Učinkovite mjere za borbu protiv vrućine na radnom mjestu

2019/07/26

Ako se kolege već od ranog jutra zabarikadiraju iza spuštenih roleta, šef otpušta kravatu, a kućni se ured premješta u podrum, znači da je ljeto stiglo i u naše krajeve.

Za poslodavce i djelatnike to je vrijeme posebnih izazova. Sparno vrijeme i visoke temperature u uredu, skladištu ili proizvodnji ponekad mogu dovesti do značajnih opterećenja u radu.

Ali ljetno se radno mjesto jednostavnim mjerama itekako može učiniti ugodnim. Ovaj će Vam vodič pokazati kako to konkretno može izgledati.

Ovako djeluje vrućina na radnom mjestu

Koliko visoke temperature utječu na zaposlenike? Studija njemačkog Saveznog instituta za zaštitu na radu i medicinu rada (BAuA) htjela je to detaljnije istražiti.

Sudionici eksperimenta svoje su poslove obavljali u pregrijanoj prostoriji dok su se nadzirali njihovi rezultati i tjelesne funkcije. Rezultat:

 • Iako su sudionici imali povećani broj otkucaja srca, povišenu temperaturu i vlažnost kože, kvaliteta posla na početku nije trpjela.
 • Ipak, sudionici su se morali osjetno više truditi kako bi zadržali svoju razinu učinkovitosti. Spremnost da to čine s vremenom je opadala.
 • Iscrpljenost i pospanost povećavali su se, dok je sposobnost koncentracije neprestano opadala.

Zaključak: čovjek svakako i pod utjecajem vrućine može biti učinkovit. Ali to funkcionira samo određeno vrijeme. Ako poslodavci i zaposlenici poduzmu odgovarajuće mjere, to se vrijeme može produžiti, čime se jako povećava motivacija.

Što učiniti protiv vrućine? Mjere za ugodno radno mjesto

Kako se rad na vrućini ne bi pretvorio u mučenje, aktivirati se moraju i poslodavci i djelatnici. Prvi definiraju prostorne i tehničke okvirne uvjete, popuštaju postojeća pravila i osiguravaju potrebna pomagala za zaštitu od vrućine.

Zaposlenici se pak mnogobrojnim malim mjerama mogu i sami proaktivno boriti protiv ljetnih temperatura. I to je pokazala studija instituta BAuA: već i jednostavni postupci kao što je pijenje dovoljno tekućine imaju veliki učinak.

Ovo su obaveze poslodavca

Pravila za radna mjesta o temperaturi prostorije ASR A3.5 poslodavcu preporučuju da kod 26 stupnjeva poduzme prikladne mjere za borbu protiv vrućine. Na 30 stupnjeva čak se mora dodatno aktivirati.

Taj pravilnik ne propisuje detaljno koja sredstva poduzeća upotrebljavaju. Važno je samo da su prikladna za uspješno upravljanje toplinom.

Osim toga postoje područja rada poput skladišta, logistike ili proizvodnje koja su zbog uvjeta koji vladaju u okruženju posebno izložena vrućini. Tamo bi poslodavac trebao pažljivo promatrati situaciju i radi zaštite djelatnika provoditi redovitu procjenu opasnosti.

Napokon, svakom je voditelju pogona prepušteno da sam ocijeni koje će mjere provesti u slučaju potrebe. Primjerenim mjerama unutar zakonodavnog okvira smatraju se:

 • Osiguravanje i upravljanje zaštitom od sunca i ventilacijskim sustavom: jutarnje prozračivanje, zasjenjivanje i zatvaranje prozora tijekom vrućih dnevnih sati pokazuju se izrazito učinkovitima.
 • Prebacivanje radnog vremena na rane jutarnje sate: ta se mjera nudi kao opcija za radove na otvorenom ili na strojevima koji oslobađaju vrućinu.
 • Popuštanje propisa o odijevanju ako je to moguće s obzirom na sigurnost na radu: zamjena zaštitnih cipela za sandale? Radije ne! Ali s druge strane veliko je olakšanje kada djelatnici mogu skinuti kravatu ili otkopčati košulju dok nisu u kontaktu s kupcima.
 • Ponuda pića: ako obično na radnom mjestu nema hladne vode, to bi trebalo uvesti dok god vrućina traje. Poslodavci također mogu dati važan doprinos ako svoje radnike redovito podsjećaju da piju dovoljno tekućine.
 • Osiguravanje uređaja za hlađenje: ventilatori postižu ugodno hlađenje u rasponu temperature između 26 i 35 stupnjeva. Ako vrućina nastavlja rasti, poduzeća bi trebala staviti na raspolaganje klima-uređaje, prskalice ili zračne tuševe.

Koji je ventilator pravi za Vaše poduzeće? Odgovor pronađite u našem savjetniku za kupnju!

Ove mjere mogu poduzeti i sami djelatnici

Ako vrućina ne prestaje, djelatnici si mogu i trebaju aktivno samopomoći. U idealnom slučaju svaki će pojedinac svjesno paziti na svoje stanje i pravovremeno će reagirati na znakove za uzbunu kao što su pad koncentracije, glavobolja ili umor.

Za očuvanje zdravlja na radnom mjestu tijekom visokih ljetnih temperatura dokazale su se sljedeće metode:

 • Pauze zbog vrućine mogu biti korisne ako se radi u posebno toplim prostorima, ali ih treba dogovoriti s poslodavcem.
 • Mlaka do hladna voda po rukama, zglobovima i podlakticama pomoći će tijelu u upravljanju temperaturom.
 • Osvježavajuća jela i pića mogu jako pomoći: hladni čaj od metvice, jogurt, mlaka juha, pirjano povrće i druga lagana jela organizam ne opterećuju kao teška jela od tjestenine ili mesa. Niti ljuta jela nisu baš idealna za vrućinu. U svakom je slučaju važno redovito piti. Inače, puno vode ima i u voću. Zašto ne biste grickali dinju ili naranču?
 • U kućnom uredu: premjestite radno mjesto na najhladnije mjesto u stanu ili po mogućnosti u hladniji dio dana. Siesta, osobitost naših južnih susjeda, kod kuće se može savršeno realizirati.
 • Izbjegavajte izvore topline i isključite svjetiljke i uređaje koji Vam nisu nužni.

Mjere za borbu protiv vrućine na radnom mjestu wt$

Kad ljeto padne u vodu? Ostanite produktivni usprkos sparini

U ljetnim mjesecima vrućina nije uvijek najveće opterećenje na radnom mjestu. Područja niskog tlaka redovito nam donose i dugotrajnu kišu. Kišni radni dan sa sobom nosi i svoje izazove za klimu na radnom mjestu.

Uz naše ćete savjete ostati produktivni čak i kad ljeto padne u vodu:

 • Sparni i topli zrak u prostoriji posebno muči nas Europljane. Protiv prekomjernog znojenja pomaže osvježavajuće strujanje zraka kakvo se postiže ventilatorima ili »križnim« rasporedom otvorenih prozora.
 • Pravilno prozračivanje pomaže i u suzbijanju za zdravlje štetne plijesni na zidovima i prozorima. Radne prostore ili kućni ured zato treba svaki dan tri do pet puta kratko prozračiti. U zahtjevnijim slučajevima pomoći će električni odvlaživač zraka.
 • Široka, prozračna odjeća, manje šminke ili kreme za tijelo i puno tekućine omogućit će Vam da se ugodno osjećate pri velikoj vlazi.

Mjere za borbu protiv vrućine na radnom mjestu mg$

Kontaktirajte nas

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju