Povratak
Savjetnik za proizvode Okoliš

Sredstva za hladno čišćenje

Sredstva za hladno čišćenje na bazi ugljikovodika mogu uklanjati brojne organske prljavštine koje se teško čiste, kao npr. ulja i masti, katran ili sasušene voskove.

Način funkcioniranja

Zahvaljujući površinskoj napetosti i izvrsnim svojstvima puzanja ona prodiru čak i u najmanje međuprostore. Prema geslu »klin se klinom izbija«, sredstvo za hladno čišćenje na bazi ugljikovodika odvaja nečistoće, podvlači se ispod prljavštine i miješa se s uljima i mastima te se jednostavno ispire ili oslobađa kistom.

Sredstva za hladno čišćenje wt$

Sl.: sredstvo za čišćenje podvlači se pod prljavštinu i odvaja je od površine

Još dva plusa idu u prilog sredstvima za hladno čišćenje, a to su neškodljivost sa stajališta radne medicine i higijene te mali potencijal ugrožavanja. Oboje se u pravilu može dokazati potvrdama o neškodljivosti, vještačenjima kompatibilnosti s kožom i mjerenjima graničnih vrijednosti na radnom mjestu.

Moderna sredstva za hladno čišćenje s krugom za recikliranje odlučujući su doprinos izbjegavanju opterećenja okoliša kroz smanjenje otpada, uštedu resursa i minimiziranje rizika.

Što su sredstva za hladno čišćenje?

Sredstva za hladno čišćenje su proizvodi na bazi ugljikovodika - sastavnog dijela nafte. U nafti koja dolazi izravno iz izvora još se nalaze svi prirodni sastojci. Uz udjele vode ili metala uglavnom su to ugljik i vodik, odn. njihove različite molekularne strukture - kao npr. parafini, nafteni i aromati.

Već na sustavu za transport nafte ta se sirovina prvi put čisti (filtrira, centrifugira i determinira) sve dok se voda i metalni spojevi ne odvoje od nafte. Tako nafta postaje sirovom naftom.

Za dobivanje kvalitetnijih proizvoda kao što su gorivo za benzinske motore, loživo ulje ili sredstva za hladno čišćenje sirova se nafta postupcima izlučivanja kao što su destilacija i rafinacija nadalje prerađuje u mineralno ulje. Za razliku od svojih prethodnika, mineralno ulje većim se dijelom sastoji još samo od tri molekularne strukture ugljikovodika.

Zato su sredstva za hladno čišćenje na bazi ugljikovodika savršena za odmašćivanje onečišćenja i slojeva proizvoda na bazi mineralnih ulja. A zahvaljujući ugljikovodičnoj bazi mogu se gotovo 100% reciklirati.

Naše najbolje kategorije iz ovog savjetnika