Pametan dizajn ureda

Ugodno okruženje na radnom mjestu

2021/08/18

Dok vi povremeno dajete upute klikom miša sa svog mobilnog radnog mjesta ispod palmi, robot pogonjen umjetnom inteligencijom obavlja svoj posao usred Baden-Württemberga. Pametni ured budućnosti mogao bi izgledati upravo tako! No loša vijest za sve ljubitelje južnih mora: Vaše uredsko mjesto iz budućnosti ipak neće izgledati baš tako bajkovito.

Međutim, vodeći radni stručnjaci slažu se da moderni svijet rada mora postati fleksibilniji. Dugi hodnici u kojima se jedan za drugim nižu pojedinačni uredi uskoro će postati stvar prošlosti. Umjesto toga, pametni dizajn ureda za većinu počinje odmakom od konvencionalnog izgleda ureda.

Perpetuum mobile produktivnosti i sreće

Napuštamo bajkovitu južnomorsku idilu i bacamo pogled prema Münchenu. Tu je Microsoft napravio odličan posao na temu dizajna pametnog ureda koji se fokusira na potrebe djelatnika na radnom mjestu. Radno okruženje po mišljenju brojnih timova mora nuditi razne opcije: za ćaskanje uz kavu s kolegama, za sastanke, videokonferencije, ali i za miran i koncentriran rad za stolom.

Tako njemačko sjedište Microsofta pokriva mnoge zahtjeve budućeg svijeta rada: fleksibilnost, suradnju, privatnost, komunikaciju, individualnost – i iznad svega sreću. Općepoznata je činjenica da su sretni djelatnici produktivniji. No kako postići sreću na radnom mjestu?

Opsežnim istraživanjem Microsoft je došao do zapanjujućeg rezultata. Sama produktivnost najvažniji je čimbenik sreće. Osobito generacija milenijalaca smatra samostalni rad, u kombinaciji sa smislenim zadacima i opipljivim rezultatima, važnijim od visokih prihoda i konvencionalnih modela karijere. Moderna uredska okruženja stvaraju pozitivnu uzlaznu spiralu, perpetuum mobile, u kojem sreća i produktivnost zajedno podižu jedna drugu u nove visine.

No što je najvažnije kad je u pitanju dizajn pametnog ureda koji je prilagođen potrebama zaposlenika?

Pametan dizajn ureda 306

1. Jedno radno mjesto za brojne zadatke

Ne postoji patentirani recept za savršeno radno mjesto. Upravo na toj pretpostavci temelje se višenamjenska rješenja koja su prikladna za različite situacije na radnom mjestu i stilove rada. Bilo da je riječ o rukovoditelju, stručnjaku ili projektnom timu: na višenamjenskom radnom mjestu svaki se djelatnik osjeća ugodno.

Pojedinačni uredi ustupaju mjesto otvorenim uredima, a fiksno dodjeljivanje radnog mjesta jednom djelatniku postalo je stvar prošlosti. Svatko tko dođe ujutro u ured, zna svoje radne zadatke i zauzima odgovarajuće mjesto – po potrebi sam ili u grupi s kolegama ako je za nadolazeći zadatak potreban timski rad.

2. Zbogom kaosu s kabelima

Možda zvuči kao trivijalni problem. No ništa nije iritantnije nego ujutro u uredu odabrati slobodno radno mjesto i tada izgubiti pola sata u kupusu kabela. Unatoč svim naporima u pogledu mobilnosti, mnogi uređaji koje zaposlenici svakodnevno upotrebljavaju povezani su kabelima: pametni telefon treba s vremena na vrijeme puniti putem mrežnog utikača. Svjetiljka za pisaći stol treba svoju utičnicu, a ni laptop ne može bez struje.

Ništa ne funkcionira bez kabela i blago se onome tko kabelski kaos brzo dovede u red. Poduzeća bi stoga kad je riječ o višenamjenskim radnim mjestima – vidi gore! – trebala već unaprijed promisliti o svim mogućnostima: koji su kabeli potrebni zaposlenicima bez obzira na njihovu dužnost i zadatak. Najbolje je svako radno mjesto opremiti punim setom. Tada se primjerice kodiranjem u boji može jasno naznačiti koji je kabel namijenjen za koju svrhu. Potom brzo sakrijte sve kabele ispod kabelskih mostova i u kabelska korita i radno mjesto je uredno i spremno za upotrebu.

3. Lounge područje za male predahe

Svakom djelatniku s vremena na vrijeme treba pauza. Prostorije za pušače u većini poduzeća već odavno ne postoje. Ako djelatnici za kratku pauzu moraju napustiti zgradu, pauza će se lako odužiti više od planiranog. Samotne šetnje na svježem zraku jesu zdrave, ali nisu najbolje rješenje za timski duh.

Radije uredite ugodno lounge područje koje će pozivati na opušteni predah. Brojna istraživanja dokazala su važnost zajedničke pauze za kavu. Zaposlenici iz različitih odjela i s različitih projekata mogu međusobno razgovarati. Zajednički teren ostaje poduzeće, a osjećaj pripadnosti i timski duh djelatnika rastu. Udoban lounge namještaj, dobar aparat za kavu i par niskih stolića – to je sve što je potrebno za male trenutke uživanja.

4. Unesite dašak prirode u ured

Ugodna atmosfera uvijek je na cijeni: trend unošenja ugodne atmosfere u poslovni svijet dokazao je svoju vrijednost. Uredsko okruženje koje se temelji na modernom dizajnu interijera zrači nečim opuštenim i poznatim. U idealnom slučaju to uključuje fino uravnoteženu mješavinu različitih materijala kao što su kamen, drvo i prirodna vlakna.

No koje je to poduzeće u mogućnosti pokrenuti spontani projekt preuređenja? Ipak, jednim se jednostavnim trikom atmosfera u tren oka može dovesti u red: biljkama. Trendseteri ukrašavaju cijele zidove zelenilom i unose dašak prirode u ured. To ne košta cijelo bogatstvo, može se provesti u djelo bez previše napora, a ima i zgodnu nuspojavu: bolji zrak u uredu.

5. Probudite timski duh grupnim radnim mjestima

Suradnja je trenutačno popularna riječ kada se radi o oblikovanju novog svijeta rada – prisjetite se njemačkog sjedišta Microsofta spomenutog na početku. Dok suradnja zahtijeva niz tehničkih alata kao što su hardver i softver, postoje i vrlo specifični zahtjevi za dizajn pametnog ureda.

Timski rad treba poticati, a najbolji poticaj za timski rad je – uz uzbudljiv projekt – savršeno radno mjesto. Višenamjenska radna mjesta dobar su početak. Još bolje rješenje su timska radna mjesta predviđena posebno za grupni rad, opremljena svim mogućim pomagalima kao što su fleksibilni pisaći stolovi, prezentacijske ploče, moderacijske stijenke i ploče za planiranje. Vaš se tim može odmah baciti na posao i biti u vrhunskoj formi po pitanju produktivnosti – sjećate se još uvijek najvažnijeg čimbenika sreće, zar ne?

Pametan dizajn ureda mg$

Obratite nam se!

Za dodatna pitanja rado Vam stojimo na raspolaganju.