Povratak
Savjetnik za proizvode Ured

Osnove ispravnog odabira trezora

A: Koje vrijedne stvari želite osigurati? B: Koliko velik mora biti trezor? C: Gdje želite smjestiti trezor?

Koje vrijedne stvari želite osigurati?

  • Privatna upotreba (npr. nakit, gotovina, dokumenti od osiguranja)
  • Komercijalna upotreba (npr. gotovina, bilance, prometne dozvole vozila, važni ključevi i mediji s podacima)

U miru izradite popis svih stvari, odn. dokumenata koje želite zaštititi u trezoru. Pritom planirajte i nove vrijedne predmete u budućnosti. Iznenadit ćete se kad vidite da Vam je ipak potrebno značajno više prostora no što ste u početku mislili. Pri odabiru pravog trezora važna točka treba biti i razred sigurnosti, odn. zaštita od provale i požara. Šteta u slučaju požara može biti ogromna! Gubitak određenih dokumenata u požaru može čak i ugroziti egzistenciju poduzeća! Zato biste dok odlučujete o kupnji svakako trebali promisliti i o tome.

Zaštita od vatre

Uz zaštitu od provale - u komercijalnoj, ali i privatnoj uporabi - ispitana bi zaštita od vatre trebala imati veliku važnost. Ovdje treba ispitati je li dovoljna lagana zaštita od vatre LFS30P u skladu s europskom normom prEN 15659 ili je nužna pojačana zaštita od vatre S60P, S120P, odn. S60DIS ili S120DIS u skladu s europskom normom EN 1047-1. Svi vatrootporni ormari imaju odgovarajuća punjenja i specijalne brtve.

Prilikom ispitivanja u skladu s LFS30P ormari se 30 minuta zagrijavaju do 840 °C. U toj fazi testiranja maksimalno povećanje temperature u unutrašnjosti ormara ne smije prelaziti 150 °C (nije prikladno za vrste papira kod kojih se gube podaci na temperaturama ispod 170 °C). Ormari se nakon zagrijavanja vade iz peći i time je testiranje završeno.

Kod ispitivanja u skladu s S60P, S120P, odn. S60DIS, S120DIS us kladu s EN 1047-1 ormari se 1, odn. 2 sata zagrijavaju do 1090 °C i podvrgavaju se testu pada s visine od 9,15 m (za simulaciju rušenja stropa). Kod ovog testa ormari ostaju u peći do kraja faze hlađenja. To može potrajati i do 24 sata! Kod ormara S60P i S120P tijekom zagrijavanja i hlađenja temperatura u unutrašnjosti u odnosu na početnu temperaturu od 20 °C ni na jednom mjestu ne smije prelaziti 170 °C! Kod ormara s S60DIS, odn. S120DIS temperatura u unutrašnjosti na početku ispitivanja je 20 °C, a nakon zagrijavanja od 1, odn. 2 sata i kasnijeg hlađenja ne smije prelaziti graničnu vrijednost od 50 °C (to je fizička granica za magnetne i optičke nosače podataka). Tijekom cijelog ispitivanja relativna vlažnost zraka ne smije prelaziti granicu od 85%!

Gdje želite smjestiti trezor?

Ugradnja u zid

Zidni trezori nude vrlo dobru zaštitu od provale, pri čemu treba uzeti u obzir da se odgovarajuća razina sigurnosti može osigurati samo ako je trezor sa svih strana okružen betonom debljine 10 cm. Kod dubokih trezora za registratore odabir zbog toga može biti problematičan. Ovdje treba odabrati dovoljnu visinu i širinu trezora.

Ugradbeni trezori za namještaj

Ovi se trezori mogu usidriti u ormar na stražnju stijenku, odn. u dno ako im vlastita težina za privatnu uporabu ne prelazi 200 kg, a za poslovnu uporabu 300 kg.

Stojeći trezori

Ovi ormari u pravilu u usporedbi sa zidnim trezorima i ugradbenim trezorima za namještaj imaju značajno veći volumen. U tu kategoriju između ostalog spadaju ormari za oružje, poslovni trezori, ormari za dokumente te vatrootporni ormari.

Naši najbolji proizvodi iz ovog savjetnika
Relevantno
Količina proizvoda: 36
Naše najbolje kategorije iz ovog savjetnika