaju leđa i mišiće nogu te potiču krvotok.

Ako želite ići korak dalje, možete nabaviti sprave za treniranje za pisaćim stolom. Stolni bicikl prikladan je kao zamjena za stolicu za pisaći stol. Laganim okretanjem pedala spajate trening izdržljivosti i rad za pisaćim stolom. Slično funkcioniraju i mini bicikli i mini cross trenažeri koje možete jednostavno postaviti pod stol.

Ovakve sprave ne zamjenjuju studio za tjelovježbu, ali služe kao korisna nadopuna i pomažu smanjiti tipične tegobe povezane s radom u uredu kao što su glavobolja, umor i ukočenost, a da pritom nije potrebno napustiti radno mjesto.

Pregled naših proizvoda za tjelovježbu:

Tjelovježba u poduzeću – put k vlastitom studiju za tjelovježbu mg$

Kontaktirajte nas!

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.