Povećanje produktivnosti uz pravo svjetlo

Optimalna rasvjeta na radnom mjestu

2020/09/27

Poznato nam je to iz vlastitog iskustva: u tmurnim jesenskim danima odlazak na radno mjesto ponekad nam teško pada. Svjetlo značajno utječe na naš unutarnji sat i potiče stvaranje hormona kao što su melatonin i serotonin.

Oni pak imaju ogroman utjecaj na našu učinkovitost. Ako svjetlo potakne stvaranje hormona sreće, mozak naše stanice potiče na maksimalnu formu. Postajemo mentalno i fizički učinkovitiji – naša produktivnost raste.

Čovjekova produktivnost ipak ima svoje granice i mijenja se kroz dan. Uz pravo svjetlo u pravo vrijeme možemo upravljati svojim bioritmom i optimirati svoju produktivnost. Tko razmisli o svojem radnom mjestu, lako si može predočiti kakve pozitivne učinke optimalna rasvjeta ima na osobnu učinkovitost.

Tek je LED rasvjeta omogućila sofisticirane rasvjetne koncepte

Tko radi u zatvorenim uredskim prostorijama, vrlo rijetko ima priliku uživati u dnevnom svjetlu. Dizajneri ureda i stručnjaci za ergonomiju zato se još od sedamdesetih godina bave pravim svjetlom za svijet rada. Prije toga primjenjivalo se jednostavno okvirno pravilo: ako je premračno, pritisnite prekidač. Ali obična je žarulja često dolazila do svojih granica koje su nestale tek uvođenjem LED svjetiljki krajem 2000-ih.

Rasvjetni koncepti za radno mjesto otada su se osjetno poboljšali.

Fleksibilnost kao čimbenik

Mogućnosti upotrebe LED svjetiljki za optimalnu rasvjetu radnog mjesta gotovo su neograničene: one su kompaktne, robusne, lako se ugrađuju i dolaze u skoro svim oblicima.

Kvaliteta svjetla kao čimbenik

Ako su plavkasto svjetlo i sporo paljenje dugo umanjivali šarm LED svjetiljki, kvaliteta svjetla danas je puno viša nego kod drugih rasvjetnih sredstava. Stupanj iskorištenja učinkovit je, svjetlosna jakost ogromna, a LED svjetlo više nije ni hladno ni neugodno.

Održivost kao čimbenik

Spomenimo i to da LED svjetiljke u usporedbi s drugim rasvjetnim sredstvima briljiraju svojom izuzetno štedljivom potrošnjom, malim zagrijavanjem i rekordnim vijekom trajanja.

Dok loše svjetlo može dovesti do pada produktivnosti, a od premalo svjetla možemo se i čak razboljeti, suvremeni rasvjetni sustavi temeljeni na LED tehnologiji omogućavaju osvjetljenje radnog mjesta koje se kreće vrlo blizu prirodnog spektra sunčevog svjetla.

Tvrtka KAISER+KRAFT nudi profesionalna rješenja LED rasvjete za svako područje primjene. Adekvatnim osvjetljenjem stvorit ćete preduvjete za povećanje učinkovitosti i bolju motivaciju. Sada otkrijte svjetlo po mjeri.

Uz pomoć LED svjetla može se dobiti takvo osvjetljenje koje će imati pozitivan utjecaj na koncentraciju, zadovoljstvo i produktivnost Vaših djelatnika.

Ali kako izgleda optimalna rasvjeta na radnom mjestu?

Mini dizalice, podizni stolovi i sl.

Kako bi teški tereti bili malo lakši

Jačinu rasvjete na radnom mjestu određuje zakon

Osnovne zahtjeve u pogledu osvjetljenja na radnom mjestu uređuje njemački Zakon o zaštiti na radu. U skladu s Uredbom o radnim mjestima radne prostorije moraju imati najmanje 2 posto dnevnog svjetla i iz njih se mora vidjeti van – osim ako to ne dopuštaju građevinski uvjeti na radnim mjestima kao što su kolodvori ili zračne luke.

Svjetlopropusne površine poput prozora ili nadsvjetala moraju činiti najmanje 10 posto površine prostorije, a kod poslova s »teškim vizualnim zadacima« najmanje 20 posto. U to se ubrajaju i vrata i zidovi, ako su od stakla.

To su opći zakonski zahtjevi u pogledu osvjetljenja na radnom mjestu. Hoće li to Vaši djelatnici smatrati dobrim ili lošim, prije svega ovisi o vrsti posla.

Stručnjaci za svjetlo slažu se u vezi s tim i zato preporučuju orijentacijske vrijednosti osvjetljenja koje ovise o individualnom radnom okruženju.

Povećanje produktivnosti uz pravo svjetlo: optimalna rasvjeta na radnom mjestu wt$

Druge informacije o optimalnoj rasvjeti radnog mjesta za Vas pripremili smo u našem opširnom Savjetniku za kupnju.

Pet koraka do savršenog svjetla na radnom mjestu

Spektar mogućnosti za uređenje ogroman je i seže od lako izvedivih svakodnevnih savjeta pa sve do složenih koncepata rasvjete. Poduzećima koja žele otići i korak dalje od onog što propisuje njemački Zakon o zaštiti na radu danas su dostupni mnogobrojni visokotehnološki rasvjetni sustavi.

»Suvremeni sustavi rade sa senzorima koji ne registriraju samo nazočnost djelatnika nego i udio danjeg svjetla te se u skladu s tim automatski prigušuju«, kaže stručnjak za svjetlo Jürgen Waldorf.

Povećanje produktivnosti uz pravo svjetlo: optimalna rasvjeta na radnom mjestu wt$

Dakle, što trebate učiniti pri dizajniranju svojeg rasvjetnog koncepta?

 • Odozgo
  Svjetlo, baš kao i dnevno svjetlo, mora dolaziti odozgo. Ne samo da to doživljavamo prirodnim, nego se time i povećava koncentracija Vaših djelatnika.
 • Prava boja
  Temperatura boje koja se navodi u kelvinima ključna je. Podnevno sunce ima između 5500 i 5800 kelvina i uz to su svjetlo ljudi posebno produktivni.
 • Ali oprez
  Vrhunska učinkovitost nije trajno stanje. Vaši bi djelatnici zato trebali imati mogućnost da sami reguliraju svjetlo – primjerice kako bi ga tijekom pauze mogli prigušiti.
 • Prava kombinacija
  Upotrebljavajte umjetno i prirodno svjetlo kako biste spriječili zasjenjivanje. Radna mjesta rasporedite pod pravim kutom u odnosu na prozor i upotrijebite žaluzine.
 • Direktno i indirektno
  Osigurajte kombinaciju direktnog i indirektnog svjetla. Najbolja dopuna stropnom svjetlu prigušive su svjetiljke za pisaće stolove.

Jedan su od vodećih inovatora na polju suvremenih rasvjetnih koncepata inženjeri za svjetlo u tvrtki Waldmann. Ovo srednje veliko poduzeće iz mjesta Villingen-Schwenningen specijaliziralo se za rasvjetna rješenja u industriji, uredu, njezi i zdravlju. Posjetite našu specijalnu trgovinu tvrtke Waldmann!

»Human Centric Lightning« biodinamičko je svjetlo

Rasvjeta prilagođena ljudskom bioritmu povećava vlastitu učinkovitost – a tko se osjeća dobro, radit će produktivnije. Svjetiljke kojima se može upravljati putem pametnog telefona više nisu nikakva rijetkost. »Human Centric Lighting« naziv je koncepata rasvjete koji pravom dozom svjetla stvaraju optimalne uvjete za rad.

Tko rano ujutro treba mali poticaj za svoj krvotok, uz hladan tuš i toplu kavu može zaigrati i na nove mogućnosti digitalno upravljane rasvjete. Jako svjetlo doduše zvuči pomalo neugodno, ali na naš bioritam djeluje poput prirodnog razbuđivača. Uz nekoliko klikova rasvjeta se tako može postaviti za cijeli dan – uz toplu atmosferu zalaska sunca na isteku dana.

Stručnjaci poput savjetnika za feng shui Günthera Satora i Hans-Jürgena Hentschela, pisca i liječnika specijaliziranog za psihosomatiku, koji se već desetljećima bave utjecajem svjetla na ljudsku učinkovitost, računaju da se produktivnost povećava i do 20 posto.

Koje si poduzeće s obzirom na ovaj potencijal još može priuštiti da ne uloži u optimalnu rasvjetu na radnom mjestu?

Povećanje produktivnosti uz pravo svjetlo: optimalna rasvjeta na radnom mjestu mg$

Kontaktirajte nas!

Za Vaša pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.