Povratak
Savjetnik za proizvode Ured

Smjernice za opremanje radnog mjesta

Je li Vaš zaslon na ispravnoj visini? Je li radna površina dovoljno velika? Smetaju li Vam odrazi na površini? Pružaju li stolovi dovoljno mjesta za Vaše noge? Osnove opremanja radnog mjesta: na ovaj ćete način raditi zdravije i učinkovitije.

Moderna uredska oprema jamči zaštitu zdravlja

Zaštita zdravlja u interesu je svakog pojedinca; to je isto tako i poduzetnička želja s najvišim prioritetom jer bolesti, odn. posljedični prekida rada tvrtki uzrokuju visoke troškove. Prema izjavi Saveznog udruženja zdravstvenih osiguranja u tvrtkama (BKK-Bundesverband), 1999. godine svaki je član u prosjeku imao 16 radnih dana izostanaka s posla.

Više od četvrtine (27,2%) svih izostanaka uzrokovala su oboljenja mišića i kostiju tipična za ured. Te brojke potvrđuju da je zaštita zdravlja u uredu nužno potrebna jer je uredski posao povezan s velikim mentalnim opterećenjima. Tu nastupa ergonomsko-humano planiranje radnog mjesta i prostora s ciljem smanjenja opterećenja za čovjeka. Posao je to koji se temelji na važećim pravilnicima o uređenju radnog mjesta u uredu.

Smjernice za opremanje radnog mjesta wt$

Evo nekoliko važnih primjera:

 • Sjedenje u nepokretnom položaju tijela opterećuje mišiće i kralježnicu. Ergonomski dobro koncipirane radne stolice potiču »dinamično sjedenje« te sprječavaju teške posljedice po zdravlje i kvalitetu rada.

 • Pogrešne radne visine dovode do zgrčenog držanja tijela. Radna mjesta s mogućnošću namještanja radne visine svakom čovjeku nude mogućnost optimalnog položaja pri sjedenju.

 • Nedostatak kretanja negativno utječe na dinamiku tijela i duha; time se smanjuju aktivnost mišića i cirkulacija krvi te se ugrožava elastičnost diskova. Radna mjesta koja potiču kretanje sprječavaju troškove nastale zbog bolesti i njezinih posljedica. U to se ubrajaju i dovoljno velike površine za kretanje na radnom mjestu, ali i u prostoriji.

 • Izravno zasljepljivanje ili odraz na zaslonu negativno djeluju na čovjekov vid. Položaj zaslona u kojem nema zasljepljivanja stoga je obvezujuće propisan.

 • Nedostatna ili pogrešna rasvjeta u prostoru ima slične posljedice. Treba je prilagoditi poslovima i rasporedu radnih mjesta.

 • Vizualne i akustične smetnje ometaju koncentraciju te su »predprogramirani« izvori grešaka. Akustični zidni sustavi čine i veće prostorije komfornijima.
Smjernice za opremanje radnog mjesta wt$

Vrhunska uredska oprema nudi brojne mogućnosti za održavanje i poticanje ljudskog potencijala. Ona jamči preventivnu zaštitu zdravlja, potiče motivaciju i angažman djelatnika te smanjuje troškove bolesti i njezinih posljedica.

Izgled radnih mjesta određuju Uredba o poslovima koji se obavljaju pred zaslonima (BildschirmarbV) i drugi relevantni pravilnici koji u najvažnijim detaljima podupiru i konkretiziraju spoznaje iz područja znanosti o radu i struke.

Važna pravila za uređenje radnog mjesta

Podrška - ne prepreka

 • Obvezna propisana radna površina je 1,28 m²:
 • Radna mjesta s jednom površinom = 1600 mm širine x (na svakom mjestu) 800 mm dubine
 • Kombinacije ukupno 1,28 m², (na svakom mjestu) 800 mm dubine
 • Iznimka: radna mjesta na kojima je potrebna mala radna površina smiju se smanjiti na najmanje 1200 mm širine.
 • Radna visina nije isto što i visina stola. Individualna radna visina ovisi o pojedincu.
 • Maksimalna radna visina ne bi trebala prelaziti 750 mm
 • Radna mjesta s promjenjivom visinom moraju imati područje namještanja od najmanje 680 do 760 mm
 • Radna visina za poslove koji se obavljaju rukama i poslove koji se obavljaju za zaslonom mora biti ista, razliku u visini treba izjednačiti spuštanjem radne površine

Kretanje da, opasnost ne!

Površina koja omogućava slobodno kretanje na »osobnom radnom mjestu« od minimalno 1,5 m², na svakom mjestu mora biti široka najmanje 1 m i duboka najmanje 1 m. Druge površine ne smiju predstavljati nikakve smetnje osim kod pristupa osobnom radnom mjestu te funkcijskim površinama namještaja na vlastitom radnom mjestu, ako time ne nastaju mjesta na kojima postoji opasnost od porezotina, prignječenja ili udarca.

Sloboda za noge - sloboda kretanja

Slobodan, nezatrpani prostor za noge na radnom mjestu mora biti širok najmanje 600 mm, a visok 650 mm (još bolje 690 mm). Radna mjesta i prostor treba urediti za stalnu promjenu položaja - za sjedenje, stajanje i kretanje.

Uređivanje radnih mjesta sa zaslonima

Vrstu radnog mjesta treba odabrati prema vrsti posla

 • za čisti posao na zaslonu - radna mjesta s jednom površinom
 • za miješane radove - radna mjesta s jednom ili više površina


Kutove radnog mjesta birajte prema vrsti posla:

 • poslovi na računalu - optimalno 90° ili 45°, radna površina za strojeve spuštena u odnosu na površinu za ručne poslove
 • poslovi s papirima - 30° i 60° u redu, 45° optimalno, obje radne površine u istoj visini

Uvijek na najboljoj visini
Prvi redak na zaslonu maksimalno u visini očiju.

Zasljepljivanje nema šanse
Izbjegavajte izravno zasljepljivanje ili zasljepljivanje zbog odraza: iza zaslona te iza leđa korisnika ne smiju se nalaziti prozori ni svijetla ili osvijetljena površina. Pravi omjer svjetlosti i kontrasta. Smjer gledanja korisnika mora biti paralelan sa smjerom prozora.

Vidjeti, a ne pogađati

Reguliranje osvijetljenosti okruženja: obvezno je propisan sustav za zaštitu od svjetla s mogućnošću namještanja. Zaslon po mogućnosti postavite dublje u prostoru, više prema sredini.

Naši najbolji proizvodi iz ovog savjetnika
Relevantno
Količina proizvoda: 77