Povratak
Savjetnik za proizvode Okoliš

Obrada i njega namještaja i uređaja od nehrđajućeg čelika

Nehrđajućim čelikom nazivaju se nemagnetični CrNi čelici i magnetični Cr čelici s najmanje 12% kroma.

Razlog otpornosti na koroziju nehrđajućih čelika je pasivni sloj koji nastaje dolaskom kisika na površinu metala. Za to je dovoljan kisik iz zraka. Ako se taj pasivni sloj ošteti mehaničkim djelovanjem ili se kemijski uništi te se ponovno stvaranje pasivnog sloja spriječi odvođenjem kisika, tada i kod nehrđajućeg plemenitog čelika dolazi od oštećenja uslijed korozije. Osim toga nehrđajući plemeniti čelici nisu potpuno otporni na neke kemijske spojeve među koje spadaju npr. solna kiselina, sumporna kiselina i natronska lužina.

Teški slojevi prljavštine sa solima koje sadrže klor ili hrđom u određenim okolnostima mogu s vremenom na površini čelika dovesti do promjene boja ili korozija.

U rukovanju namještajem i uređajima od nehrđajućeg plemenitog čelika zato treba voditi računa o sljedećim načelima

Površinu nehrđajućeg plemenitog čelika treba održavati čistom i treba osigurati pristup zraka. Djelovanjem određenih radom uvjetovanih naslaga zbog nedostatka kisika može doći do korozije. Takve tragove uporabe i ostatke sredstva za čišćenje treba odmah ukloniti.

Površina nehrđajućeg plemenitog čelika mora ostati neoštećena. Oštećenja nastala tijekom korištenja, čišćenja ili popravljanja tvrdim, osobito metalnim predmetima od materijala koji nije otporan na koroziju treba izbjegavati.

Upute o održavanju nehrđajućeg čelika ha&

Površina nehrđajućeg plemenitog čelika ne smije dulje vremena biti u kontaktu s normalnim, hrđajućim čelikom ili željezom. Ako nehrđajući čelik dođe u kontakt sa željezom ili običnim čelikom, npr. strugotinama od turpijanja, čeličnom vunom, ostacima žičanih četki ili vodom koja sadrži željezo, nastat će kemijski elementi koji će dovesti do korozije koja će se nastaviti samostalno širiti.

Koroziju koja je donesena s drugih mjesta treba odmah bez iznimke ukloniti blagim abrazivnim sredstvima ili finim brusnim papirom. Jača korozija može se ukloniti bajcanjem. Zbog opasnosti koje su s tim povezane takve postupke smije obavljati samo obučeno osoblje.

Nakon svake uporabe potrebno je očistiti uređaje ili ugradne dijelove. Isto vrijedi i za stolne ploče te druge dijelove od nehrđajućeg plemenitog čelika. Za čišćenje nehrđajućeg plemenitog čelika koristite samo sredstva za čišćenje bez aktivnog klora! Treba izbjegavati sve vrste abrazivnih prahova te sredstva za čišćenje koja sadrže klor ili druga sredstva za čišćenje s izbjeljivačem.

Ako je potrebno mehaničko čišćenje, ne smiju se koristiti metalni uređaji za čišćenje, već četke s plastičnim ili prirodnim dlakama, sredstva za čišćenje plastike, spužve i slično. Čišćenje uvijek treba obavljati s dovoljnom količinom vode. Nakon svakog čišćenja potrebno je temeljito ispiranje čistom vodom.

Treba obratiti pozornost na to da se korištena sredstva za čišćenje u potpunosti uklone i iz kutova i nedostupnih mjesta. Na kraju je potrebno osušiti površine od nehrđajućeg čelika.

I pare od kiselina koje nastaju npr. tijekom čišćenja pločica preparatima koji sadrže kiseline dovode do oštećenja nehrđajućeg čelika. Ako nehrđajući dijelovi od nehrđajućeg čelika slučajno dođu u kontakt sa solnom kiselinom ili proizvodima koji sadrže solnu kiselinu, odmah ih treba temeljito isprati vodom!

Prljavština koja čvrsto prianja (vlažna, masna prljavština)

Pranje sintetičkim sredstvima za čišćenje uz dodavanje blagog sredstva za poliranje ili abrazivnog sredstva. Dijelove koji su polirani do visokog sjaja treba obrađivati pažljivo jer gruba abrazivna sredstva mogu ostaviti ogrebotine i mutna mjesta. Brušene površine bez daljnjega se mogu čistiti uobičajenim abrazivnim sredstvima, a kod tvrdokornih slučajeva čak i sredstvima marke Scotch-Brite. Ipak treba paziti da se trlja u smjeru brušenja.

Mrlje od vode

Talozi od osušene vode iz slavine nisu štetni, ali mogu ispolirane površine učiniti neuglednima. Ako nije dovoljno otiranje uobičajenim sredstvom za čišćenje (npr. Antikal), mrlje će sigurno nestati uz pomoć octa ili razrijeđene fosforne kiseline. Sušenje očišćenih, ali još mokrih poliranih površina sprječava nastajanje mrlja od vode.

Temperature

Stolne ploče od nehrđajućeg čelika ojačane su profilima od nehrđajućeg plemenitog čelika ili pločama od iverice. Predmeti topliji od 100 °C ne smiju se postavljati izravno na stolnu ploču.

Dezinfekcija

Pod dezinfekcijskim sredstvima podrazumijevaju se sredstva prikladna za suzbijanje patogenih mikroorganizama. U njih spadaju bakterije, virusi, spore, gljivice i plijesni. Područja primjene uz kožu i odjeću osobito su uređaji i prostorije. Dezinfekcijska sredstva moraju djelovati baktericidno, fungicidno, virucidno i sporicidno, tj. mikrobicidno. Zbog raznovrsnih zahtjeva koje dezinfekcijska sredstva moraju ispuniti, u obzir dolaze samo malobrojni tipovi tvari.

Treba koristiti proizvode koji su navedeni u popisu Njemačkog društva za higijenu i mikrobiologiju (Deutsche Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie - DHGM).

Naši najbolji proizvodi iz ovog savjetnika
Relevantno
Količina proizvoda: 96