Povratak
Savjetnik za proizvode Ured

Važna objašnjenja za okretne stolice - sjedenje po mjeri

Što je dobra uredska okretna stolica?

Optimalna interakcija površine za sjedenje, naslona za leđa, mehanike i naslona za ruke odlikuju pravu uredsku okretnu stolicu. Ovisno o opterećenju te komponente moraju biti optimalno usklađene. U sprječavanju tegoba s leđima odabir pravog namještaja za sjedenje od odlučujuće je važnosti. Troškovi koji nastaju zbog dugogodišnjeg, pogrešnog sjedenja ogromni su.

Za Vas smo pronašli 4 grupe korisnika i odabrali smo odgovarajuće uredske okretne stolice.

1. Standardne okretne stolice

Za povremeno sjedenje na radnom mjestu, primjerice kod promjene radnog mjesta ili na radnim mjestima koja se koriste tu i tamo. Ovdje su u prvom planu povoljna rješenja. Standardna oprema, namještanje visine sjedenja i namještanje nagiba naslona za leđa ovdje je najčešće dovoljno.

 • Namještanje visine naslona za leđa
 • Namještanje nagiba naslona za leđa
 • Lumbalna potpora
Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

2. Okretne stolice s potporom za kralježnicu

Za ljude koji iz zdravstvenih razloga trebaju posebnu stolicu. Važno je da se te stolice počnu koristiti dovoljno rano. Kod ovih okretnih stolica kosa površina za sjedenje podupire zdjelicu čime ograničava rotaciju zdjelice. Lumbalna potpora brine se za dodatno podupiranje u lumbalnom području kako bi kralježnica bila u prirodnom položaju slova S te da bi opterećenja bila što manja.

Važan je pokretni otvoreni kut sjedenja koji tijelo automatski dovodi u uspravan položaj.

 • Namještanje visine naslona za leđa
 • Korito za sjedenje s potporom za kralježnicu
 • Sinkrona mehanika/mehanika sa stalnim kontaktom
 • Lumbalna potpora
 • Namještanje protuutega
Leksikon zdravog sjedenja u uredu ha&

3. Udobne okretne stolice

Za radna mjesta na kojima se pretežito radi u sjedećem položaju, npr. na radnim mjestima referenta ili u odjelu za IT. Dugotrajno sjedenje postavlja velike izazove pred okretne stolice. Ovdje je posebno važna mehanika. Sinkrona mehanika jamči dinamično sjedenje. Naslon za leđa slijedi gornji dio tijela te rasterećuje kralježnicu. Što je naslon za leđa viši, rasterećenje je veće. Nasloni za ruke djeluju kao dodatne potpore.

 • Namještanje visine naslona za leđa
 • Sinkrona mehanika/mehanika sa stalnim kontaktom
 • Nasloni za ruke, eventualno s mogućnošću namještanja visine
 • Namještanje protuutega
 • Lumbalna potpora
Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

4. Direktorska stolica

Reprezentativni okvir za direktorski ured. Meka presvlaka stvara ugodan osjećaj pri sjedenju, čak i do kasno u noć. Visoki naslon za leđa i nasloni za ruke podupiru cijeli gornji dio tijela. Zbog njihajuće mehanike premješta se težište. U ovom ćete području svakako pronaći i odgovarajuće stolice za goste.

 • Visoki naslon za leđa
 • Mekana presvlaka stolice
 • Njihajuća mehanika
 • Nasloni za ruke
 • Namještanje protuutega
Leksikon zdravog sjedenja u uredu ha&

Informacije o ispravnom sjedenju na uredskim okretnim stolicama

Kako biste u načelu ispravno sjedili, vodite računa o sljedećim uputama:

Ispravna visina sjedenja

Ispravna visina sjedenja namještena je kad između natkoljenice i potkoljenice uz stopala potpuno spuštena na tlo nastaje kut od min. 90° (pravi kut).


Položaj sjedenja

Za ispravno sjedenje treba koristiti cijelu površinu za sjedenje do naslona za leđa. Često treba mijenjati položaj sjedenja. Recept je aktivno sjedenje čime se sprječavaju glavobolja i bolovi u leđima, problemi sa srcem i krvotokom.


Nasloni za ruke

Dodatno rasterećenje nude nasloni za ruke. Oni pri dugotrajnom sjedenju rasterećuju ramena. Nasloni za ruke s mogućnošću namještanja visine služe za optimalno prilagođavanje i individualne dimenzije tijela. Za rad s tipkovnicom preporučuje se samo ograničeno.


Naslon za leđa

Blagi protutlak naslona za leđa trebao bi se osjetiti u svakom položaju sjedenja. Ako je naslon za leđa namješten premekano, on neće ispuniti svoju potpornu funkciju. Ako je namješten pretvrdo, sjedit ćete ukočeno i neudobno.


Postolje

Svi modeli okretnih stolica imaju sigurnosnu plinsku oprugu za namještanje visine sjedenja i stabilno križno postolje s 5 nogu.


Kotači

Okretni kotači serijski su izrađeni za tepihe. Kotači za tvrde podloge mogu se dobiti uz malu nadoplatu. Okretni kotači koče ovisno o opterećenju u skladu s normama DIN EN 12527 + DIN EN 12529.


O sigurnosti

Za sve uredske okretne stolice vrijedi norma DIN-EN 1335. Ona određuje dimenzije, uporabna svojstva i ispitne postupke za okretne uredske stolice. Sigurnosna plinska opruga osigurana je plinskom oprugom. Križno postolje s 5 nogu sprječava prevrtanje.

Ispravno korito sjedala

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Standardno sjedalo

Dobro sjedenje ne mora biti skupo. Ergonomski oblikovano sjedalo s presvlakom i plastičnim postoljem.

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Koritasto sjedalo

Udobno i pri dugotrajnijem sjedenju. Duboki i široki koritasti oblik s dodatnom potporom za zdjelicu.

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Konturno sjedalo

Tako dugotrajno sjedenje može biti užitak! Prednji dio sjedala oblikovan je tako da se koristi cijela površina za sjedenje. Stražnji dio sjedala jako se uzdiže te učinkovito podupire zdjelicu.

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Sjedalo s potporom za kralježnicu

Udobno i zdravo sjedenje, svaki dan. Prednji dio sjedala oblikovan je tako da se koristi cijela površina za sjedenje. Stražnji dio sjedala jako se uzdiže te učinkovito podupire zdjelicu.

Namještanje visine sjedala

Namještanje visine sjedala provodi se pomoću plinske opruge koja omogućuje individualnu visinu sjedenja. Optimalni kut za ispravno držanje je 90° između natkoljenice i potkoljenice.

Mehanika sjedala

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Stalni kontakt

Idealno za sjedanje s intenzivnim pokretima. Naslon za leđa neprestano slijedi pokrete gornjeg dijela tijela. Diskovi se rasterećuju. Stalni kontakt je posebno dobar u kombinaciji s prilagođavanjem protutlaka težini vlastitog tijela.

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Sinkrona mehanika

Sinkrona mehanika omogućuje istovremeno prilagođavanje sjedala i naslona za leđa pokretima korisnika. Oba elementa kreću se sinkrono u međusobnom odnosu. Kao i kod stalnog kontakta, korisna može biti individualna mogućnost prilagođavanja težini tijela. U kombinaciji sa sjedalom s potporom za kralježnicu i povišenim naslonom za leđa do izražaja posebno dolaze njegove jake strane. Blokiranje je kod ovog sustava koji je usmjeren na dinamično sjedenje moguće, ali nije nužno.

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Njihajuća mehanika

Kod ovog sustava za sjedenje kut između sjedala i naslona za leđa uvijek je isti. Individualna mogućnost namještanja težini tijela i ovdje ima smisla. Blokiranje se pritom provodi u horizontalnom položaju.

Leksikon zdravog sjedenja u uredu wt$

Mehanizam koljena

Prilikom naslanjanja mehanika djeluje poput koljenog zgloba. Noge ostaju na tlu, a cijelo se sjedalo spušta unatrag. Nagib sjedala može se namjestiti prema individualnoj težini.

Namještanje nagiba sjedala

Dodatna funkcija koja se može posebno dobro iskoristiti kod problema s diskovima. Nagib cijele površine za sjedenje može se varijabilno namjestiti tako da se zbog kuta sjedalo može koristiti kao potpora za zdjelicu. Namještanje naslona za leđa ne ovisi o tome.

Naslon za leđa

Visina naslona za leđa

Naslon za leđa podupire kralježnicu kako bi se postiglo rasterećivanje mišića i kostiju. Ako se ustraje u pogrešnom položaju za sjedenje, sile koje negativno djeluju na kralježnicu mogu imati loš utjecaj na držanje. Visinu naslona za leđa treba birati prema kriterijima koji ovise o funkciji. Niski naslon za leđa dovoljan je ako se dnevno sjedi do 2 sata. Ako sjedite do 4 sata, preporučuje se srednja visina, a za više od 4 sata visoki naslon za leđa.


Lumbalna potpora

Potrebna je kako bi se kralježnica dovela u ergonomski položaj u kojem je rasterećena. Lumbalna potpora zbog oblika naslona za leđa djeluje preventivno na zdravstvene probleme u području kralježnice.


Namještanje visine

Namještanje visine provodi se pomoću plinske opruge. Sjedalo se ručicom može prilagoditi odgovarajućoj visini tijela.

Naši najbolji proizvodi iz ovog savjetnika
Relevantno
Količina proizvoda: 124
Naše najbolje kategorije iz ovog savjetnika