Atraktivni i zdravi poslovi zahvaljujući ergonomskom opremanju radnog mjesta

2022/04/11
Dnevno trče dvadeset kilometara, neki od njih s velikim teretom – ono što zvuči kao priprema za triatlon zapravo je radna svakodnevica mnogih zaposlenika u logistici. Najteže fizičke poslove svakodnevno obavljaju i majstori, pekari, radnici na gradilištu ili monteri. Osim toga, često su prisutna velika opterećenja za oči i uši, primjerice tijekom gledanja u ekrane satima ili rada uz bučne strojeve.

Svatko tko toliko radi zaslužuje punu podršku. To uključuje ulaganje u stvari koje rad čine zdravijim.

Ergonomskim opremanjem radnog mjesta poslodavci pokazuju da poštuju svoje zaposlenike i da nastoje sačuvati njihovu učinkovitost. Time također čine fizički zahtjevne poslove privlačnijima. Sve to je posebno važno s obzirom na demografske promjene i nedostatak novog naraštaja zbog akademizacije.

Ovdje se bavimo pitanjima

  • promjene svijeta rada zbog razvoja kao što su demografske promjene i akademizacija,
  • izazovima koji su povezani s time i
  • načinima na koje poduzeća rješavaju te izazove ergonomskim opremanjem radnog mjesta.

Demografske promjene i akademizacija – ovako se mijenja svijet rada

Niske stope nataliteta i visok očekivani životni vijek znače da Europa stari. Godine 2020. prosječna starost cjelokupne europske populacije iznosila je 42,5 godina, a već 2050. godine mogla bi premašiti 50 godina.

Time se mijenja dobna struktura zaposlenih osoba. Dok broj zaposlenih opada, sve veći udio zaposlenih je stariji od 50 godina. Ovaj se trend ne može preokrenuti ni imigracijom mlađih ljudi.

Tu je i takozvana akademizacija. Naime, sve više mladih ljudi polaže maturu i odlučuje se za studij, a ne za strukovnu izobrazbu. Za to većinom nisu krive plaće. Uostalom, neki majstori zarađuju više od svojih akademskih susjeda. Međutim, izučeni zanati često nailaze na probleme s imidžom.

Atraktivni i zdravi poslovi wt$

Posljedice za industriju i obrtništvo

  • Borba za stručnu radnu snagu na tržištu rada postaje sve jača. Ako želite privući i zadržati radnu snagu u svojem poduzeću, morate ponuditi više od novca.
  • Poslovi u obrtništvu ili industriji moraju postati privlačniji, iako za takve poslove morate rano ustati i zasukati rukave. Tada će se više mladih odlučiti za budućnost u logistici, pekarstvu ili mehanici postrojenja.
  • Budući da radna snaga stari u mnogim tvrtkama, ključno je radna mjesta što više prilagoditi potrebama starijih zaposlenika i oblikovati ih na način da zaposlenici dulje ostanu učinkoviti. Istodobno, poduzeća bi trebala osigurati da mlađi zaposlenici sačuvaju svoje zdravlje.

Ergonomsko opremanje radnog mjesta kao pomoć protiv nedostatka novog naraštaja

Kako učiniti posao zabavnijim i zdravijim?
Atraktivni i zdravi poslovi wt$

Čini radna mjesta privlačnijima

Moderna, dobro opremljena i ergonomska radna mjesta pokazuju da poslodavci brinu o svojim zaposlenicima i da žele učiniti posao zabavnijim. Takva radna mjesta postaju privlačnija na tržištu rada. Uostalom, tko ne voli raditi na poslu na kojem se tijelo i um osjećaju dobro? Na kraju krajeva, time profitira imidž poslova u industriji ili obrtništvu.

Atraktivni i zdravi poslovi wt$

Čuva učinkovitost

Ergonomskim opremanjem radnog mjesta zaštitit ćete zaposlenike od ozljeda, bolova u leđima, oštećenja sluha i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Također ćete spriječiti skupocjeno izbivanje s posla i radnu nesposobnost te sačuvati učinkovitost svojih zaposlenika u bilo kojoj dobi, što će se odraziti i na financijama Vašeg poduzeća.

Atraktivni i zdravi poslovi wt$

Olakšava posao starijim zaposlenicima

Danas znamo da uz zdrav način života i sa 65 godina možemo biti u formi kao drugi s 25 godina. Ipak, sluh, vid i izdržljivost kralježnice obično s godinama slabe. Međutim, uz odgovarajuću opremu na radnom mjestu ta se ograničenja mogu kompenzirati. Tako stariji zaposlenici mogu iskoristiti svoje prednosti kao što je iskustvo stečeno tijekom desetljeća, široko znanje ili spremnost na preuzimanje odgovornosti.

Kako poboljšati ergonomiju na radnom mjestu?

Što točno znači ergonomsko opremanje radnog mjesta? Na primjer sljedeće:
Zdrave metode rada sada možete kupiti

Iskoristite priliku sada kako biste posao u Vašem poduzeću učinili zdravijim i privlačnijim. U našoj trgovini pronaći ćete velik izbor proizvoda koji rasterećuju kralježnicu, štite od buke, poboljšavaju klimu u prostoriji i imaju mnoge druge pozitivne učinke na kvalitetu rada. Najbolja stvar u tome: odmah ćete osjetiti razliku.

Savjeti za starije zaposlenike

Imate sve veći broj starijih zaposlenika? To ne mora biti nedostatak, pogotovo ako slijedite ove savjete:
Atraktivni i zdravi poslovi est

Potaknite zaposlenike mentalno

Omogućite zaposlenicima raznolikost, prilike za angažman i redovite intelektualne izazove. Tako ćete uvijek iznova poticati njihove male sive stanice.

Atraktivni i zdravi poslovi est

Ponudite školovanja

Organizirajte školovanja o zdravstvenim temama kao što su pravilna prehrana i savjeti za pravilno držanje tijela. Antistresni seminari pomažu zaposlenicima da se isključe, a sportske aktivnosti ih potiču na treniranje mišića i stvaranje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života.

Atraktivni i zdravi poslovi est

Potražite povratne informacije

Redovito pitajte svoje zaposlenike kako su i što možete poboljšati u svojem poduzeću. Time također pokazujete da poštujete svoje zaposlenike.

Atraktivni i zdravi poslovi est

Prilagodite vremenski raspored

Rad u smjenama i dugo radno vrijeme zahtjevni su i za mlađe zaposlenike. S godinama postaje sve važnije izbjegavati oboje i osigurati dovoljno perioda odmora. Što bolje u tome uspijete, Vaši će zaposlenici dulje ostati u formi i motivirani.

Slika kontakta

Kontaktirajte nas!

Za dodatna pitanja besplatno Vam stojimo na raspolaganju.