Povratak
Savjetnik za proizvode Okoliš

Mikrovlakna u čišćenju

Mikrovlakna imaju prosječni promjer od približno 5 - 7 µm, zbog čega su upola tanja od pamučnih vlakana. Zato mikrovlakna mogu puno bolje iz međuprostora uklanjati onečišćenja kao što su bakterije, virusi i spore. Time se omogućuje održavanje higijenske čistoće u brojnim područjima.

Mikrovlakna u čišćenju 298

Sl. 1: pamuk

Mikrovlakna u čišćenju 299

Sl. 2: mikrovlakna

Osim toga, zbog malog promjera krpa sadrži puno više niti te zbog toga i bolje čisti. Razlog tomu je i usporedivo veliki broj dodirnih točaka između tekstila i površine koja se čisti te velik broja kapilara koji proizlazi iz strukture krpe. Velik broj međuprostora koji nastaju zbog strukture vlakana omogućuje prihvaćanje još većeg broja čestica prašine.

Mikrovlakna se općenito odlikuju vrlo dobrim svojstvima čišćenja. Zbog strukture krpe nije Vam potrebno sredstvo za čišćenje ili je potrebna samo mala količina. To nema samo pozitivan učinak na Vaše troškove već i u okviru odgovornosti za održivost daje svoj doprinos zaštiti okoliša. Odustajanjem od kemijskih sredstava ili vrlo umjerenim korištenjem kemikalija na površini koja se čisti zaostaje vrlo malo ostataka. Takvo manje opterećenje može biti od prednosti upravo za osjetljive ljude, odn. alergičare. Osim toga, zbog dobrih svojstava čišćenja, osoblje koje radi na čišćenju treba manje vremena te stoga i manje napora.

Budući da kod mikrovlakana uz odgovarajuće trenje dolazi do elektrostatičnog naboja, ti su tekstili iznimno prikladni i za suho čišćenje.