Urednost je pola života

Sve na svojem mjestu

2019/01/14

Svakome tko se poigrava s idejom da postane samostalan obrtnik sigurno će trebati dašak kreativnosti. Međutim, kad je riječ o uređenju radionice, nema mjesta za nered: naposljetku, bitan je učinkovit rad u okruženju koje upravo to omogućuje – funkcionalnost i ergonomija tu su na prvom mjestu. Na taj se način potiče ne samo red nego i užitak u svakodnevnom radu jer posao ide brže. Naravno, potrebe automehaničarske radionice razlikuju se od potreba stolara, a one se pak razlikuju od poduzeća za vodovod i grijanje.

Što se svakodnevno upotrebljava od alata? Gdje se nalazi skladišni prostor? Što je sve potrebno tamo uskladištiti? Ima li stvari koje se upotrebljavaju samo jednom tjedno – ili čak samo jednom godišnje? Rukuje li se kemikalijama i drugim opasnim tvarima? Važno pomagalo – i središte rada u radionici – u većini je slučajeva radna klupa. Za odabir prave potrebno je postaviti brojna pitanja: koliko mjesta za rad treba nuditi radna klupa? Koliko je prostora za pohranu potrebno ispod klupe – i za što? Jesu li police dovoljne ili su ladice bolje rješenje? Što će se na radnoj klupi obrađivati – i koju težinu mora moći izdržati? Hoće li se na njoj prvenstveno raditi sjedeći ili stojeći – ili oboje? Odgovori na ova pitanja pomažu pri pronalasku pravog mjesta za sve.

Mobilna primjena

Kod mnogih zanimanja nije moguće uvijek raditi za jednom radnom klupom na kojoj se nalazi sve potrebno. Za sve takve slučajeve prikladna su primjerice mobilna kolica za alat i radionička kolica u kojima se najčešće korišteni alati i druga pomagala mogu uredno pohraniti te jednostavno transportirati do mjesta primjene. Ako je i materijal potrebno premjestiti, za to su prikladna mobilna kolica za materijal ili pokretne radne stanice koje se mogu prilagoditi za bilo koju primjenu uz pomoć polica, ladica ili rupičastih ploča.

Čak i ako je mobilnost potrebna samo s vremena na vrijeme, pokretna rješenja ulaganje su u budućnost: naime, jednako su prikladna za održavanje reda u stacionarnoj primjeni. Mobilna rješenja pomažu i pri optimizaciji postojećih radnih procesa za koje je metoda »5S« Japanca Taiichija Õnoa (1912.–1990.) isprobani model koji preporučuju strukovna udruženja. Õno je 1950-ih bio jedan od suosnivača uspješnog proizvodnog sustava tvrtke Toyota. U srži metode »5S« je ideja da se radno mjesto uvijek treba održavati čistim i da na njemu treba držati samo alate i pomagala koji su stvarno potrebni, i to tako da se u idealnom slučaju nalaze nadohvat ruke.

Jednom kad se optimizacija postigne, Õno preporučuje standardizaciju na razini čitavog poduzeća, no istovremeno i stalno propitivanje i daljnju optimizaciju. Tako se na primjer za radni proces koji se ponavlja mogu definirati idealno opremljena kolica za materijal ili alat koja se uvijek upotrebljavaju na potpuno isti način. Naposljetku, nagrada su znatno veća urednost i preglednost na radnom mjestu te u konačnici veća učinkovitost čitave proizvodnje.

Za takve slučajeve prikladna su primjerice mobilna kolica za alat i radionička kolica, u kojima se mogu uredno pohraniti najčešće korišteni alati i druga pomagala te jednostavno transportirati do mjesta primjene. Ako treba premjestiti i materijal, za to su prikladna mobilna kolica za materijal ili pokretne radne stanice koje se mogu prilagoditi za bilo koju primjenu uz pomoć polica, ladica ili rupičastih ploča.

Montažna kolica

Optimalno skladištenje

Skladištenje

Kod mnogih zanimanja nije moguće uvijek raditi za jednom radnom klupom na kojoj se nalazi sve potrebno. Za sve takve slučajeve prikladna su primjerice mobilna kolica za alat i radionička kolica u kojima se najčešće korišteni alati i druga pomagala mogu uredno pohraniti te jednostavno transportirati do mjesta primjene. Ako treba premjestiti i materijal, za to su prikladna mobilna kolica za materijal ili pokretne radne stanice koje se mogu prilagoditi za bilo koju primjenu uz pomoć polica, ladica ili rupičastih ploča.

Ladičari nude puno prostora za pohranu na maloj površini. Ladice različitih visina omogućuju pohranjivanje velikih alata te sitnih dijelova. Praktični razdjelnici za ladice kao što su limeni razdjelnici, plastične kutije, plastična korita itd. pomažu da se u svakom trenutku zadrži preglednost. Alat također možete pregledno pohraniti uz pomoć rupičastih ploča koje se lako mogu montirati na zid ili na radne klupe.

I ovdje je važno dobro planirati unaprijed: Što mora u svakom trenutku brzo biti nadohvat ruke? Što se ne upotrebljava toliko često? Koliko su teški dijelovi koje je potrebno pohraniti? Postoji li opasnost od curenja pohranjenih tvari? Za opasne tvari u malim posudama postoje posebni ormari za opasne tvari s rešetkastim policama i prihvatnim koritima na najnižoj razini.

Ako su opasne tvari posebno zapaljive ili ih je potrebno držati pod ključem, preporučljivo je kupiti ormare za opasne tvari s mogućnošću zaključavanja koji su vatrootporni i opremljeni prihvatnim koritima za tekućine. Usput rečeno: sredstva za čišćenje, boje i maziva također su uglavnom tvari koje ugrožavaju vode i stoga ih je potrebno čuvati u odgovarajućim ormarićima.

Uz sljedeće proizvode skladištenje postaje još lakše:

Ergonomičan rad

Nakon što je osnovna oprema za radionicu postavljena, na redu je detaljno planiranje: može li se struja svugdje priključiti? Kakva je vrsta sjedećih mjesta potrebna za koje aktivnosti? I jesu li sva radna mjesta osvijetljena na takav način da je moguć rad bez umora? Fleksibilni priključci struje mogu se primjerice implementirati svugdje u radionici uz pomoć uređaja za namatanje kabela – struja je tako dostupna točno tamo gdje je potrebna, a kada se posao obavi, kabel se može sigurno pospremiti bez opasnosti od spoticanja.

Kada je riječ o sjedenju, radni stolci s kotačima i okretne radne stolice s namještanjem visine pomoću plinske opruge pružaju potrebnu fleksibilnost i ergonomiju namještaja – prikladni su za različite poslove, a i lako im se može promijeniti mjesto primjene. Svjetlo treba postaviti tako da je svako radno mjesto dobro osvijetljeno (najmanje 500 luksa), ali da je istovremeno moguć rad bez zasljepljivanja i bez stvaranja sjena. To se može postići kombinacijom izravnog i neizravnog stropnog osvjetljenja. Svjetiljke za radno mjesto – idealno s mogućnošću podešavanja i prigušivanja – također vode brigu o tome da je za predstojeći radni zadatak uvijek na raspolaganju odgovarajuće svjetlo.
Ergonomičan rad

Ovdje ćete pak pronaći proizvode za bolju vidljivost:

Pravilo 5S

»Sortiranje« (japanski: Seirii): sve što trenutačno nije potrebno na radnom mjestu, sortira se.

»Stavljanje u red« (Seiton): sve što je uistinu potrebno postavlja se na smisleno mjesto. Na taj bi se način trebalo moći brzo prepoznati ako nedostaje neki alat itd.

»Čišćenje« (Seiso): radno mjesto se čisti. Osim toga, u ovom koraku stvaraju se potrebna objašnjenja za radne procese.

»Standardizacija« (Seiketsu): standardi uređenja radnog mjesta utvrđuju se te se prema tome implementiraju.

»Održavanje« (Shitsuke): od svih se zaposlenika traži da ukratko, ali po mogućnosti svakodnevno provjeravaju, propituju i optimiziraju usklađenost sa standardima.

Uređenje radionice mg$

Obratite nam se!

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.