Projekt Nano Dimension

3D uredi za 3D ispisivanje

Moderan dizajn radnog mjesta ne donosi samo produktivne i motivirane djelatnike – poslodavci također profitiraju od veće lojalnosti zaposlenika. To je svakako dobra investicija u vremenima kada nedostaje kvalificiranih djelatnika. Naš klijent Nano Dimension također je dijelio ovo mišljenje te je naručio usluge planiranja i opremanja svog uredskog prostora od poduzeća kaiserkraft.

Projekt

Nano Dimension GmbH inovativno je izraelsko poduzeće u području aditivne proizvodnje koje proizvodi strojeve za aditivno proizvedenu elektroniku (Additively Manufactured Electronics; AME). Proizvode elektroniku 3D ispisivanjem u postupku Multi Jet.

Poduzeće Nano Dimension snažno se širi i u 2023. otvara u Njemačkoj, Münchenu, novu lokaciju s 50 djelatnika…a to je tek početak.

Projekt Nano Dimension wt$

Zadaci

Poduzeće kaiserkraft angažirano je za uređenje poslovne zgrade u prizemlju i na trećem katu. Trebalo je iznova osmisliti raspored prostorija i površina kako bi se dobio moderan i produktivan radni prostor: otvoreni uredski prostor, radna mjesta, konferencijske prostorije i čajna kuhinja.

Rješenje

Engleski pojam »new work«, odnosno novi rad, zvuči moderno i u trendu. No zapravo je stara stvar i ne znači ništa drugo doli dobar rad: u timu, fleksibilno, individualno i u najboljim mogućim uvjetima. Upravo to smo omogućili.

Mi smo bili zaduženi za čitavo uređenje: prilagođeno individualnim potrebama i fiksnom proračunu, uključujući koncept uređenja koji će osigurati puno trenutaka inspiracije u novom radnom prostoru.

Poseban izazov

Moderna, ugodna radna mjesta »zaslužna« su za opušten i uspješan tim. Također za to da djelatnici žele raditi i da ostaju duže. Stoga je poduzeću Nano Dimension bilo veoma važno da njihove specifikacije i zahtjevi u pogledu tehnologije i dizajna budu implementirani u skladu s korporativnim dizajnom. Stilski zahtjevno, ali istovremeno učinkovito u izvedbi.

Kao i uvijek u projektnom poslu, a pogotovo kod projekata ovakvog obima, početak je bio malo trnovit. No kako bismo razvili bolje shvaćanje i osjećaj za razne potrebe, nakon angažmana uslijedilo je nekoliko posjeta na licu mjesta, mnogo sastanaka putem Teamsa i osobnih telefonskih razgovora kako bi se o mogućnostima proizvoda i planovima izgradnje razgovaralo u suradnji s proizvođačem te kako bi se projekt razradio, kako dugoročno tako i dalekovidno. Suradnja je bila jako dobra.

Premda se faza grubih građevinskih radova otegnula, uspjeli smo se držati ambicioznog rasporeda. Od upita do izvršenja narudžbe prošlo je otprilike pet do šest mjeseci. Poduzeće Nano Dimension mijenja način na koji svijet proizvodi – a mi način na koji se sada tamo radi.

Projekt Nano Dimension wt$

Normann Fichtner – direktor poslovnog razvoja

»Suradnja s poduzećem kaiserkraft bila je od prvog kontakta do završetka apsolutno profesionalna. Naše ideje i koncepti nisu samo implementirani, već ih je tim poduzeća kaiserkraft razvio i poboljšao. Tako je projektni tim bio pravi partner, a ne samo pružatelj usluga.«