Panta rei, sve teče – osobito protok robe

2020/05/13

Dobro integrirani interni transporti materijala odlučujući su čimbenici uspjeha za tok u proizvodnji.

Tko se u transportnim procesima drži Heraklitova izraza »Sve teče« ili još bolje »Sve je u toku«, sigurno neće pogriješiti. Naime, tek kada se transportni procesi unutar pogona odvijaju bez smetnji, dobit ćete upravo ono što hoćete i kada to budete htjeli.

A kada sve teče kako treba teći, na raspolaganje Vam se uvijek mogu staviti novi proizvodi: na primjer inteligentni transportni uređaji koji postavljaju nova, još učinkovitija mjerila za put od točke A do točke B kako bi sve još bolje teklo.

Transportni putovi toliko su raznoliki koliko i materijali odnosno roba koje treba transportirati po njima. Postoje široki i uski, kratki i dugi, često i rijetko prelaženi putovi … naime, u prirodi same stvari je da se problemi kriju u sitnicama kada je riječ o osiguravanju dobro prilagođenih i integriranih internih transporta materijala. Tome primjerice često stoje na putu velika gustoća prometovanja, nekonsolidirani transporti, zahtjevni procesi prepakiranja ili, jednostavno, pogrešan »vozni park«. Tako se ni Vi nećete uvijek moći odvesti do minijaturnih uličica talijanskih sela svojim masivnim terenskim vozilom. Isto tako ni malo vozilo Isetta nema što raditi na krajnjem lijevom voznom traku autoceste s četiri vozna traka.

Jedna od središnjih zadaća poduzeća je optimalna sinkronizacija svih procesa na polju intralogističke opskrbe materijalom. A jedan od najvažnijih čimbenika je korišteni transportni uređaj i njegov »vozni red«.

Za početak: jedno jedino rješenje za sve zahtjeve u skladištu ili u drugim radnim okruženjima, za sve transportne putove i svu robu koju treba transportirati, nažalost, ne postoji.

No koji su transportni uređaji oni pravi, koji će omogućiti optimalan protok robe?

Transporteri. Transporter se sastoji od vozila za vuču, od takozvanog podnog transportera te barem jedne prikolice, a iznimno je prikladan za frekventnu pripremu manjih količina na mjestima potrebe u svrhu boljeg protoka materijala i kraćeg vremena obrade.

Tipovi transporta kao što je transporter temeljni su za proizvodnju točno na vrijeme i proizvodnju u pravom rasporedu; pritom vozila za vuču pomiču kolica – kroz pogon, bolnicu, skladište namještaja ili napitaka – koja su individualno opremljena prema zahtjevima unutar pogona. Tako se učinkovito, brzo i sigurno mogu transportirati najrazličitiji materijali, što ujedno predstavlja alternativu za viličara.

I ne samo to: pomoću takvih ciklusa opskrbe minimiziraju se prazne vožnje jer se zajedno može transportirati različita roba.

Logistika unutar pogona wt$

Pregled najvažnijih prednosti transportera.

 • Veći transportni kapacitet u odnosu na viličare
 • Povezivanje transporta
 • Opskrba bez viličara: smanjenje nezgoda u transportu
 • Lean Production
 • Smanjenje prometa
 • Smanjenje troškova osoblja
 • Povećanje transparentnosti i učinkovitosti procesa
 • Niski troškovi održavanja
 • Skraćeno vrijeme nabave dodatnog materijala
 • Smanjenje količina na proizvodnim linijama
 • Veća sigurnost opskrbe na proizvodnim i montažnim linijama

Koji je sustav transportera prikladan za Vas?

Prije no što u svoje procese unutar pogona integrirate transportere, sjetite se terenskog vozila i automobila Isetta: ne može se svim sredstvima jednako dobro voziti na svim dionicama. Zbog toga biste odmah na početku uvijek trebali popisati svoje postojeće i planirane zadatke. Za sljedeće planiranje i odgovarajuću odluku o transportnom sustavu koji odgovara Vašim potrebama od odlučujuće su važnosti sljedeće točke:

 • Koji nosači tereta postoje, a moraju se transportirati?
 • Kako se nosač tereta mora transportirati?
 • Koje su dimenzije i koja je težina nosača tereta?
 • Koliko iznosi ukupna težina u natovarenom stanju?
 • Jesu li prolazi dovoljno široki za nesmetan utovar i istovar?
 • Treba li prelaziti preko uspona ili rampi? U potvrdnom slučaju koliko je velik uspon?
 • Je li potrebno prilagoditi radne procese?
 • Je li planiran jednostazni pogon ili su predviđena i preusmjeravanja?
 • Kakva je izvedba poda?
 • Upotrebljava li se transporter samo u prometu unutar pogona ili i izvan pogona?
 • U kojim ciklusima postoji potreba za materijalima?
 • Postoje li posebni zahtjevi u pogledu transporta Vašeg nosača tereta, na primjer prodiranje prljavštine, antistatička svojstva, osiguravanje tereta?
Logistika unutar pogona wt$

Po ovoj osnovi možete identificirati svoje optimalne transportne putove, izvršiti logično pridruživanje vozila putovima za vožnju, planirati rute na način da štedite resurse i kapacitete te naposljetku naravno odabrati prikladan sustav transportera. No potrebno je biti oprezan kod sljedećih činjenica – jer za najveće transportere postoje granice.

Tehničke granice

Upotreba transportera nema smisla ili uopće nije moguća ako je roba koju treba transportirati prevelika ili preteška za uobičajene sustave. Također vanjski čimbenici, primjerice neravni ili preuski putovi za vožnju odnosno pristup utovarnim i istovarnim stanicama, ovom rješenju mogu pokazati vlastite granice.

Ekonomske granice

Također, u ekonomskom se pogledu ovaj transporter neće uvijek isplatiti. Na primjer kod malih udaljenosti ili velike potrebe za materijalom kod kojeg nije potrebno vezanje u snopove. Ovdje se neće isplatiti povremeno veliki napori za sastavljanje transportera. Transporti na viličarima ili fiksno instaliranoj transportnoj tehnologiji poput valjkastih transportera u takvim bi slučajevima bili ekonomičnije rješenje.

Od Amazona direktno u skladište napitaka u Bodenheimu na lijevoj strani obale Rajne.

Logistika unutar pogona wt$

U velikim skladištima, primjerice kod najvećeg svjetskog kataloškog prodavatelja, upotrebljavaju se i velika vozila za vuču s prikolicama koja mogu pomicati ogromne količine tereta kako bi pojedinačne dijelove odvezla od točke A do točke B. No nisu baš uvijek ti veliki podni transporteri praktični: u skladištu napitaka u Bodenheimu na lijevoj strani obale Rajne ili u salonu namještaja u Braunschweigu oni bi imali vrlo malo mjesta ili bi se roba morala puno rjeđe pomicati.

Ovdje su manja vozila za vuču s prikolicom u jasnoj prednosti. Ti mali vučni uređaji nemaju mjesta ni za sjedenje ni za stajanje vozača, već se guraju ili vuku odnosno vode i usmjeravaju ručno. No ne morate se brinuti, ovdje Vam mišići neće trebati jer će integrirani vozni pogon preuzeti glavne odnosno najteže radove. Djelatnici mogu slobodno hodati uz minijaturno vozilo za vuču i njime lako manevrirati na stazi. Tako se roba i na vrlo malom prostoru može jednostavno i sigurno transportirati na kratkim, ravnim stazama.

Zahvaljujući svojoj kompaktnoj izvedbi minijaturna su vozila za vuču izrazito prikladna za punjenje robe u proizvodnji ili u supermarketima te za transporte u zračnim lukama i bolnicama. K tomu se vozila odnosno prikolice mogu jednostavno izmjenjivati, pa je moguća brza i fleksibilna promjena kod obavljanja različitih zadataka. Zahvaljujući svojoj maloj težini vozila za vuču prikladna su i za primjenu na međukatovima. Vozila za vuču ponekad se mogu upotrijebiti i na otvorenom, primjerice kada morate manevrirati automobilskom prikolicom.

Ne morate biti veliki da biste bili uspješni ili snažni.

Ako su »veličina« i fleksibilnost od odlučujuće važnosti, sada Vam nudimo primjer: vrhunsko električno vozilo za vuču koje – među nama rečeno – već poduže vrijeme i mi koristimo u skladištu i s kojim smo vrlo zadovoljni. Ide, ide, kako se kolokvijalno kaže. Radujte se i vi vozilu za vuču TAKKTOR T2000 tvrtke kaiserkraft. Ovo električno vozilo za vuču s upravljanjem preko ruda opremljeno je spojkom i punjačem te ima nosivost od 2000 kilograma. Najbolje je to što Vam nije potrebna vozačka dozvola kako biste njime upravljali.

Upoznajte se već sada s pojedinostima našeg rješenja koje snagu i brzinu električnog vozila za vuču spaja sa svim karakteristikama naših vozila – za lakše rukovanje materijalima na suženim putovima.

Kombiniranjem našeg električnog vozila za vuču s drugim vozilima koja su prilagođena za specifične zadatke, možemo Vam ponuditi i individualizirana rješenja. Samo nas pitajte – rado ćemo Vas savjetovati.