Sigurnost na radnom mjestu

Nezgode na radu: uzroci nezgoda i što možete učiniti protiv njih

2020/06/12

Što mislite da je opasnije za Vas, morski pas ili stolica? Čini se da je odgovor očigledan, ali ipak moramo biti na oprezu zbog stolice jer je pet puta izglednije da ćemo umrijeti u nezgodi izazvanoj stolicom nego od napada morskog psa. Daleko veći broj ljudi ozlijedi se pri padu automata s pićem i grickalicama ili tostera nego uslijed nezgode s morskim psima. Ako se želite zaštiti od nezgoda, počnite sa svojom neposrednom okolinom, svojom radnom svakodnevnicom. Iz tog razloga ćemo Vam ovdje pokazati kako i na koji način možete spriječiti nezgode u svojem pogonu.

Broj nezgoda na radu u njemačkim* poduzećima posljednjih je godina bio u stalnom padu te je 2015. dosegnuo novu najnižu razinu: prema podacima Njemačkog društva za osiguranje od nesretnih slučajeva dogodilo se 866 056 nezgoda na radu s obvezom prijave, a njih 470 imalo je smrtni ishod. Stopa nezgoda iznosila je oko 22 nezgode na 1000 radnika zaposlenih na puno radno vrijeme. (*Iako su ovdje uzete statistike njemačkih poduzeća, slična je situacija i u ostatku Europe).

Što ove brojke ne govore: ponekad je nezgoda na radu »samo« bolni signal upozorenja bez posljedica, ali ponekad je nažalost velika nesreća za sve uključene osobe i poduzeće. Veća nezgoda često vodi do prekida proizvodnje, naknada plaća i osjećaja nesigurnosti kod radnika. Međutim, niti jedno se poduzeće ne mora nositi s tim da se »nezgode jednostavno događaju«, nego može te nezgode spriječiti tako da stavi zaštitu na radu na prvo mjesto i uloži vrijeme i novac u sigurnosne mjere.

Najčešće vrste nezgoda i protumjere

Sklizak pod uzrokuje nezgode uzrokovane klizanjem? Rijetko je tako jednostavno. Gotovo svaka nezgoda ima više uzroka i tek kombinacija nepovoljnih okolnosti (mokar pod) i ponašanja zaposlenika (dekoncentriranost) vodi do nezgode. U nastavku Vam predstavljamo tri najčešće vrste nezgoda i odgovarajuće protumjere.

»Neke branše jednostavno su opasne« – je li to istina?

Znate li koja je branša »najopasnija« i tko se češće ozlijedi? Žene ili muškarci? Opasnost od nezgoda uvelike ovisi o branši – ali ne samo o tome! Započnimo s aktualnom statistikom nezgoda: većina nezgoda trenutačno se događa u građevinarstvu, a nakon toga slijede »drvna i metalna industrija« te »transportna i prometna industrija«. To su ujedno i branše u kojima radi daleko više muškaraca nego žena. Stoga više ne iznenađuje da se 90 posto nezgoda na radu dogodi muškarcima.

U najsigurnije branše ubrajaju se upravna i socijalna zanimanja. Relativno malo nezgoda događa se i u »ekstraktivnoj i kemijskoj industriji«. Ovo područje je početkom 90-ih bilo problematično, ali brojne mjere za sigurnost rada i zaštitu zdravlja jasno su poboljšale uvjete rada. To dokazuje da niti jedna branša nije opasna sama po sebi, ali i da zaštita na radu doista smanjuje nezgode na radu!

»Soft skills« za veću sigurnost na radnom mjestu

Uklonili ste sve izvore opasnosti, a Vaši su zaposlenici obučeni i savršeno opremljeni? Čestitamo, ispunili ste najvažnije preduvjete. Međutim, nemojte zaboraviti na »meke čimbenike« koji mogu imati odlučujući utjecaj na statistiku nezgoda.

  • Postavite si mjerljiv cilj. Bolje je ciljati na konkretne brojke unutar određenog vremenskog razdoblja nego postaviti si neodređen cilj poput »smanjenja nezgoda na radu« – a ako ne postignete cilj, možete prilagoditi mjere.
  • Izbjegnute nezgode smatrajte prilikama. Ako je nešto »još ovaj put dobro prošlo«, nije dovoljno zahvaliti se anđelu čuvaru. Također dokumentirajte izbjegnute nezgode te ih gledajte kao poticaj da uvedete poboljšanja.
  • Potičite kulturu prihvaćanja pogrešaka: ohrabrujte svoje zaposlenike da prijave opasnosti i izbjegnute nezgode, ali i kršenje sigurnosnih propisa drugih zaposlenika. Stvorite atmosferu u kojoj se može razgovarati o prijestupima i u kojoj fokus ostaje na glavnom cilju, a to je sigurnost u pogonu.
  • Vjerujte u to što radite. I obrnuto. Vlasnici poduzeća često poduzimaju mjere za smanjenje opasnosti od nezgoda kako bi ispunili svoju dužnost, a ni njihovi vlastiti rukovoditelji ne vjeruju u učinkovitost tih mjera. Ankete su pokazale da takve mjere tada zapravo ne donose nikakva poboljšanja. U tom slučaju je krajnje vrijeme da preispitate vlastite postupke ili možda bolje informirate svoje zaposlenike o novim preventivnim mjerama.

I ako svi ovi razlozi još uvijek nisu dovoljno dobri razlozi za sveobuhvatnu zaštitu na radu, imajte na umu da sigurni i zdravi uvjeti rada ne sprječavaju samo nezgode, već mogu i povećati motivaciju, produktivnost i užitak u poslu.

Sprječavanje nezgoda na radu wt$
Sprječavanje nezgoda na radu mg$

Kontaktirajte nas!

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.