Povratak
Savjetnik za proizvode Okoliš

Razlika između čistih i sterilnih prostora

Znate li u čemu je razlika između čistih i sterilnih prostora?

Često možete uštedjeti pozamašnu svotu novca ako znate koliko Vaši radni prostori moraju biti čisti ili sterilni. Je li Vam potrebno samo ograđivanje od drugih područja ili sustav prostora k tomu zahtijeva i tehniku za održavanje čistoće zraka? Mora li radno područje od okolnih područja dodatno biti odvojeno pretkomorama? To su pitanja na koja morate odgovoriti kako biste znali trebate li sterilnu zonu, sterilni prostor ili čisti prostor.

Sterilni prostori i čisti prostori wt$

Razlika između čistog i sterilnog prostora može se odrediti na temelju karakteristika ventilacijske i filtarske tehnike. Dok se u čistom prostoru tehnikom za čišćenje zraka uklanjaju čestice zraka veličine do najviše 5 mikrometara, u sterilnom prostoru mogu se pojaviti i čestice veličine 600 mikrometara koje se ne filtriraju preko zraka već nakupljaju na konstrukcijskim elementima i na podu.

Dok se u čistom prostoru čistoća zraka utvrđuje brojačima čestica, u sterilnom prostoru konstrukcijske treba oprati elemente, a ekstrakte iz otopine za pranje mikroskopirati kako bi se utvrdila veličina čestica i »onečišćenja«.

Iako to zvuči uvelike složenije, ostaje za promisliti da investicija u čiste prostore može biti značajno veća od izdataka za sterilne prostore. Glavni su generatori troška skuplji namještaj od nehrđajućeg čelika te viši nabavni i operativni troškovi tehničkih sustava za zrak.

Dakle, poduzeća koja svoje proizvodne prostore tek trebaju opremiti moraju se dobro informirati o tome koju čistoću čistog prostora trebaju za planirano korištenje te odvagati između uređenja čistog ili sterilnog prostora. Grubi pregled konstrukcije sterilnih zona, sterilnih prostora i čistih prostora vidi se u sljedećoj tablici.

Stupnjevi čistoće

Prema sadržajima iz VDA 19. svezak, 2. dio

Stupanj čistoće 0

Radni procesi koji bi se potencijalno mogli ograditi, ali se ipak odvijaju u istom području.
Nema opreme za koju je važna čistoća. Tehnika za čisti zrak je nepotrebna.

Nema oznake

Sterilni prostori i čisti prostori wt$

Stupanj čistoće 1

Ograđivanje

Radni procesi ograđeni su od drugih područja podnim oznakama, trakastim zavjesama ili pregradnim stijenkama. U tom je ograđenom području važna čistoća. Osobe i materijali koji ulaze u to područje moraju ispunjavati propise o čistoći. Ne koristi se tehnika za čišćenje zraka.

Naziv: sterilna zona

Sterilni prostori i čisti prostori wt$

Stupanj čistoće 2

Zatvoreno ograđivanje

Radni procesi odvijaju se u građevinski ograđenim prostorima ili zgradama koje moraju ispunjavati važne smjernice o čistoći. Osobe i materijali koji ulaze u prostor podliježu tim smjernicama. Ne koristi se tehnika za čišćenje zraka.

Naziv: sterilni prostor

Sterilni prostori i čisti prostori wt$

Stupanj čistoće 3

Zatvoreno ograđivanje s pretkomorama i tehnika za čišćenje zraka

Radni procesi odvijaju se u građevinski ograđenim prostorima ili zgradama koje moraju ispunjavati stroge smjernice o čistoći. Osobe i materijali u prostor ulaze kroz pretkomore i podliježu tim smjernicama. Uz pomoć tehnike za čišćenje zraka filtriraju se čestice iz zraka.

Naziv: čisti prostor

Sterilni prostori i čisti prostori wt$

Korisni sustav uputa za klijente za pripadajuće proizvode

  • Higijenska područja
  • Sterilne prostorije
  • Čiste prostorije

Na stranici s proizvodima za čiste i sterilne prostore pronaći ćete preporuku za primjenu. Ondje možete na jednom mjestu vidjeti je li proizvod prikladan za higijenska područja, sterilne prostore i čiste prostore.