Equipped for remote working

5 praktičnih savjeta za više zdravlja u kućnom uredu

2021/02/23

Rad na daljinu za mnoge već odavno nije prijelazno rješenje. U sljedećim će godinama kućni ured sve više postati konkurencija radnom mjestu u tvrtki. Zato je krajnje vrijeme da si kod kuće sve lijepo uredite i razvijete rutine koje će Vam rad učiniti ugodnijim. Krenimo ovo proljeće zajedno ispočetka – uz naše savjete za više zdravlja u kućnom uredu.

Osuvremenite izgled svojeg radnog mjesta.

Dok je Vaš pisaći stol bio mjesto na kojem ste tu i tamo rješavali privatnu korespondenciju ili poreznu prijavu, nije morao ispunjavati visoke zahtjeve. Ali sada je to središte Vašeg radnog dana. Zato svoje radno mjesto u kući podvrgnite kritičkom preispitivanju:

 • Je li pisaći stol dovoljno velik?
 • Je li dobro organiziran ili na njemu ima puno stvari koje Vam odvlače pažnju?
 • Sviđa li Vam se Vaše radno mjesto vizualno, kakva je atmosfera, volite li tamo boraviti?
 • Ispunjavaju li stol i stolice ergonomske zahtjeve ili nakon kratkog vremena osjećate bolove

Ovo proljeće obrišite prašinu sa svojeg radnog mjesta. Ergonomska uredska oprema svježeg dizajna osnovna je stvar koja će Vam omogućiti da se u svojem kućnom uredu osjećate dobro. Dodatna oprema poput oslonaca za noge aktivira muskulaturu tijekom sjedenja, a u slobodno se vrijeme lako može sakriti ispod stola jer ne zauzima puno prostora. I pametna pomagala poput fleksibilnog držača tableta Vašem će radnom mjestu dati dodatnu vrijednost, a Vi ćete uživati dok ih upotrebljavate.

Pokrenite se.

Satima čamite pred monitorom pokušavajući pronaći položaj u kojem Vas ništa ne boli? To je otrov za Vaše tijelo i kreativnost! Ključ do više zdravlja u kućnom uredu zato je kretanje. Ustanite odmah i nastavite ovaj tekst čitati stojeći. Uz naše nastavke za pisaći stol to možete učiniti za svakim običnim pisaćim stolom.

Često ustajanje općenito je dobra ideja. Svakih 50 minuta uzmite 10 minuta pauze u koju ćete ugraditi sljedeće okrepljujuće aktivnosti:

 • Dobro se istegnite.
 • Lezite na trenutak i zatvorite oči.
 • Slušajte omiljenu glazbu. Možda se čak usudite pokrenuti svoje tijelo i zaljuljati se u taktu?
 • Iz kuhinje si donesite čaj ili čašu vode.
 • Završite s kratkom vježbom joge.

Kod kuće za razliku od (velikog) ureda imamo puno mogućnosti učiniti nešto dobro za sebe. Nitko Vas ne promatra, prostirka za gimnastiku ili krevet nisu daleko kad ih zatrebate i nitko Vas ne može spriječiti da produžite pauzu za ručak. Iskoristite prednosti vlastitog doma do maksimuma!

Udahnite svježinu.

Najvažniji alat koji Vam je potreban kako biste se dobro osjećali uvijek je uz Vas i posve je besplatan: Vaš dah. U kombinaciji sa svježim zrakom duboki udah i izdah nenadmašivi su. Vaš Vas dah može umiriti (tada produžite izdah) ili Vam može pružiti novu snagu i motivaciju ako ste trenutačno u krizi (tada produžite udah). Pokušajte sljedeće:

 • Najmanje jednom dnevno prošećite na 10 minuta. Pritom dišite duboko iz trbuha, a ruke pustite da se slobodno klate.
 • Redovito prozračujte kućni ured kako biste stari zrak zamijenili svježim. Osobe alergične na pelud mogu slobodno disati uz uređaj za pročišćavanje zraka.
 • Tijekom dana stalno pazite na disanje. Mnogi ljudi nesvjesno zadržavaju dah kad dobiju e-poruku ili pod vremenskim pritiskom dišu plitko i brzo. To je kontraproduktivno i samo će još više potaknuti stresnu reakciju.

5 praktičnih savjeta za više zdravlja u kućnom uredu wt$

Osigurajte si svježu energiju.

Bez praktične kantine u blizini mnoge osobe koje rade od kuće propuštaju ručak i samo si između videokonferencija priušte sendvič. Još gore: dok je kantina jako daleko, ormar sa slatkišima jako je blizu. Čokolada privlači i usput brzo nestane.

Nemojte upasti u tu tipičnu zamku, nego se radije počastite zdravim grickalicama i laganim, ali kvalitetnim ručkom. Ono čime se hranimo jako utječe na to kako se osjećamo. Zato pazite na to da Vam prehrana u kućnom uredu daje svježu energiju. Orašasti plodovi, salate, integralne žitarice, voće i povrće nadohvat ruci olakšavaju zdravu prehranu i uz njih slatkiši nemaju šanse.

5 praktičnih savjeta za više zdravlja u kućnom uredu wt$

Redovito se isključite s mreže.

Tko radi izvan vlastita četiri zida, lakše mu je održati ravnotežu između posla i privatnog života. Zahvaljujući prostornoj odvojenosti uvijek se zna radite li trenutačno ili ne. U kućnom se uredu pak rad i slobodno vrijeme spajaju. Tko prijepodne skrbi o djetetu, navečer će opet sjesti za prijenosno računalo.

Fleksibilnost ima svoju cijenu. Ako potencijalno možete uvijek raditi, uvijek morate biti i dostupni, zar ne? Ne! I u kućnom si uredu priuštite vremena kad ćete zaboraviti posao i dopustiti duši da odluta. Nitko Vam neće uzeti za zlo ako na neku e-poruku odgovorite nešto kasnije. Radite i živite u vlastitom ritmu, sa zdravim pauzama koje će Vam goditi.

Za voditelje vrijedi: iskažite povjerenje svojem timu i povedite dobrim primjerom tako što ćete s vremena na vrijeme odgovorno isključiti svoje uređaje.

Svoj tim i u kućnom uredu želite opremiti ergonomskim uredskim stolicama i drugom opremom za zdrav i ugodan rad? Bacite pogled na našu trgovinu za kućni ured ili nam dopustite da Vas osobno savjetujemo. Bit će nam drago ako nam se javite!

5 praktičnih savjeta za više zdravlja u kućnom uredu mg$

Kontaktirajte nas!

Za pitanja Vam besplatno stojimo na raspolaganju