3 praktične preporuke za dobro organizirano čišćenje ureda

2021/01/22

Vi i Vaši djelatnici na radnom mjestu provodite veći dio dana. Zato bi se trebalo podrazumijevati da se ono neprestano održava čistim i urednim. Kad se tijekom radnog dana puno radi, zaposlenicima i rukovoditeljima rijetko ostane vremena za detaljno bavljenje organizacijom čišćenja ureda.

Iako Vam ta tema nije glavni prioritet na popisu, isplati se promotriti je detaljnije. Čiste li se sva područja optimalno? Ima li prostora za poboljšanje?

U ovom ćete prilogu saznati zašto je čisto radno mjesto toliko važno i dobit ćete kontrolni popis za optimalno čišćenje ureda. Osim toga, objasnit ćemo tko je uopće odgovoran za čišćenje i kako možete izbjeći sukobe oko čistoće

Čišćenje ureda

Zašto je čišćenje ureda toliko važno

Naravno da svatko najviše voli čisto okruženje. Ali u kontekstu poduzeća postoje i drugi osnovani razlozi zbog kojih čišćenje ureda ne bi trebalo zanemariti.

Koja bi područja trebalo koliko često čistiti?

U uredu u tvrtki ima puno prostorija koje, ovisno o upotrebi, ne treba čistiti jednako često i temeljito. Naš kontrolni popis pritom će Vam pomoći da napravite konkretni plan čišćenja.

Tko je zadužen za čišćenje ureda?

Kako bi smanjio troškove, dosjetljivi će poduzetnik jednostavno napraviti plan i prepustit će čišćenje zaposlenicima. Ali to nije dopušteno. Tako primjerice u Njemačkoj pravo izdavanja naredaba kaže da poslodavac djelatnicima smije davati samo istovrijedne poslove kao što stoji u ugovoru o radu.

Osim toga presuda Zemaljskog radnog suda u Mainzu potvrdila je da djelatnici imaju pravo raditi u čistim uvjetima. Poslodavac ih je dužan zaštititi i brinuti se o zdravlju zaposlenika. U to spada i otklanjanje higijenskih nedostataka koji mogu naštetiti zdravlju.

Kako biste očistili svoju tvrtku, kao poslodavac imate mogućnost sami prionuti na posao, zaposliti osobu za čišćenje ili angažirati profesionalne usluge čišćenja. Ako čišćenje preuzme posebno obučeno osoblje, možete se pouzdati u to da će sva područja očistiti stručno.

Ovako ćete spriječiti sporove u pogledu čistoće

Nitko se ne osjeća odgovornim za pražnjenje perilice posuđa i kolege se žale na prljave šalice za kavu u sudoperu? Taj je mali rat dugoročno štetan za klimu u tvrtki i motivaciju. Zato bi nadređeni od početka trebali stvoriti jasne uvjete

Trebalo bi jasno dati do znanja da su djelatnici sami odgovorni za osnovni red u uredu, a osobito na vlastitom pisaćem stolu. Lagano pospremanje itekako mogu obaviti i djelatnici. Tu primjerice spada odnošenje korištenog posuđa u kuhinju na kraju radnog dana, pospremanje papira i registratora na za to predviđena mjesta i u ormare te pospremanje konferencijskih dvorana nakon sastanaka. 

Između ostalog pomoći može izrada konkretnog plana u kojem je regulirano tko je u koje vrijeme zadužen za koju vrstu pospremanja, npr. za punjenje i pražnjenje perilice za posuđe. Kako bi sve bilo pošteno, poslove bi trebalo ravnomjerno raspodijeliti na sve kolege.

Nadamo se da će Vam savjeti u ovom prilogu pomoći da dođete do čistog radnog mjesta na kojem će se svi djelatnici osjećati ugodno. Rado ćemo Vas savjetovati o odgovarajućim proizvodima za čišćenje i sanitarnim potrepštinama za optimalno čišćenje u Vašem poduzeću.