Povratak
Savjetnik za proizvode Pogon

DIN EN 131-1+2 – norma koju morate poznavati.

Izmjene normi i njihove posljedice na ljestve za naslanjanje dužine preko tri metra.

Stavljate li djelatnicima u svojem poduzeću na raspolaganje tehniku za penjanje? Tada biste do 01.01.2018. trebali provjeriti i eventualno zamijeniti svoje ljestve za naslanjanje. K tomu također možete provjeriti koju razinu opasnosti Vaše stare ljestve predstavljaju. U slučaju dvojbe najbolje je da odmah prijeđete na novi model.

Zašto je ta norma promijenjena?

Dva dijela norme DIN EN 131-1 i DIN EN 131-2 izmijenjena su kako bi se dodatno povećala sigurnost u radu s tim vrstama ljestvi te kako bi se diljem Europe smanjila opasnost od nezgoda. To znači da u cijeloj Europi vrijede isti sigurnosni standardi za ljestve za naslanjanje.

Europski odbor za normizaciju CEN suglasan je: izvedba, konstrukcija i označavanje ljestvi mora ispunjavati iste smjernice, bez obzira na to je li riječ o Stuttgartu, Parizu ili Milanu. I uputa za ljestve mora biti strukturirana u skladu s normama. U normi DIN EN 131-2 ljestve se dijele u dvije kategorije: »profesionalne« za komercijalnu i »neprofesionalne« za privatnu uporabu. Ljestve za komercijalnu uporabu moraju ispunjavati strože smjernice.

Izmjene u normi DIN EN 131 wt$

A što Vi imate od toga?

Manje nezgoda na radu – to je velika prednost za svako poduzeće. Tu su i druge: ako radite diljem Europe, Vi i Vaši djelatnici možete se pouzdati u to da su ljestve posvuda jednako sigurne. Kada kupite ljestve koje su certificirane prema normi DIN EN 131 također ste pravno osigurani – prema europskim pravnim propisima. I najbolje od svega: budući da su ljestve proizvedene u skladu s normom kvalitetne, čvrste i dugovječne, dugo ćete ih koristiti i morat ćete razmišljati samo o tome da ih svake godine provjerite.

Koji su zahtjevi koje ljestve moraju ispunjavati prema normi DIN EN 131-1+2?

Svi nosivi dijelovi ljestvi za naslanjanje dužine preko tri metra trebaju proširenje koje se može ostvariti poprečnim nosačima ili konusnom izvedbom. To za višenamjenske i klizne ljestve koje su u uvučenom stanju također duže od tri metra znači da se dijelovi ljestvi koji se mogu skinuti, primjerice gornje ljestve, više ne mogu skinuti i koristiti pojedinačno ili također moraju biti standardno prošireni.

Možete ih i nadograditi

Ako su Vaše ljestve prikladne za proširenje u skladu s normom, možete montirati poprečni nosač. Ali prije nego što se odlučite za to, morate izvršiti provjeru razine opasnosti. O tome jesu li neke ljestve još uvijek upotrebljive odlučit će stručna ispitna ustanova. Dobit ćete evaluacijski list koji svakako trebate sačuvati kao potvrdu.

Uostalom, kod nas možete dobiti i ljestve za naslanjanje koje su proizvedene prema najnovijim normama, kao i nosače za nadogradnju.

Naše najbolje kategorije iz ovog savjetnika